Serial nou: Sense8

de Ştefan Dobroiu în 11 Iun 2015
Fraţii Wachowski pun la cale o aventură globală în producţia Netflix

Uneori ratează ţinta, dar nimeni nu poate spune că Lana Wachowski şi Andy Wachowski nu ştiu cum să pună în scenă o producţie grandioasă. Este cazul şi lui Sense8, nou serial Netflix al cărui prim sezon de 12 episoade a fost lansat pe 5 iunie. Povestea a opt oameni interconectaţi ce trebuie să înfrunte un destin ieşit din comun a reprezentat o nouă aventură globală pentru fraţii Wachowski, cu filmări în Marea Britanie, Kenya, Coreea de Sud, India, Germania, Mexic şi Statele Unite.

Aici o trecere în revistă a zece aşteptate seriale din această toamnă.

Sense8 impresionează cu anvergura sa, dar şi cu zgârcenia cu care scenariştii aleg să dezvăluie informaţii esenţiale despre poveste. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care există o diferenţă notabilă de recepţie între critici (care au vizionat doar trei episoade) şi publicul larg (care a avut acces, din 5 iunie, la toate cele 12 episoadele ale sezonului). Conform metacritic.com, doar 62% din cronicile specialiştilor sunt pozitive, în timp ce spectatorii au apreciat serialul în proporţie de 80%. Ei sunt de părere că, după primele episoade, în care povestea pierde prea mult timp cu prezentarea multitudinii de personaje, Sense8 se bucură de o redresare de ritm şi schimbă direcţia către un final spectaculos.

Cel mai misterios moment al serialului are loc chiar la început: într-o clădire în ruină Angel (Daryl Hannah), o femeie la capătul puterilor, creează o conexiune psihică între opt oameni din regiuni diferite ale lumii. Ei nu au habar că ceilalţi există, dar legătura creată de Angel le va permite să comunice, să-şi împărtăşească experienţele, dar şi aptitudinile. Tot acum apare şi un misterios villain al cărui scop poate fi doar intuit: distrugerea celor opt eroi şi a posibilului lor efect benefic asupra lumii.

Din nefericire pentru ritmul serialului, primele două episoade nu fac decât să sublinieze faptul că cei opt eroi sunt interconectaţi şi îşi percep unul altuia senzaţiile, iniţial rudimentar şi apoi tot mai intens şi deplin.

Sense8 (în grafia "sensate" cuvântul înseamnă în limba engleză "conştient") compensează în schimb cu o alegere inspirată a personajelor principale. Conform lui J. Michael Straczynski (Babylon 5), co-creator al serialului alături de fraţii Wachowski, Sense8 se poate lăuda cu faptul că tratează cu atenţie subiecte ignorate în general de producţiile SF americane: politică, identitate, sexualitate, gen şi religie.

Serialul vine cu unele dintre cele mai curajoase alegeri de personaje din ultima vreme. Nomi Marks (Jamie Clayton), de exemplu, o femeie transsexuală din San Francisco, va trebui să-şi înfrunte familia în ceea ce priveşte alegerile din viaţa ei. Miguel Ángel Silvestre îl interpretează pe Lito Rodriguez, un adulat actor mexican de telenovele care ar da orice să nu se afle că este gay.

Doona Bae, cunoscută după ce a interpretat un rol important în ecranizarea Cloud Atlas, o interpretează pe Sun Bak, fiica unui bogat om de afaceri din Seoul nemulţumită de rolul decorativ al femeii din tradiţionala societate sud-coreeană. O problemă de identitate ridică şi Kala Dandekar (Tina Desai), o tânără din Mumbai ce acceptă să se mărite cu un bărbat pe care nu îl iubeşte doar pentru a-şi face familia fericită.

Chiar dacă iniţial pierde mult prea mult timp oferind detalii despre personajele sale, Sense8 compensează cu o producţie elaborată, dar şi mici scurtcircuite care promit confruntări spectaculoase pe viitor. Este greu de intuit, după numai câteva episoade, scara la care au imaginat povestea fraţii Wachowski. După ce în Jupiter Ascending au creat un univers în care Pământul are un statut special, Sense8 poate veni cu o nouă şi surprinzătoare viziune asupra a ceea ce ne înconjoară.

Exploreaza subiecte similare:

Lana Wachowski, Andy Wachowski, Daryl Hannah, J. Michael Straczynski, Miguel Ángel Silvestre, Jamie Clayton, Doona Bae, Tina Desai, Sense8

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 11 iunie 2015 13:07
Mda, chestia este ca nu e normal sa trebuiasca sa ai rabdare jumatate din sezon ca sa vezi ceva.... sunt seriale pe canalele normale care daca nu strang spectatori suficienti dupa primele 3-4 episoade sunt anulate complet. Ok, poate se termina frumos sezonul.... dar daca pt asta mai intai trebuie sa astept 6 ore de serial, este o problema. Nu sunt decis daca sa-l urmaresc sau nu.
unkn0wn pe 11 iunie 2015 19:35
Actiune greoaie, se insista pe anumite faze inutile.
rooni pe 12 iunie 2015 08:50
Faze inutile = adică se insistă pe propaganda Gay.
Phantom_sub pe 13 iunie 2015 19:34
În ultima perioadă, se pune accent pe "libertatea de exprimare" a homesexualilor în seriale şi pe distribuirea negrilor, pentru "corectitudinea politică."

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells