Podul spionilor, amestec între o dramă cu avocați și un thriller politic

de Gloria Sauciuc în 21 Nov 2015
Bridge of Spies, în regia lui Steven Spielberg, intră în cinematografele noastre pe 27 noiembrie

Podul spionilor este povestea lui James Donovan (Tom Hanks), un avocat specializat în asigurări din Brooklyn care se trezeşte aruncat în vâltoarea Războiului Rece când CIA îi solicită sprijinul pentru a negocia eliberarea pilotului american al unui avion U-2, capturat de sovietici.

Un amestec între o dramă cu avocați și un thriller politic plasat în timpul Războiul Rece, filmul Podul spionilor acoperă ambele genuri. În prima parte, Bridge of Spies se află pe marginea unui film noir, în opulentul New York al anilor '50. În cealaltă, intră în genul dramei politice, și al thriller-ului de spionaj din perioada Războiului Rece.

Cea mai la îndemână filiație a personajului, atât prin trăsăturile morale cât și prin carismă, o vedem în figura, la fel de reală, a lui Oskar Schindler din celebrul film din 1993 al aceluiași regizor, un personaj la fel de real și care a acționat, schimbând proporțiile, locul și momentul, la fel de benefic...

Protagonistul (personajul este unul real, avocatul James Donovan) pune cu succes corectitudinea mai presus de orice, plecând din lumea lovită de cultura fricii nucleare din Statele Unite, în timpul Războiului Rece și ajungând pe teritoriul inamic, în întunecata Germanie de Est, aflată sub dominație sovietică.

Putem să vedem filmul ca pe o lecție de principii morale, mai ales că vine într-o conjunctură internațională dificilă. Ne bucură să vedem în personajul lui Tom Hanks un mediator veritabil, o minte lucidă care are curajul să acționeze corect între două tabere nu doar adverse, ci și înfuriate (și care e amenințat de către amândouă).

Donovan este un personaj neînregimentat, dar totuși nu un anonim. Este un erou pozitiv care nu se regăsește într-un clișeu. Nu este parte din sistem, deși îl respectă, dar nu fără discernământ. Cea mai la îndemână filiație a personajului, atât prin trăsăturile morale cât și prin carismă, o vedem în figura, la fel de reală, a lui Oskar Schindler din celebrul film din 1993 al aceluiași regizor, un personaj care a acționat, schimbând proporțiile, locul și momentul, la fel de benefic.

Dacă ne-a dezamăgit ceva este cât de previzibil e personajul lui Tom Hanks. Filmul reușește să fie didactic și să sublinieze importanța moderației într-o situație de criză. Personajul lui Tom Hanks dovedește din prima clipă o rigoare morală de fier, și într-adevăr, reușește să fie consecvent până la capăt. Nu e surprinzător, dar parcă așteptam să sesizăm la un moment dat și vreo latură întunecată, o turnură neașteptată, vreun pic de slăbiciune într-un portret altfel perfect. 

Sinopsis extins

În anii 1950, la începutul Războiului Rece, tensiunile dintre SUA şi URSS sunt intense, aşa că atunci când FBI îl arestează pe Rudolf Abel (Mark Rylance), un agent sovietic care locuieşte la New York, teama şi paranoia sporesc. Acuzat că trimitea mesaje codificate în Rusia, Abel este interogat de FBI, dar refuză să vorbească, neacceptând oferta de a-şi trăda ţara; ca urmare, este încarcerat într-un penitenciar federal, în aşteptarea procesului. Având nevoie de un avocat independent care să asigure apărarea lui Abel, guvernul îl abordează pe James Donovan (Tom Hanks), un avocat specializat în asigurări din Brooklyn. Dar Donovan, fost procuror în procesul de la Nürnberg şi foarte respectat în comunitatea juridică pentru excelentele sale abilităţi de negociator, nu are multă experienţă privind acuzaţii de o asemenea gravitate şi nu este prea încântat să se implice. Apărarea unui personaj atât de impopular l-ar face persoană publică şi ar putea atrage asupra familiei lui atenţia şi dispreţul opiniei publice, ba chiar potenţiale pericole.

În cele din urmă, Donovan acceptă să îl reprezinte pe Abel, deoarece crede în principiile justiţiei şi în apărarea drepturilor fundamentale ale omului, aşa că vrea să fie sigur că Abel va avea parte de un proces corect, indiferent de cetăţenia acestuia. Pe parcursul pregătirii strategiei de apărare, între cei doi se leagă o relaţie bazată pe respect şi înţelegere reciprocă. Din admiraţie pentru tăria de caracter şi loialitatea lui Abel, Donovan face o pledoarie înflăcărată, în care solicită ca acesta să nu primească pedeapsa capitală, argumentând că Abel a acţionat ca orice bun soldat care execută ordinele primite, în interesul ţării sale.

Ulterior, un avion de spionaj american U-2 este doborât în spaţiul aerian sovietic, în timpul unei misiuni de recunoaştere, iar pilotul, Francis Gary Powers (Austin Stowell), este judecat şi condamnat la 10 ani de închisoare în URSS. CIA, deşi neagă categoric că ar avea orice informaţie despre această misiune, se teme că Powers ar putea fi silit să dezvăluie secrete de stat. După ce s-a convins de abilităţile remarcabile ale lui Donovan în sala de judecată, agentul CIA Hoffman (Scott Shepherd) încearcă să îl recruteze pentru o misiune foarte importantă de siguranţă naţională; graţie incredibilei sale clarviziuni, Donovan ajunge în scurt timp să plece la Berlin, pentru a negocia un schimb de prizonieri între SUA şi URSS, mânat de dragoste pentru ţara sa, de fidelitatea nezdruncinată faţă de convingerile sale şi de un curaj uimitor.

Odată ajuns la Berlin, Donovan află că un student american pe nume Frederic Pryor (Will Rogers) a fost arestat în Berlinul de Est în timp ce încerca să se întoarcă acasă, în Berlinul de Vest. Cu toate că CIA i-a cerut să se concentreze exclusiv asupra pilotului, Donovan hotărăşte să negocieze atât eliberarea acestuia, cât şi a studentului, fiindcă refuză să lase pe oricine în urmă.

Exploreaza subiecte similare:

Bridge of Spies, Tom Hanks, Mark Rylance, Austin Stowell, Scott Shepherd

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marius7x pe 22 noiembrie 2015 14:16
In sfarsit un film adus de distribuitori romani si care chiar merita vazut (vezi Burnt sau By the Sea pt exemple inverse)
The_Lawyer pe 30 noiembrie 2015 21:52
Cred că merită de vizionat așa film fără vreun regret. Abia aștept să-l privesc.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells