Spre Nord, una dintre cele mai ambițioase producții ale cinematografiei românești din ultimii ani, la cinema din 17 martie

de Cinemagia în 16 Mar 2023
„Tensiunea pulsează ca motorul unei nave. Simți că nu există scăpare...”

Spre nord, debutul în lungmetraj al regizorului Mihai Mincan, intră în cinematografele noastre din 17 martie. A fost prezentat în premieră la cea de-a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția (31 august – 10 septembrie 2022), în cadrul secțiunii „Venice Orizzonti”, dedicată filmelor ce lansează noi trenduri estetice și expresive în spațiul cinematografic și recompensat cu Premiul Criticii de Film, Bisato d’Oro, acordat în afara secțiunii.

Inspirat din fapte reale, Spre Nord surprinde o parte a exodului uman, de după 1990, din țările de est ale Europei. Mulți tineri au decis atunci să exploreze „visul american”, chiar și cu risul pierderii propriei vieți.

Filmul este un thriller psihologic și reprezintă una dintre cele mai ambițioase producții ale cinematografiei românești din ultimii ani, fiind o coproducție a cinci țări. „Tensiunea pulsează ca motorul unei nave. Simți că nu există scăpare”, scria despre film publicația Eye for Film.

Plasat în anul 1996, filmul are acțiunea pe oceanul nesfârșit. Joel, un marinar credincios filipinez descoperă un pasager român, urcat clandestin pe vasul pe care lucrează. Știind că tânărul Dumitru riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan și ofițeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-și echipajul, credința în Dumnezeu și deopotrivă, viața unui om nevinovat. Pentru Joel, marinarul filipinez, „binele” nu este o valoare oarecare, bine de urmat în viață, ci „valoarea absolută”. Întregul său comportament pare în perfect sincron cu învățămintele religioase, unde viața unui om este un potențial care-și așteaptă împlinirea doar în fața lui Dumnezeu. Personaj straniu și mistic, Joel trăiește visând la ziua în care îi va putea răspunde lui Dumnezeu cu aceeași iubire pe care simte că a primit-o toată viața de la el.

„O reprezentare îndrăzneață și de neclintit a situațiilor ce pot avea loc în apele internaționale. O poveste despre alegeri morale, bunătate și compromis, curaj și frică. O poveste care te pune pe gânduri chiar și finalul genericului”, scria publicația Intoscreens.

Realizatorii

Producția aduce pe ecran o echipa de top: DOP – George Chiper-Lillemark (Imaculat, Touch Me Not), Sound designer –  Nicolas Becker (Sound Of Metal – Oscar pentru Cel mai bun sunet),  Sound Mixer –  Cyril Holtz (trei Premii Cesar, cel mai nou pentru The Sister Brothers), Muzica – Marius Leftărache, Alesandro Cortini, Nicolas Becker, Montaj– Dragos Apetri.

Regizorul filmului, Mihai Mincan, a absolvit în 2002 Universitatea de Filosofie din București. Din 2004, timp de 12 ani, a lucrat ca jurnalist pentru publicații importante din România. În 2008, a scris primul său scenariu - scurtmetrajul Palmele - care a fost selectat la festivalurile de film de la Locarno, Rotterdam, Cottbus. A scris, regizat și co-regizat două scurtmetraje de animație, trei scurtmetraje de ficțiune și două documentare, cu premiere la festivaluri importante naționale și internaționale. În tot acest timp, a lucrat și ca scenarist pentru diverse proiecte de film românesc. Spre Nord este lungmetrajul său de debut, a cărui premieră mondială a avut loc în cadrul Festivalului de Film de la Veneția 2022, în secțiunea competitivă Orizzonti, unde a primit premiul Criticii de Film Independente - Bisato d’Oro -  pentru Cel mai bun film, acordat în afara secțiunii.

Producătorul Radu Stancu este absolvent al UNATC din București, alumni al EAVE Producer’s Workshop, EAVE Ties That Bind, EAVE Marketing Workshop, din 2009, producătorul Radu Stancu deține deFILM - casă de producție și distribuție cinematografică, construind până în prezent un portofoliu divers de producții de film ambițioase: de la scurtmetraje și lungmetraje, de la ficțiune și animație, până la film documentar, videoclipuri și spoturi TV.

Cu atenția îndreptată spre inovație, stilistică variată și originalitate, producțiile sale de film au adus împreună producători și colaboratori de succes din Europa, Asia sau America Latină și au fost prezentate și premiate în festivaluri de film internaționale precum: Veneția, Cannes, Berlin, Locarno, IDFA, Karlovy Vary, Busan sau AFI.

Exploreaza subiecte similare:

To the North

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells