Pericolul prezentat în Terminator: Genisys, mai aproape de realitate ca niciodată

de Gloria Sauciuc în 4 Iul 2015
Inteligența artificială ar putea să capete conștiință de sine? Premisa din Terminator: Genisys e viabilă sau nu?

Săptămâna aceasta, odată cu lansarea la cinema a Terminator: Genisys, a devenit subiect de dezbatere etica integrării sistemelor robotice în cele biologice. Un experiment recent realizat de Google, și citat de publicația Mashable, care a simulat un dialog cu o inteligență artificială (un computer), scoate în evidență un fapt de altfel cunoscut - o inteligență artificială nu e capabilă să ia decizii etice. În Terminator Genisys, ca în toate filmele Terminator, de altfel, premisa este că o rețea globală de computere capătă conștiință de sine și decide, în lipsa oricărei etici, să distrugă rasa umană. Mai mult, John Connor este în Terminator: Genisys un hibrid om/maşină (după cum vedem încă din trailere) care se poate autocontrola inclusiv la nivel molecular.

În filmul din 1984, ideea de nanotehnologie și de rețele globale era ceva de domeniul SF-ului - nu fuseseră încă implementate, dar deveneau subiect de film odată cu primul Terminator al lui James Cameron. În 2015, avem internet, rețele de socializare, telefoane inteligente  - în același timp - nanotehnologia și mecanica moleculară permit un control al computerului asupra materiei vii (implanturile inteligente, de exemplu). 

Stephen Hawking şi Elon Musk au tras, separat, câte un semnal de alarmă anul trecut, sugerând că o asemenea tehnologie omnipotentă ar putea pune omenirea întreagă în pericol. Şi starurile din Terminator, se pare, gândesc la fel: „Este ceva cu care trebuie să fim foarte atenţi”, spune Arnold Schwarzenegger, într-un interviu cu publicația mai sus citată. „Computerele ne-au luat-o înainte cu inteligenţa, la ora actuală. Trebuie să fim atenţi. Să ne gândim doar cum e să joci şah cu calculatorul. Nu ai nicio şansă”. Însă concluzia nu se aplică doar la şah. Ci şi la un alt eventual război.

Există şi veşti bune: Cei care au fost cooptaţi în calitate de consultanţi pentru Terminator: Genisys sunt destul de încrezători că totul va fi bine.

Producătorii filmului Terminator: Genisys au cooptat câţiva oameni de ştiinţă în cadrul UCLA Science and Entertainment Exchange. Printre ei se numără Ricardo Gil da Costa, neurolog, şi nanotehnologul Paul Weiss, un expert în mecanică cuantică. Ei sunt „părinţii” personajului John Connor, un hibrid om/maşină (după cum vedem încă din trailere) care se poate autocontrola inclusiv la nivel molecular.

„Modul în care este privită nanotehnologia în filme este întotdeauna unul peiorativ”, spune da Costa.  „Există un nou domeniu de cercetare, numit neuroetică, etică în relaţie cu neurologia. Care are propriile sale capcane, ca şi ingineria genetică. Un exemplu ar fi moleculele sintetice, în care se ştie poziţia fiecărui atom. Totuşi, tehnologia nu e nouă: este cea utilizată curent în ecranele LCD, şi are multiple aplicaţii benefice, de la implanturile cohleare care restituie auzul şi până la stimularea cerebrală în cazurile de paralizie”. Aplicaţiile sinistre gen Terminator rămân, după cei doi, de domeniul cinematografiei.

„Producătorii filmului Terminator: Genisys au dorit să vină cu ceva nou care să fie în trend cu cercetările din ziua de astăzi”, declara Gil da Costa, citat de publicația Mashable.

O problemă interesantă ar putea fi „conştiinţa îmbunătăţită” (augmented cognition) - integrarea creierului cu calculatoarele. „Computerele procesează datele şi recunosc mult mai repede tiparele, însă creierele sunt superioare cât privește deciziile bazate pe emoţii, care - deşi par anti-raţionale - ne ajută să facem ceea ce trebuie pentru supravieţuire”.

 

Dezbatere: credeți că dezvoltările recente în domeniul microtehnologiei și a informaticii au adus mai aproape pericolul prezentat în seria Terminator?

Exploreaza subiecte similare:

Terminator: Genisys, Arnold Schwarzenegger, James Cameron

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Slightly pe 5 iulie 2015 12:26
"Inteligența artificială ar putea să capete conștiință de sine?"

Numai cand am citit o astfel de ineptie , o astfel de tampenie si mega ... PROSTIE , am renuntat sa mai citesc tot articolul.

Un creier inzestrat cu minimul de inteligenta ar trebui sa inteleaga ca , Constiinta de Sine la roboti nu poate exista. Poate exista doar un sistem de auto-analiza, bazata pe niste algoritmi MECANICI, MATEMATICI , care nu au avut nu au si nu vor avea vreodata posibilitatea sa se transforme in Constiinta de Sine.

O asemenea tampenie extraordinara observ ca este dezbatuta cu fervoare de cele mai mediocre criere care nu detin nici cea mai umila farama de inteligenta .

Este extraordinar cat de mult a putut evolua PROSTIA UMANA in ultimii 25 de ani. Este EXTAORDINAR !!!

Gloria pe 9 iulie 2015 21:58
Stephen Hawking şi Elon Musk si-au pus aceasta problema.... Dar am inteles punctul tau de vedere, nu era necesar sa scrii cu majuscule :)
bogyvaly pe 14 iulie 2015 10:46
Slightly: lipsa de cultura este scuzabila atat timp cat ai ramas in secolulul trecut cu nivelul de cunostiinte dar acele mediocre creiere ca Hawking sau, in trecut, Asimov stiau inca din secolul trecut ca si noi, oamenii, functionam electric (impulsurile electrice intre sinapse) pe baza unor "algoritmi" genetici a caror sursa nici in prezent nu este clara. Doamne pacat ca prostia si incultura nu doare. :(
THE_Sorcerer pe 5 iulie 2015 17:23
daaaaaaa

FUJIIIIITI, VINI COMIATA, asta ... terminatoru'

mare ii gradina lu' Allah si multi mai sar si gardul

Stefanzy pe 5 iulie 2015 21:19
Nu ii probabil. Omul va ajunge sigur la un moment dat sa fie 100% dependent de tehnologie (daca nu s-a intamplat deja) pana-n stadiul in care viata lui va depinde de asa ceva dar Terminatori? Nu. Poate ceva roboti asasini dar nu cu constiinta proprie. :))
cosmin742000 pe 6 iulie 2015 12:02
Singurul pericol real e sa nu existe prea multi prosti carora sa le placa filme ca asta :)
VIBERS pe 10 iulie 2015 13:12
Prosti da multi.Singurul pericol din pacate sunt oamenii ca tine.Serios, frustratii in general au foarte mari probleme dar se pot rezolva in timp, din pacate pt tine este foarte tarziu.
alexsilviu23 pe 6 iulie 2015 15:19
Cosmin ce treaba are comentariul tau cu ceea ce scrie in articol?
O treaba e sa-ti placa filmul si alta e sa crezi in terminatori sau mai stiu eu ce zane sau alte chestii au producatorii in cap.

VIBERS pe 10 iulie 2015 13:08
Comentariul lui Cosmin este de fapt o frustrare.
bogdan2k pe 12 august 2015 23:48
Cred ca o astfel de inteligenta artificiala apocaliptica e foare greu de realizat pt ca ne trebuie o intelegere mult mai mare a modului cum un creier uman gandeste ca sa putem aplica aceste principii intr-un calculator si prin faptul ca un calculator nu are inca o capacitate de procesare a informatiilor la un nivel uman, din punct de vedere electronic.Daca vreodata se va intampla o astfel de realizare, atunci da, trebuie sa ne facem griji, dar ar fi bine sa avem grija inainte de a se realiza acest lucru.Totusi exista o sansa de a creea inteligenta articiala fara prea multa libertate, dar gradul de inteligenta trebuie mentinut la un nivel mai mic, care ne poate ajuta in multe domenii de activitate fara a pune in pericol omenirea.Nu va faceti griji cu scenariul din terminator, nu vom fi atat de prosti incat sa creem asa ceva fara sa stim ce capacitate maxima poate sa aiba.Totusi exista sanse ca pe undeva ascuns, un nebun bun la asa ceva, sa o creeze, insa sunt de parere ca ii trebuiesc resurse mari si cunostinte vaste, care nu sunt sigur ca le-a dobandirt singur.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells