Oamenii şi replicanţii din Blade Runner 2049

de Cinemagia în 7 Oct 2017
Ambiţiosul SF Blade Runner 2049 rulează pe marile noastre ecrane în regim de premieră

Sub semnătura regizorului Denis Villeneuve (Arrival), nominalizat la Oscar, Blade Runner 2049, urmarea mult aşteptată a filmului de succes Blade Runner rulează pe marile noastre ecrane.

La trei decenii după primul film, un nou blade runner, agentul K (Ryan Gosling) de la Departamentul de Poliţie al Los Angeles, dezvăluie un secret de demult, care ar putea arunca omenirea în haos. Descoperirea lui K îl obligă să ia urma lui Rick Deckard, un fost blade runner de la LAPD, care a dispărut acum 30 de ani.

Scenaristul Hampton Fancher spune: „Zburam către Londra să mă întâlnesc cu Ridley Scott şi mă gândeam la protagonişti, când mi-a venit o idee: ‘Ryan Gosling, el e cel mai potrivit pentru rolul lui K.’  Apoi, când m-am întâlnit cu Ridley—prima întrebare pe care a pus-o a fost: ‘Pe cine vezi în rol?’  Am spus: ‘Ryan Gosling,’ iar el a spus: ‘Ăsta e!’  Nici un ştiam care va fi povestea, dar aveam în faţa ochilor imaginea personajului titular, iar Ryan se potrivea din toate punctele de vedere”. 

Un actor foarte inteligent şi puternic, capabil să treacă singur prin întuneric

Regizorul Denis Villeneuve observă - „K are o viaţă foarte grea şi este un personaj foarte singuratic.  El are cea mai grea slujbă din lume, dar pe neaşteptate, din ultima sa misiune izvorăşte un vis … o dorinţă atât de mare încât îl orbeşte. Iar eu am considerat că asta va fi o traiectorie frumoasă. Am nevoie de un actor foarte inteligent şi puternic, capabil să treacă singur prin întuneric.  Pasiunea lui Ryan şi eforturile lui neobosite de a stabili până la cel mai mic detaliu fiecare secvenţă m-a emoţionat pentru că asta însemna că e la fel de important pentru el ca şi pentru mine să realizăm împreună un film mare”. 

„Nu a fost posibil să facem o urmare a lui ‘Blade Runner’ fără Harrison Ford, bineînţeles,”, susţine Villeneuve. „Pentru mine, a fost un adevărat privilegiu să lucrez cu el pentru că este o persoană de care se leagă dragostea mea pentru cinema; eu am crescut cu filmele lui. Iar faptul că eram acum regizorul lui  este ca şi când m-aş fi întors la şcoala de cinematografie, pentru că el are atâta experienţă şi se gândeşte atât de mult la modul de interpretare încât pot spune că nu prea am întâlnit actori de acest calibru.  Am avut cele mai frumoase discuţii cu el despre cum să ne apropiem de personajul pe care nu-l mai jucase de atâţia ani”.

În poveste nimeni nu l-a mai văzut pe Deckard de 30 de ani.  Harrison Ford relatează: „Deckard a trecut prin evenimente tragice în ultimii ani.  De asemenea el era însărcinat cu păstrarea anumitor secrete şi se  simţea obligat să menţină tăcerea asupra lor.  El ştia că e urmărit, aşa că s-a ascuns într-un loc unde nu se aştepta nimeni să se ducă.  Era un loc periculos, unde el a dus o viaţă singuratică şi izolată”.

Indiciul care l-a făcut pe K să-i ia urma lui Deckard a fost descoperit în arhivele Wallace Corporation.  Deşi majoritatea dovezilor fuseseră distruse în timpul catastrofei EMP din 2022—cunoscută sub numele de Blackout—câteva rămăşiţe fuseseră salvate, inclusiv una în care vocea lui Deckard  putea fi cu greu auzită.

 Încercarea obsesivă de a crea replicantul perfect

Şeful Wallace Corporation este enigmaticul Niander Wallace, a cărui voce suavă maschează ambiţiile sale nemăsurate.  Încercarea lui obsesivă de a crea replicantul perfect—un slujitor perfect care să nu se opună ordinelor venite de la autoritatea umană—s-a soldat cu crearea ultimului model intitulat Nexus 9.  Wallace îi vede necesari pe replicanţi pentru supravieţuirea speciei umane…dar el nu poate crea prea multe exemplare. 

Cu ani în urmă, desoperirile sale în domeniul hranei modificate genetic a salvat omenirea de foamete.  În contul acestei datorii morale el a obţinut abolirea prohibiţiei asupra folosirii replicanţilor, ceea ce lui i-a adus o bogăţie incalculabilă şi o putere nelimitată.

Distribuit în rolul lui Wallace, Jared Leto remarcă: „Aş avea o perspectivă diferită asupra lui Niander Wallace decât restul lumii.  El a salvat omenirea de foamete, aşa că nu mi se pare că ego-ul său depăşeşte limitele normale, pentru unul care a salvat planeta.  El şi-a croit drumul spre putere prin muncă multă şi studiu riguros.  Wallace este un geniu, dar are şi o doză de nebunie.  E o personalitate fascinantă şi complexă.  Pentru mine a fost un rol cuceritor”.

„Niander Wallace este un rol greu pentru că dialogurile sale sunt dificile.  Era nevoie de un actor care să aducă la viaţă tiradele personajului, adăugându-le forţă şi chiar poezie.  Villeneuve adaugă că apreciază implicarea lui Leto în fiecare faţetă a rolului.  „Mă întrebam ce o să facă Jared în legătură cu faptul că Wallace era orb.  Când Jared a intrat în cameră, era orb…juca de parcă era orb...”

Replicantul Nexus 9

Datorită muncii sale e de înţeles de ce mâna dreaptă a lui Wallace trebuie să fie un replicant Nexus 9.  Sylvia Hoeks o interpretează pe Luv, a cărei devoţiune faţă de Wallace depăşeşete graniţele profesionale. 

 „El reprezintă mult mai mult decât un şef,” spune ea.  „Ceea ce e ciudat în legătură cu Luv este faptuul că ea a fost creată de Wallace, iar dacă el este creatorul ei tot aşa de bine o poate şi distruge, aşa încât devoţiunea ei poate proveni şi din această teamă.  Ea se străduieşte deci să fie cea mai bună, să fie tot ceea ce şeful ei doreşte să fie, sau chiar mai mult de atât.  Ea face tot ce-i stă în putere pentru ca el să cucerească lumea şi să-şi împlinească visurile.  Ea are impresia că aceasta ar fi cheia spre fericire, chiar dacă nu ştie prea bine ce înseamnă fericirea”.

Villeneuve a apelat la Hoeks  „una dintre cele mai bune artiste cu care am lucrat vreodată în viaţa mea. Ea e o actriţă puternică, care nu se teme să facă lucruri ieşite din comun pentru a intra în pielea personajului”.

Dragoste cu o hologramă

Femeia de lângă K este Joi, cu care el are o relaţie mai mult decât romantică.  Ea e prietena lui, confidenta lui şi singurul sprijin pe care îl are.  Ana de Armas, care interpretează rolul, spune: „Joi este isteaţă, intuitivă, mai ales când e vorba de K.  Ea este şi foarte sexy, dar are mai multe calităţi decât s-ar vedea la suprafaţă.  De fapt e un personaj destul de complex”.

De Armas a dezvoltat rolul cu ajutorul lui Villeneuve, spunând: „A fost interesant să explorez personajul împreună cu el.  Aveam atâtea întrebări să-i pun: Cine e ea?  Ce simţăminte are?  Care sunt regulile pe care trebuie să le urmăm pentru a construi personajul de la o secvenţă la alta?  Denis mi-a dat multă libertate ca să descopăr toate aceste lucruri şi multe altele, pe măsură ce avansam cu filmările.”

Nici măcar şefa lui K nu ştie toate detaliile descoperirilor pe care le-a făcut K pe urmele aflării adevărului.  Robin Wright o interpretează pe locotenentul LAPD Joshi, şefa lui K, ale cărei ordine către blade runner dovedesc că ea va face tot ceea ce este necesar pentru a păstra ordinea.  Wright afirmă: „Joshi înţelege miza—ea îşi dă seama că o descoperire de asemenea  anvergură ar putea ‘distruge lumea.’  Dar ea e preocupată şi de K.  Ea simte că ceva nu e în regulă şi că el ar putea ascunde ceva faţă de ea.  Totuşi, ea nu-şi poate lăsa temerile să-i afecteze îndeplinirea îndatoririlor profesionale”.

Distribuţia e completată de: Mackenzie Davis care o interpretează pe Mariette, o “dixie” misterioasă, care e interesată de K; Carla Juri în rolul doctoriţei Ana Stelline, care se ocupă de crearea şi comportamentul replicanţilor; şi Lennie James în rolul lui Mister Cotton, care supraveghează sute de copii abandonaţi şi care ar putea avea unele răspunsuri pentru K.

 

Exploreaza subiecte similare:

Blade Runner 2049, Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto, Sylvia Hoeks, Ana de Armas, Robin Wright, Mackenzie Davis, Carla Juri, Lennie James

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
pe 10 octombrie 2017 13:18
Comentariu șters

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells