The Conjuring. Exorcizarea face toţi banii

de Gloria Sauciuc în 8 Aug 2013
Trăind printre demoni intră în cinematografele din toată ţara începând cu 9 august

Cred ca putem ignora ce spun producătorii despre The Conjuring, că se inspiră din cel mai înspăimântător caz real din viaţa investigatorilor de fenomene paranormale Ed şi Lorraine Warren, fondatori în America ai New England Society for Psychic Research. Sintagma „bazat pe o întâmplare reală” se vrea un fel de kickstarter pentru film, dar horror-ul funcţionează foarte bine şi dacă ignorăm cârligul cu care vor să ne agaţe scenariştii Carey şi Chad Hayes.

Înainte de Amityville, a existat Harrisville. Bazat pe o întâmplare reală, zic producătorii, Trăind printre demoni spune povestea lui Ed, specialist în demonologie, şi a lui Lorraine Warren, clarvăzătoare, care vin în ajutorul unei familii terorizate de o prezenţă întunecată, la o fermă izolată de lume din Rhode Island. Constrânşi să se confrunte cu o entitate demonică, soţii Warren au de-a face cu cel mai dificil caz din cariera lor.

Filmul are parte de violenţă explicită şi viscerală cam la o oră de la începere, episodul exorcizării fiind cu adevărat înfricoşător, chiar în absenţa unor artificii computer-generated. Regizorul James Wan (Saw, Insidious) s-a arătat adeptul tehnicilor old-school pe tot parcursul filmului. În altă ordine de idei, Wan lasă prea mult timp spectatorului între sperieturi, acumularea tensiunii fiind afectată.

În ceea ce priveşte scena exorcizării, o scădere a tensiunii e dată de acoperirea cu cearşaf a posedatului. Artificiul a funcţionat foarte bine. Pentru că aici nu „somnul raţiunii”, ci imaginaţia va naşte monştri. Spectatorii vor construi mental faţa creaturii. Chipul uman transfigurat de posesiune va fi revelat mai târziu, când spectatorul deja va fi experimentat un soi de „interiorizare” a demonului (plăsmuit iniţial de imaginaţia lui, nu-i aşa?).

Până la scena exorcizării filmul e punctat de sperieturi, din păcate cea mai puternică divulgată în unul dintre trailere. Recunosc că am mers la film fără să ma uit ele, iar asta a prins extrem de bine. Firul epic e destul de simplist, iar evoluţia poveştii e previzibilă; cu două hărţi în faţă şi câteva fraze e pusă cap la cap povestea fantomei malefice, se explică totodată şi de ce casa e bântuită de mai multe spirite (fapt anunţat şi în trailer, de altfel). O scenă à la Păsările lui Hitchcock subliniază un alt fapt neexplicat în film - de ce au păsările manifestări... ciudate.

Veţi fi hipnotizaţi de ochii Verei Farmiga, în rolul clarvăzătoarei Lorraine Warren; îşi controlează foarte bine privirea, care devine indiciu că ceva nu e în regulă crescând aşteptarea şi tensiunea până ce acel ceva ni se relevă.

Distribuit de Warner Bros. Pictures, Trăind printre demoni este adus în România de MediaPro Distribution şi are premiera pe 9 august în cinematografele: CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, Grand Cinema Digiplex Băneasa, Cityplex (Constanța, Tulcea și Brașov), Cinema City (Cotroceni, Arad, Arad Galeria, Bacău, Baia Mare, Brăila, Cluj, Cluj Polus, Iaşi, Constanța, Pitești, Sun Plaza, Timişoara, Târgu-Mureș, Ploieşti), Cinema Arta (Târgu-Mureș), Patria (Craiova), Cinema Florin Piersic (Cluj), Premiera (Ploiești), Cinema Sergiu Nicolaescu (Târgu-Jiu), Cinema Capitol (Onești), Cinema Colors 3D (Craiova), Cinema Eugen Ionescu (Slatina), Cinema Twins (Ploiești), Cortina (Oradea), Cinema Glendale (București), Cinema Ostroveni (Ostroveni), Cinema Marcom (Buzău), Palace (Oradea), Cinema Grand Mall (Satu-Mare).

Exploreaza subiecte similare:

The Conjuring

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 17 august 2013 01:15
Foarte interesant. Iar teaserul arata pe masura.
alex_il_fenomeno pe 18 august 2013 20:09
Azi am reusit sa il vad in sfarsit, si sincer isi merita banii.
alex43497 pe 10 aprilie 2015 15:06
filmul asta e oribil.n-am putut rezista mai mult de o ora la o asa atrocitate.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells