Stranger Things, serialul-senzaţie al momentului

de Ştefan Dobroiu în 26 Iul 2016
Netflix dă din nou lovitura cu acest omagiu la filmele lui Spielberg şi Carpenter

Cu cinci ani în urmă J.J. Abrams readucea sfârşitul anilor '70 pe marile ecrane cu Super 8, un omagiu plin de probleme la filmele de început ale lui Steven Spielberg. A fost nevoie să aşteptăm 2016 şi un proiect Netflix pentru a ne reîntoarce în atmosfera fascinantă a unor filme precum E.T., dar cu un twist a la John Carpenter: Stranger Things are cam tot ce ţi-ai dori de la un serial, de la o poveste captivantă la personaje ataşante şi mister consistent.

Acţiunea are loc în anul 1983 în statul american Indiana, când, după o zi petrecută jucând Dungeons and Dragons la cel mai bun prieten al său, micul Will Byers dispare ca prin minune în drum spre casă, după întâlnirea unei creaturi bizare. Mama lui, Joyce (Winona Ryder într-o convingătoare revenire la actorie), insistă ca secţia locală de poliţie să se concentreze exclusiv pe dispariţia fiului ei, iar şeriful Jim Hopper (David Harbour) va ajunge să-i dea ascultare când tot mai multe evenimente supranaturale au loc în mica suburbie.

Apariţia unei adolescente (Millie Bobby Brown) cu părul tuns foarte scurt şi îmbrăcate într-un halat de spital adânceşte misterul, aruncându-i pe prietenii lui Will, Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) şi Lucas (Caleb McLaughlin) într-o extraordinară aventură, cea din E.T, doar că de această dată vizitatorul nu este atât de prietenos.

Primit cu entuziasm de critici şi lăudat şi de specialiştii genului fantasy/horror precum Guillermo del Toro şi Stephen King, Stranger Things are toate atuurile pentru a te face să-i urmăreşti, unul după altul, cele opt episoade. Serialul creat de fraţii Duffer (cunoscuţi până acum doar pentru horror-ul Hidden, care nu a ajuns şi pe ecranele noastre, şi pentru scrierea scenariului unora dintre episoadele serialului Wayward Pines) se poate lăuda cu personaje convingătoare, ritm susţinut, atmosferă cât cuprinde, excelând simultan la mai toate categoriile pentru care se oferă premii, inclusiv efecte speciale şi coloană sonoră.

Fără a fi original, Stranger Things combină totuşi cele mai puternice elemente ale regizorilor deja citaţi, reuşind un tot unitar care stă cât se poate de bine pe propriile picioare. Cu familii destrămate, agenţii naţionale gata de orice pentru a obţine un avantaj în teribila confruntare a răbdării care a fost Războiul Rece, mici eroi ce se maturizează în lupta cu o prezenţă malefică, umană sau supranaturală, dar şi o extraordinară încredere între amici, Stranger Things este o odă adusă prieteniei şi inocenţei, ritmată de eficiente elemente horror.

În strategia Netflix, Stranger Things pare a fi portdrapelul unei serii de producţii ce pare a folosi nostalgia spectatorilor ca principal cârlig de atragere a audienţei. În această strategie se înscrie resuscitarea serialului Casa plină/Full House cu noul serial Fuller House, care, chiar dacă a fost ignorat aproape complet de critici, se bucură, conform Variety, de peste zece milioane de spectatori pe episod. În aceeaşi sferă nostalgică se va afla şi noul serial creat de celebrul Baz Luhrmann (Mouline Rouge!), The Get Down, o explorare a naşterii scenei hip-hop, punk şi disco în New York-ul anilor '70. Din aceeaşi strategie face parte resuscitarea serialului Gilmore Girls, care va beneficia de o continuare la sfârşitul lui 2016, la nouă ani de la ieşirea serialului din programul televiziunilor americane.

Stranger Things este disponibil şi în România, legal, prin intermediul Netflix.

Exploreaza subiecte similare:

J.J. Abrams, Super 8, Stranger Things, Winona Ryder, David Harbour, Guillermo Del Toro, stephen king, Baz Luhrmann, Hidden, Wayward Pines

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 26 iulie 2016 21:43
Il voi avea si pe acesta in vizor....
bogyvaly pe 27 iulie 2016 10:03
Am inceput sa il vizionez si pot spune ca m-a prins.
Manusa pe 31 iulie 2016 22:30
Este un serial foarte bun. Oare este o miniserie ori un serial cu mai multe sezoane?
mihnea_aspru95 pe 6 august 2016 17:53
Momentan, n-a confirmat nimeni de la Netflix (dar se stie ca e serial, ci nu mini-serie, cu toate c-a avut doar 8 episoade). Deci, ar trebui sa vina si Sezonul 2 in 2017 sau in cel mai rau caz 2018 (daca nici atunci, inseamna c-o sa fie anulat).
Qube86 pe 10 decembrie 2016 23:13
Sper sa-l continue cu noi sezoane...N-am fost prea convins sa-l vad la inceput...dar am ramas ''pe sec'' cu lista filmelor de vizionat asa ca l-am incercat si imi pare bine ca nu l-am trecut cu vederea...Un serial foarte bun...
mihnea_aspru95 pe 22 decembrie 2016 23:50
Serialul merita in primele 5 ep. 9.5, dar ultimele 3 au devenit scarboase (mai ales ca s-a inspirat dupa Alien). Da, adevarat nota 8 e cea adevarata.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells