Pe platourile 4 Blocks, serialul din cauza căruia ți-e frică să ieși seara pe străzile din Berlin

de Gloria Sauciuc în 24 Mai 2018
„Cea mai curajoasă mișcare nu a fost doar că am introdus perspectiva gangsterului, dar mai ales că aceasta este principala perspectivă a filmului”, spun producătorii

Spre finalul ediției din acest an a Berlinalei, publicația Cinemagia călătorea la Berlin, unde erau în toi filmările celui de-al doilea sezon al serialului nemțesc 4 Blocks, despre un clan mafiot arab, ce trăieşte în Neukölln. Platoul de filmare era lângă cel mai mare hotel din Germania, Estrel Berlin (1125 de camere), situat în același cartier în care au loc evenimentele din film, Neukölln. Vizita pe platou avea să urmeze unui „round table” cu echipa serialului 4 Blocks.

Cinemagia plecase la drum cu primele șase episoade ale sezonului 1 văzute. Serialul a fost difuzat la noi, pe canalul TNT iar cel de-al doilea sezon va fi dat în România tot de acest post. Serialul face o cronică a lumii interlope berlineze, fără îndulcitor, văzută prin fața umană a delincvenților. Deși periculoși, Toni și banda lui au slăbiciuni, au bucurii, au o viață de familie care îi umanizează. Filmul îl face pe spectator să țină cu acești antieroi, care - deși au ales drumuri greșite - totuși sunt umani și nu din gama figurilor sinistre ale lumii interlope precum eroii negativi din Nașul sau La piovra. Undeva avem dorința ca ei să se îndrepte, cu atât mai mult cu cât unii au aparent principii (nu acceptă să omoare) și cu atât mai mult cu cât au unele motive pentru viața pe care o duc. La finalul sezonului 1, însă, îl vedem pe Toni Ahmadi omorând un om. La începutul filmului spunea că niciodată nu va omorî pe nimeni, este o limită pe care și-a autoimpus-o. Deci, există o evoluție la personajul lui. Vom vedea, deci, un Toni bântuit de ceea ce s-a întâmplat în sezonul 1. Acest personaj pe care îl îndrăgim, va trebui să lupte cu conștiința sa, să lupte cu noi provocări, cu noi adversari și cu dificultăți de alt ordin, inclusiv cu unele din familie. Publicul va putea explora această evoluție a poveștii în sezonul 2.

Lumea brutală descrisă în serial, în care violența pe străzi este la ordinea zilei, plus veridicitatea universului aspru construit în film m-au făcut să anulez o plimbare de seară pe străzile Berlinului, odată ajunsă la hotel... A doua zi urma să îi întâlnesc în carne și oase pe Ali „Toni“ Hamady, capul mafiot din serial și pe acolitul său, Abbas, la un „round table” cu jurnaliști din mai multe țări.

Iată că ziua cea mare a sosit numaidecât. La press junket-ul la care a fost invitată publicația Cinemagia, alături de jurnaliști din Germania, Anglia, Polonia, intervievați au fost regizorii germani Özgür Yildirim și Oliver Hirschbiegel, producătoarea executivă Anke Greifeneder, actorul Kida Khodr Ramadan, interpretul personajului principal Ali „Toni“ Hamady (capul unei afaceri cu droguri profitabile în serial), actorul și cântărețul de hip hop Veysel Gelin, în rolul lui Abbas, fratele imprevizibil al lui Toni, care plănuia să devină următorul lider de clan, plus Hannes Heyelmann și Quirin Berg, producători. Interviurile au avut loc la Hotelul Estrel Berlin.

Conceput inițial ca o miniserie, 4 Blocks a primit feedback pozitiv la Festivalul de Film de la Berlin, dar și din partea spectatorilor (fanii au cerut numirea unor străzi din Berlin după protagoniștii serialului), spune producătoarea Anke Greifeneder, așa încât echipa de producție s-a gândit la o continuare. „Anul trecut, la Berlinală, am stat și ne-am gândit dacă avem destul material pentru partea a doua. Am avut niște idei și niște personaje noi, precum un nou clan, plus protagoniștii care continuă povestea. În sezonul 2, eroii au mai multe relații, cu înalta societate, dar ei rămân tot niște delincvenți. Cu niște conexiuni și mai periculoase”, spune Greifeneder.

Ce diferențiază serialul de alte filme de gen și îl face atât de popular este un gest curajos pe care și l-au asumat realizatorii, este de părere producătorul Quirin Berg care a spus jurnaliștilor că „cea mai curajoasă mișcare nu a fost doar că am introdus perspectiva gangsterului, dar mai ales că aceasta este principala perspectivă a filmului. Acesta a fost pasul crucial”. Producătorul a continuat precizând: „În Germania, ca și în țările scandinave, poveștile despre delincvenți sunt spuse din perspectiva poliției, și niciodată din perspectiva gangsterilor, cum de pildă se întâmplă în Anglia. Nu am nicio explicație pentru asta. 4 Blocks arată ceea ce tinerii vor să vadă, de aceea serialul s-a vândut așa de bine. Cred că e momentul adevărului și trebuie să acceptăm realitatea, anume că există un al doilea adevăr, ca un univers paralel, care există în Germania. Va trebui să acceptăm și să lucrăm cu asta. 4 Blocks a început cu un articol de ziar despre dificultățile poliției de a menține ordinea publică în anumite zone din oraș. Și așa a început, de la o poveste reală. În cazul serialului, cred că împingem un pic limitele dar mai cred că există loc pentru mai mult în acest sens”.

Cinemagia s-a adresat actorului principal, întrebându-l: „Cât de realistic e parcursul lui Toni, care începe ca un imigrant în Germania care își dorește să obțină cetățenie germană pentru a munci cinstit, pentru ca mai apoi să devină un șef interlop ce trăiește în lumea delincvenței. Cât de realistă este această abordare?” Actorul Kida Khodr Ramadan a răspuns: „Filmul este 100% ancorat în realitate. Odată ce intri în acest gen de spirală nu poți să mai ieși. Nu doar datorită banilor, ci și datorită genului de persoană care devii. Și acest lucru se întâmplă de tânăr. Și cred că personaje reale precum Toni se găsesc nu doar aici, ci și în Scandinavia sau în Africa. Aici poate găsim mai mulți oameni din acest gen, iar cercetarea din spatele filmului, făcută pe parcursul a trei ani, este absolut solidă. Am ales să îl reprezentăm aici, în acest serial, însă e un exemplu perfect posibil și știu oameni cărora le place să fie strigați Toni pentru a se asemăna cu personajul. Ni s-a spus și că limba/jargonul străzii și comunității este foarte autentic/ă, nu e vreo formă de imitație a la Mickey Mouse”.

Producătorul Hannes Heyelmann a completat: „Știam că Toni are această problemă de a nu putea obține cetățenia. Există mai mulți oameni în Germania în situația asta, cărora li se permitea să stea aici dar nu să lucreze, nu să dețină o afacere, nu să aibă un apartament. Bine, nu toți devin delincvenți, însă au fost situații în care timp de cinci, zece, douăzeci de ani li se permitea să trăiască aici, dar fără reale șanse de a supraviețui legal. Chiar și copiii erau privați de perspective după ce terminau școala, așa că, pentru a câștiga bani, alegeau alte căi”...

Legat de întrebarea despre „cum a fost primit filmul în comunitățile locale”, realizatorii au explicat la round table că „majoritatea sunt mândri de ceea ce ei au reușit și de faptul că noi relatăm povestea lor. Toni este un model pentru ei și văd în el succesul lor, și pentru noi asta este o reușită”.

Întrebat care ar fi, pentru personajul său, cel mai dificil aspect din Sezonul 2, Kida Khodr Ramadan spune că „aspectul emoțional, pentru că în sezonul 2 vezi mai multă emoție. A fost o scenă care m-a mișcat profund, dar nu o voi divulga. Sezonul 2 va fi mult mai dur și cu mult mai multă presiune. Acum vom vedea că Toni nu e doar un gangster. Are propriul sistem de reguli pe care va fi nevoit să le încalce și cu cât le încalcă mai mult cu atât e mai încurajat să continue. Ei trebuie să continue, și încălcând aceste reguli explorează latura întunecată a sufletului. Și nu este ușor să fii gangster. Chiar dacă trăiești deasupra legii, ai de plătit un preț scump pentru asta. Este greu să fii un cap al crimei organizate. Este ca și cum ai fi patron de non-stop în Berlin și te aștepți mereu să fii tâlhărit. Iar meseria de gangster nu e de la nouă la șase seara, este 24 de ore din 24”.

Regizorul german Özgür Yildirim, care a semnat cele șase episoade ale primului sezon, spune că „Ceea ce este interesant e faptul că în Germania există un context dificil. În 2008, când am făcut primul film, Chiko, era foarte dificil să faci filme despre gangsteri. Întotdeauna era amestecat elementul comic, însă acum comunitatea era un personaj în sine, iar cu 4 Blocks am depășit o barieră și nu mai facem filme doar despre delincvenți în postură negativă. Acum ei sunt protagoniști, nu doar antagoniști. E prima data când se întâmplă și putem avea încredere în acest aspect. Ca și muzica hip-hop, acum cincisprezece ani nimeni nu ar fi pus pe coloana sonoră muzică hip-hop germană, acum ar face-o datorită importanței pe care a căpătat-o. Există deci o acceptare, dar există și un reziduu de scepticism peste care am reușit să trecem. E admirabil suportul pe care l-a avut serialul din partea TNT”.

După round table, jurnaliștii au fost invitați pe platourile de filmare, unde - într-o încăpere slab luminată cu fum pe care să îl tai cu cuțitul - Toni (actorul Kida Khodr Ramadan a părăsit mai devreme round table-ul pentru a merge la machiaj) joacă poker, nu chiar profesionist, dar în orice caz ilegal...

Relatarea de pe platourile de filmare va continua...

Exploreaza subiecte similare:

4 Blocks , Ozgur Yildirim, Oliver Hirschbiegel, Kida Khodr Ramadan, Anke Greifeneder, The Godfather, La Piovra, Veysel

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 25 august 2018 08:29
Ce putem spune: mafiot - mafiot, arab - arab, se intampla intr-o capitala precum Berlinul..., se intampla, de aceea este, cred, justificata temerea oamenilor de rand.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells