România, ţara cu cele mai puţine cinematografe

de Ştefan Dobroiu în 15 Nov 2014
O statistică ruşinoasă pentru ţara noastră: un cinema la 260.000 de locuitori

Ne-a atras atenţia un colaj de statistici lansat de Thrillist şi devenit viral pe internet. Intitulat "La ce stă mai prost fiecare ţară europeană" ("What every European country is worst at"), montajul trece în revistă cele mai "nefericite" statistici din ţările Uniunii Europene. Dacă Marea Britanie se "laudă" cu "cel mai mare consum de cocaină", iar Franţa cu "cea mai slabă cunoaştere a limbii engleze", România iese în evidenţă cu "cel mai mic număr de cinematografe la numărul de locuitori". Montajul ne-a adus aminte de situaţia deplorabilă a exploatării cinematografice din România şi, după ce am consultat statistici din 2013, rezultatul se dovedeşte a fi mai mult decât dezastruos: România are un singur cinematograf la 260.000 de locuitori, un ecran la 75.000 de locuitori şi un loc în cinema la 350.

Conform datelor publicate la începutul anului de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), România are, la o populaţie de 19,942 milioane de locuitori (estimare pentru 2014 a Institutului de Statistică), 76 de cinematografe (din care 28 de multiplexuri) cu 264 de ecrane şi 57.248 de locuri. Atenţie, statisticile CNC includ şi grădinile de vară şi sălile de cinema sezoniere.

Spre comparaţie, Estonia are 43 de cinematografe şi 66 de ecrane la o populaţie de 1,28 milioane. Un cinematograf la 30.000 de locuitori, aşadar o statistică de aproape nouă ori mai bună decât România. Conform informaţiilor publicate de Cineuropa.org, cel mai important website european de industrie de film, Italia are 3256 de ecrane la o populaţie de aproape 60 de milioane. Un ecran la 18.000 de locuitori şi deci o situaţie de 14 ori mai bună decât a României. Ungaria are 382 de ecrane la aproape zece milioane de locuitori, deci un ecran la 26.000 de locuitori. Şi Bulgaria stătea mai bine decât noi în 2011, când avea un ecran pentru aproximativ 50.000 de locuitori. Cehia avea în 2013 673 de cinematografe la 10,5 milioane de locuitori, iar Slovacia 145 de cinematografe la 5,4 milioane de locuitori. Franţa are câte un ecran pentru fiecare 11.000 de locuitori.

În 1994 filmul A doua cădere a Constantinopolului era urmărit de 1,3 milioane de români. Fără a comenta calitatea acestei comedii de Mircea Mureşan, succesul ei este explicat şi de faptul că în acea perioadă reţeaua de cinematografe număra aproximativ 450 de săli în întreaga ţară. În prezent numărul de ecrane administrate de RADEF se ridică la câteva zeci, piaţa fiind controlată de multiplexuri, în principal de lanţul Cinema City, cu 17 multiplexuri în întreaga ţară, cel mai nou fiind deschis în octombrie la Târgu Jiu. Cinematografele reţelei de stat au fost treptat transformate în săli de bingo (vezi foto), magazine şi cluburi sau au fost lăsate în paragină.

În acest context campania "Salvaţi marele ecran" organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc este o iniţiativă cât se poate de lăudabilă, atâta vreme cât va urni placidele sau interesatele autorităţi locale să reintroducă în reţeaua de cinematografe spaţiile tradiţionale.

Sursă foto: salvatimareleecran.ro

Exploreaza subiecte similare:

A doua cădere a Constantinopolului, Mircea Mureşan

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
rob1cul pe 15 noiembrie 2014 20:50
Pacat intradevara, DAR atata timp cat noi romanii facem filme cu si despre rromi, filme extra-super-mega-dramatice, mereu vom fi jos la industria filmului. Avem n subiecte de istorie si multe alte lucruri cu care putem sa facem filme de actiune sau nu stiu alte subiecte decat dramele astea care le aveam noi si comediile tampite, sau telenovelele si filmele cu rromi si multi analfabeti... Pai cu un buget de 1milion de euro eu zic ca ar iesi un super film romanesc (si in limba engleza ), cu tema Mihai Viteazu si cred ca am putea baga si ceva vedete de pe afara in el, plus niste efecte speciale frumoase ca se gasesc destui romani cu cap care stiu sa le faca... O parere. Decat telenovelele de pe ACASATV sau comediile gen Las Fierbinti, mai bine totusi s-ar incerca ceva nou.
Skynet.Zbenga pe 16 noiembrie 2014 01:56
Romanii nu au cultura cinematografica. Plus ca prefera sa vada majoritatea filmelor acasa
saintmitz pe 16 noiembrie 2014 09:08
ohoooo! asta sa fie cea mai mare problema :)))))
cosmin742000 pe 16 noiembrie 2014 13:01
Ar fi interesant de spus si cate cinematografe erau inainte de involutie , precum si un alt aspect acestea erau mereu pline .Imi amintesc de nebunjia cu A doua cadere a Constantinopolului , ultimul film la care s-a stat la coada pt bilete in Romania , tin minte si ca am plans dupa bani si am ras de cei care stateau la coada.In Focsani inainte de involutie functionau 4 cinematografe , o cinemateca si o gradina de vara toate pline indiferent de film , acum mai e unul , redeschis dupa o perioada de 8 ani de renovari timp in care nu am avut cinematograf si se pare ca va mai fi unul la mama dracului , la supermarket , pe soseaua de centura .Asta e in: capitalism , sau ce mama ei de oranduire suntem noi,nu e nevoie de cinematografe , carti ,cultura , pt ca le aflam pe toate de la TV :))))))))))))))
paulooseviilya pe 16 noiembrie 2014 14:38
cum puteti pune titlul: ,,cei mai prosti din europa", nu gandesti deloc, asa ne catalogam singuri si ne injosim, cand ar trebui sa ne lom de autoritatile din romania care nu investesc in absolut nimic. @Ştefan Dobroiu, ar trebui sa te faci singur ..... pe viitor!
paulooseviilya pe 16 noiembrie 2014 14:42
cum puteti pune titlul: ,,cei mai prosti din europa", nu gandesti deloc, asa ne catalogam singuri si ne injosim, cand ar trebui sa ne luam de autoritatile din romania care nu investesc in absolut nimic. @Ştefan Dobroiu, ar trebui sa te faci singur ..... pe viitor!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells