Studiu. Lipsă de diversitate în lumea filmelor, în ultimul deceniu

de Gloria Sauciuc în 24 Sep 2015
Studiul sugerează, însă, că 2015 ar putea fi un punct de cotitură

Un studiu despre diversitatea personajelor de film din 2007  până în prezent a arătat puține îmbunătățiri în reprezentarea în funcție de sex, rasă sau sexualitate. Studiul, citat de The Guardian, a relevat faptul că - din peste 30.000 de personaje de film create din 2007 - doar 30,2% au fost de sex feminin, în timp ce doar 5,8% dintre regizori au fost de culoare.

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au studiat 100 de filme aflate în topul încasărilor din fiecare an în SUA, perioada 2007-2014, și a descoperit că -din cele 30.885 de personaje de pe ecran - doar 30,2% au fost de sex feminin.

În 2014, 26,4% dintre personajele femei au arătat nuditate, comparativ cu doar 9,1% dintre personajele masculine...

Analizând filmele de top din 2014, cercetătorii au constatat că, din cele 4.610 personaje prezentate, numai 19 roluri au fost clasificate ca personaje lesbiene, homosexuale sau bisexuale. Nu a existat niciun personaj transsexual. În 2015 lucrurile pare că o iau pe un nou făgaș: The Danish Girl are șanse la Oscar, serialul Sense8 (în care se fac unele dintre cele mai curajoase alegeri de personaje din ultima vreme. Nomi Marks  - actrița Jamie Clayton, de exemplu - este o femeie transsexuală din San Francisco) va avea parte și de un sezon 2, action-ul Tomboy va aduce pe ecrane un agent transsexual, ca să nu mai vorbim de mediatizatul caz al lui Caitlyn Jenner. 

Cercetarea a examinat, de asemenea, modul în care femeile sunt, în general, portretizate și a constatat că, în 2014, 26,4% dintre personajele femei au arătat nuditate, comparativ cu doar 9,1% dintre personajele masculine.

Există, de asemenea, o continuă lipsă a diversității în spatele camerei de filmat. Din cei 779 regizori din spatele filmelor de top din 2007, doar 5,8% au fost de culoare şi doar 2,4% au fost din Asia. Au fost, de asemenea, doar 24 de regizoare în aceeași perioadă.

Însă studiul sugerează că 2015 ar putea fi un punct de cotitură.

„Privind în perspectivă anul 2015, schimbarea poate fi deja la orizont”, afirmă studiul. „Filme făcute de și despre femei (de exemplu, „Pitch Perfect 2”, „Spioana”, „Cincizeci de umbre ale lui Gray”, „Cenuşăreasa”, „Insurgent”) au atras publicul în masă. Cinci regizoare au făcut filme care au avut peste 25 de milioane de dolari încasări în prima jumătate a lui 2015, ceea ce ar trebui să le pună în topul celor 100 de filme din acest an. Este mai mare decât numărul de regizoare din top 100 de filme din 2013 și 2014.”

Exploreaza subiecte similare:

Sense8, Jamie Clayton, The Danish Girl, Spy, Fifty Shades of Grey, Cinderella, Insurgent

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 24 septembrie 2015 16:10
Well, SUA si a lor politicall corectnes. Pai sa faca filme cu gay in care sa investeasca 150 mil $ doar de dragul de a nu se supara cativa gay. Sau hai sa facem filmele de razboi cu femei in loc de barbati ca sa ajunga procentu la 50-50. Ce daca in al doilea razboi mondial nu au luptat si femei, bagam jumatate dintre soldati sa fie femei ca sa echilibram.
cosmin742000 pe 26 septembrie 2015 07:25
nu inteleg de ce imi stergeti mie mesajele ,/Adica ce vina am eu daca se agata de ele tot felul de forme de viata?Si mai ales dc nu le dati odata ban definitiv?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells