Serialul Sex Education: ireverenţios, amuzant şi necesar

de Ştefan Dobroiu în 15 Ian 2019
Gillian Anderson şi Asa Butterfield explorează conflictul între generaţii în serialul Netflix

Dacă te-ai întrebat vreodată care ar fi rezultatul dacă britanicii s-ar apuca să exploreze provocările adolescenţei în stilul Plăcintă Americană, iată că a venit răspunsul: serialul Sex Education, lansat de Netflix pe 11 ianuarie, combină stilul ireverenţios al francizei americane cu un scenariu mai inteligent şi relevant, oferind poate cea mai plăcută surpriză creativă a începutului de an. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la noul serial.

Acţiunea are loc într-un orăşel de provincie, iar tonul şi abordarea sunt evidente încă din prima scenă: colegii de liceu Adam (Connor Swindells, foto dreapta) şi Aimee (Aimee Lou Wood) fac sex, iar Adam... mimează orgasmul. Îl vedem apoi pe Otis (Asa Butterfield, foto stânga) încercând (şi nereuşind) să se masturbeze în camera lui, în timp ce mama sa Jean (Gillian Anderson), sexoterapeut de succes, încearcă să scape de ultima ei aventură. Este clar că sexul şi disfuncţiile sale vor fi o temă recurentă a serialului, dar acesta discută teme mult mai serioase decât accidente sexuale anecdotice.

Ce impresionează la Sex Education este modul cum serialul trece de la comedie ireverenţioasă (atât de ireverenţioasă, încât eroinele din Girls Trip, una dintre cele mai explicite şi curajoase comedii recente, ar roşi) la o explorare sensibilă şi relevantă a problemelor adolescenţei. Protagonistul, Otis, este virgin şi nu s-a masturbat niciodată în viaţa lui, dar convieţuirea cu mama sa, pentru care sexul şi discuţiile despre el nu reprezintă niciun tabu, îl transformă într-un adevărat expert în sex şi relaţii. Un sfat al său o determină pe Maeve (Emma Mackey), "fata rea" a licelui, să-l atragă într-o afacere: terapie sexuală şi relaţională contra-cost pentru colegii de liceu, cu şedinţe de terapie ţinute în toaleta dezafectată din spatele liceului. Şi câte probleme nu va trebui să rezolve Otis...

Este evident că Sex Education vine din aceeaşi sferă ca şi Plăcintă americană (iar unele intrigi secundare, precum aceea a lui Lily, o colegă a lui Otis disperată să-şi piardă virginitatea, sunt de-a dreptul supărătoare în această privinţă), doar că serialul Netflix recuperează înmiit prin transformarea într-un adevărat îndrumar al problemelor adolescenţei. Unii spectatori se vor pierde printre scenele comice şi ireverenţioase, dar mulţi vor aprecia mesajul mai serios al serialului: oricare ţi-ar fi problemele, a vorbi despre ele este primul pas în rezolvarea lor.

Puţine probleme rămân nediscutate în serial, care trece de la conflictul între generaţii la bullying, de la slut-shaming la importanţa unui mediu familial sigur în dezvoltarea unui adolescent, de la excese sexuale la povara virginităţii, coming out, avort, homoobie şi multe altele. Cum spuneam, un adevărat îndrumar, într-o acumulare care îi poate sugera oricărui adolescent că, indiferent ce neajunsuri crede că are, cu siguranţă nu sunt mai mari sau mai greu de rezolvat decât ale altora. Şi sigur nu există vârstă la care ideea că nu eşti singur, că nu eşti un accident sau o greşeală, să fie mai importantă decât vârsta adolescenţei.

Exploreaza subiecte similare:

Sex Education , Asa Butterfield, Gillian Anderson, Connor Swindells, Aimee Lou Wood, American Pie

Alte știri din cinema

Hugh Jackman şi Patrick Stewart vor fi incluşi în Cartea Recordurilor

Cei doi deţin recordul pentru „cea mai lungă carieră drept supererou Marvel live-action”

Chris Hemsworth îl va interpreta pe Hulk Hogan într-un film biografic

Filmul va urmări transformarea lui Hogan în „cel mai cunoscut star al wrestling-ului mondial şi cel mai popular wrestler al anilor ‘80”

Hollywood-ul în criză: marea bătălie a serialelor

Studiourile şi platformele online se bat pe scenarişti şi showrunneri

Gwyneth Paltrow spune la revedere Universului Cinematografic Marvel

Avengers: Endgame e capăt de linie pentru Pepper Potts

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells