Oscar 2017: surprize şi recorduri

de Ştefan Dobroiu în 25 Ian 2017
Cele mai neaşteptate decizii ale membrilor Academiei

Nu există an în care anunţarea nominalizărilor la Oscar să nu provoace o mulţime de reacţii. Nominalizările nu pot mulţumi pe toată lumea - şi sperăm că nimeni nu aşteaptă asta, dar unele omisiuni sunt mai surprinzătoare decât altele. Iată mai jos o listă a "nedreptăţilor" sau a deciziilor neaşteptate (unele surprize chiar plăcute) ale acestei ediţii.

Martin Scorsese, Silence
Românii nu au văzut încă adaptarea după romanul lui Shûsaku Endô (premiera la noi în ţară a fost stabilită pentru 17 martie), dar reacţiile au fost pozitive, prin urmare ignorarea completă a regizorului şi o unică nominalizare (Cea mai bună imagine) pentru acest film de epocă se află în topul surprizelor la Oscar 2017. Mileniul acesta, din filmele regizate de Scorsese doar Silence şi Shutter Island au fost ignorate la categoria Cel mai bun film. Mai mult, Andrew Garfield, actorul principal din Silence, a primit o nominalizare pentru Hacksaw Ridge.

Clint Eastwood, Sully
Tom Hanks, Clint Eastwood, o poveste inspirată din realitate şi un succes de casă. Până nu demult părea reţeta perfectă pentru a atrage atenţia membrilor Academiei, care s-au grăbit de multe ori să nominalizeze filmele lui Eastwood, chiar şi atunci când acestea nu meritau. Regizorul octagenar a ieşit, se pare, din graţiile Academiei, pentru că Sully nu a primit decât o nominalizare la Cel mai bun montaj de sunet.

Amy Adams, Meryl Streep
Deja nominalizată la cinci Oscaruri, Amy Adams era considerată o mare favorită la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, dar iată că excelenta ei interpretare din Arrival nu a convins membrii Academiei. Asta în timp ce SF-ul lui Denis Villeneuve a reuşit să fie, la egalitate cu Moonlight, al doilea cel mai nominalizat film al ediţiei, cu opt şanse la Oscar. În acelaşi timp, Meryl Streep primeşte a 20-a nominalizare pentru Florence Foster Jenkins consolidându-şi recordul de nominalizări la categoriile de interpretare.

Mel Gibson, o şansă la Cel mai bun regizor
Declaraţiile homofobe, rasiste şi antisemite ale lui Mel Gibson i-au provocat acestuia multe probleme cu opinia publică încă din anii '80. În 2006, declaraţia că "evreii sunt vinovaţi de toate războaiele din lume" părea să-i încheie cariera, dar, după o perioadă de pauză şi câteva apariţii rare pe ecran, Gibson se întoarce în forţă cu Hacksaw Ridge. După 20 decenii la anterioara sa nominalizare, pentru Braveheart, Gibson are o nouă şansă la Cea mai bună regie. O va pierde cu siguranţă, pentru că Hollywood-ul cu siguranţă nu l-a iertat întru totul.

Lion
Da, nu este unicul film de debut şi unicul film independent nominalizat la categoria Cel mai bun film, dar este o producţie care nu prea are legătură cu America. Filmat pe jumătate în India şi pe jumătate în Australia, cu regizor australian şi actori indieni şi australieni, Lion nu părea deloc să aibă la fel de mari şanse ca Moonlight. Cu toate acestea iată că emoţionanta poveste a lui Saroo a obţinut nu mai puţin de şase nominalizări la Oscar. Pentru a nuanţa "surpriza", una din companiile de producţie ale filmului este The Weinstein Company, mare specialistă în a trage sfori în spatele deciziilor Academiei.

The Lobster, Isabelle Huppert
Europenii obţin cu mare greutate nominalizări la Oscar, de aceea nominalizările pentru scenariul The Lobster, al grecului Yorgos Lanthimos, şi pentru interpretarea lui Isabelle Huppert din Elle ar trebui considerate semne de deschidere din partea Academiei. Sunt şanse imense ca ambele să piardă în faţa lui La La Land.

Toni Erdmann, The Handmaiden
Până când un film românesc va fi nominalizat la Oscar, iată că un film realizat în România reuşeşte acest lucru. Gurile rele spun că filmul lui Maren Ade, pentru care românca Ada Solomon a fost producător executiv, are toate şansele să piardă în faţa lui Land of Mine, coproducţia danezo-germană. În acelaşi timp, alegerea Academiei de a nu nominaliza producţia sud-coreeană The Handmaiden i-a uimit pe mulţi comentatori.

Au mai uimit nominalizarea lui Hell or High Water, o excelentă modernizare a genului western, de altfel, la Cel mai bun flm, dar şi lipsa completă de concesii din categoria Cea mai bună animaţie, unde filmele de studio (omisiunea cea mai surprinzătoare fiind Finding Dory) au fost ignorate în favoarea mult mai originalelor Ţestoasa Roşie, Kubo şi lăuta magică şi Ma vie de Courgette.

Şi nu, nu o să vorbim de Deadpool la capitolul surprize: hitul Fox nu avea de ce să fie nominalizat la vreuna din categorii.

Ce te-a surprins la nominalizările de anul acesta?

Exploreaza subiecte similare:

premii:oscar 2017, Martin Scorsese, Silence, Mel Gibson, Andrew Garfield, Hacksaw Ridge, Sully, Clint Eastwood, Amy Adams, Isabelle Huppert, Elle, Toni Erdmann , The Lobster, The Handmaiden , Hell or High Water, Lion, Deadpool, Finding Dory, La tortue rouge, Kubo and the Two Strings, Ma vie de Courgette, Moonlight, Meryl Streep, Under sandet

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
CosminAgafitei pe 26 ianuarie 2017 23:52
Pai lipsa Deadpool m-a surprins. Merita la Montaj de sunet sau Costume Design.
dragosalexandru123 pe 27 ianuarie 2017 21:53
M-a surprins fff placut faptul ca nu a fost inclus si porcaria aia de deadpool..Felicitari membrilor Academiei!
Theodor2011 pe 28 ianuarie 2017 16:40
Stefan, sper sa nu te superi, dar vreau sa iti aduc la cunostinta o mica greseala facuta de tine in acest articol la pasajul din articol si care face referire la Mel Gibson, te citez:
'' După 20 decenii la anterioara sa nominalizare, pentru Braveheart, Gibson are o nouă şansă la Cea mai bună regie''
Trebuia sa spui, dupa doua decenii de la anterioara nominalizare. 20 de decenii inseamna 200 de ani, Stefan. Un deceniu are zece ani dupa cum stii si tu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells