Primele reacții la Oppenheimer laudă „cel mai impresionant film al lui Christopher Nolan de până acum”

de Gloria Sauciuc în 14 Iul 2023
„O reușită spectaculoasă”, „o lovitură totală”, mai scriu criticii de film

Universal Pictures a lansat la Paris filmul lui Christopher Nolan despre nașterea bombei atomice Oppenheimer (după numele inventatorului care a creat tehnologia bombei A). Primele reacții la filmul dramatic cu lungime de trei ore au început să apară și ne conving să vedem superproducția, filmul fiind descris drept „o realizare spectaculoasă” și drept ”îndrăzneț”, noteză Variety.

Criticul Kenneth Turan descria - pentru The Los Angeles Times - Oppenheimer drept „posibil cel mai impresionant film semnat de către Nolan, care combină măiestria vizuală cu unul dintre cele mai profunde studii de personaj din cinematograful american recent”.

Matt Maytum, de la Total Film, scrie că ultimul film al lui Nolan l-a „surprins”, fiind „un studiu de personaj la cea mai mare scară, cu un joc central sublim al lui Cillian Murphy. O dramă istorică epopeică cu marca lui Nolan: tensiunea, structura, simțul proporției, editarea sunetului, aspectul vizual remarcabil. Uau!”

Lindsey Bahr de la Associated Press descrie filmul drept „o reușită spectaculoasă într-o adaptare fidelă adevărului, concisă, inventivă, cu o povestire și cu un joc actoricesc nuanțate din partea lui Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon și a multor, multora altor actori”.

Oppenheimer, inspirat din cartea din 2005 American Prometheus a lui Kai Bird și Martin J. Sherwin, urmărește nașterea proiectului bombei atomice în Statele Unite, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, prin ochii fizicianului și inventatorului armei, J. Robert Oppenheimer. Actorul Cillian Murphy joacă rolul principal, în timp ce Matt Damon este generalul Leslie Groves, coordonatorul de proiect, iar Robert Downey Jr. este Lewis Strauss, fondatorul U.S. Atomic Energy Commission. Emily Blunt, Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett și Rami Malek joacă alte roluri.

Oppenheimer este primul film al lui Nolan cu rating R (echivalentul românesc pentru Nerecomandat sub 15 ani) de la Insomnia (2002) încoace. Filmul marchează și prima colaborare a regizorului cu Universal Pictures după plecarea sa de la Warner Bros, unde a petrecut mai bine de un deceniu regizând filme precum Interstellar, Inception și trilogia Dark Knight, mai notează Variety.

Matt Maytum, de la Total Film, scrie: „#Oppenheimer m-a vrăjit: un studiu de personaj la cea mai mare scară, cu un rol principal jucat magistral de Cillian Murphy: O dramă istorică de proporții cu sensibilitatea tipică a lui Nolan: tensiunea, structura, scara, sunetul, imaginea remarcabile. Uau”.

Lindsey Bahr, de la The Associated Press, notează: „#Oppenheimer a lui Christopher Nolan este într-adevăr un film spectaculos, în adaptarea sa fidelă, concisă și inventivă și cu rolurile nuanțate ale lui Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon și ale altora – chiar dacă unele doar pentru o singură scenă”.

Jonathan Dean, de la The Sunday Times, scrie: „Suntem absorbiți cu totul în Oppenheimer, un film dens, cu mult dialog, parte despre bomba atomică, parte despre răul din oameni. Murphy este bun, însă actorii din rolurile secundare sunt esențiali: Damon, Downey Jr. și Ehrenreich au și gag-uri. Un film îndrăzneț, inventiv, complex care își va zgudui publicul.”

Gregory Ellwood, de la The Playlist, mărturisește: „Eram sceptic, însă Oppenheimer m-a frapat încă de când l-am văzut anul trecut. Da, sunt 3 ore de film, însă într-un stil dens a la Scorsese și ultimele 20 de minute (în care Emily Blunt ne-a cucerit) duce firele narative la un final emoționant.

Robbie Collin, de la The Telegraph: „Sunt sfâșiat între a fi ezitant și misterios despre film sau a relata că a fost o lovitură care m-a izbit ca un nucleu de plutoniu și m-a lăsat plângând la genericul final”. Bilge Ebiri, de la publicația Vulture, scrie: „Oppenheimer este… incredibil. Cuvântul care îmi vine în minte este `înfricoșător`. Un film cu un ritm susținut, detaliat, complex care se tot construiește până când Nolan îl demolează în cel mai uimitor, distructiv mod”.

Exploreaza subiecte similare:

Christopher Nolan, Oppenheimer, Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Benny Safdie, Robert Downey Jr., Matt Damon, Michael Angarano, Rami Malek

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells