Ruxandra Zenide filmează Miracolul din Tekir

de Ştefan Dobroiu în 18 Nov 2014
Filmul le are în rolurile principale pe Dorotheea Petre şi Elina Löwensohn

La aproape un deceniu de la debutul în lungmetraj Ryna (2005), Ruxandra Zenide colaborează din nou cu actriţa Dorotheea Petre pentru cel de-al doilea film al regizoarei, Miracolul din Tekir. Este o coproducţie Elveţia-România despre credinţă, superstiţie şi dorinţa de a deveni mamă, povestea bazându-se pe relaţia extraordinară dintre două femei extrem de diferite.

Dorotheea Petre o interpretează pe Mara, vraciul unui sat de pescari din Delta Dunării. Cu ajutorul nămolului special din zonă ea tratează beteşugurile sătenilor, bucurându-se de respectul şi aprecierea lor. Dar când Mara rămane gravidă și declară  că sarcina se datorează nămolului și nu unui bărbat, sătenii o acuză de vrăjitorie și o alungă. Ascunzându-și sarcina, femeia reuşeşte să se angajeze la spa-ul unui hotel din zona lacului Techirghiol, unde o întâlneşte pe Lili (Elina Löwensohn), o femeie bogată şi frumoasă care se luptă să găsească o soluţie pentru problema infertilităţii ei. Treptat, trecutul şi natura misterioasei femei ies la iveală, iar Mara şi copilul ei se află în pericol.

Filmul Ruxandrei Zenide explorează contactul dintre două lumi în opoziţie, una pe cale de dispariţie, cea a micilor comunităţi din Deltă, unde superstiţia este credinţă, şi una a pragmatismului şi a tehnologiei.

"Înfruntarea dintre cele două lumi este reprezentată simbolic în filmul meu de cele două personaje feminine principale, diametric opuse în ceea ce priveşte relaţia lor cu viaţa şi maternitatea. Întâlnirea lor ridică întrebări ce privesc identitatea personală în contextul exilului, al culturii şi al valorilor personale care se învaţă şi se lasă moştenire următoarelor generaţii. În opinia mea, acest film, dincolo de discuţia pe teme sociale şi etnice, atinge un nivel mai profund în fiecare dintre noi. Călătoria personajului principal în căutarea de sine devine o aventură dincolo de limitele raţiunii, într-un spaţiu inedit, unde lumea modernă, aşa cum o ştim noi, pare ciudată", explică Ruxandra Zenide în prezentarea filmului.

Actriţa americană Elina Löwensohn îşi explorează rădăcinile româneşti cu această colaborare. Născută la Bucureşti în 1966, Löwensohn a crescut în Statele Unite ale Americii, unde a avut roluri în filme precum Lista lui Schindler, Theory of Achievement şi The Wisdom of Crocodiles. În ultimul deceniu a avut colaborări frecvente cu cinema-ul european apărând în apreciatele Un long dimanche de fiançailles, Lourdes şi Vénus noire.

Alături de cele două actriţe principale în film îi vom vedea Bogdan Dumitrache (Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Poziţia copilului), în rolul unui preot, şi pe George Piştereanu (Eu când vreau să fluier, fluier, Loverboy) în cel al lui Julio, un tânăr angajat al hotelului unde lucrează Mara.

Filmările au început pe 20 octombrie şi se vor finaliza în prima săptămână a lui decembrie. Principalele locaţii de filmare sunt în Costanţa, la Techirghiol, dar echipa de filmare va ajunge şi la Vulcanii noroioşi. Companiile de producţie sunt Elefant Films (Elveţia) şi Elefant Film (România). Bugetul producţiei se ridică la aproximativ 1,5 milioane de euro, cu suport financiar de la Eurimages (220.000 de euro), Centrul Naţional al Cinematografiei, OFC, Cineforom, RTS, Suissimage şi Zenith Media.

Miracolul din Tekir va fi văzut pe marile ecrane din ţară în 2015, distribuit de Independenţa Film. Distribuitorul elveţian este FilmCoopi.

Exploreaza subiecte similare:

Ruxandra Zenide, Dorotheea Petre, Elina Löwensohn, George Piştereanu, Bogdan Dumitrache, Miracolul din Tekir, Ryna

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells