O aventură plină de umor, trăiri intense şi animale: „Câinele, adevăratul meu prieten”, din 27 ianuarie

de Cinemagia în 26 Ian 2017
„Hachiko: Povestea unui câine” are semnătura aceluiași regizor

Povestea unei prietenii autentice şi devotamentul unui simpatic patruped faţă de stăpânul său vor stârni un amalgam de emoţii în filmul de familie „Câinele, adevăratul meu prieten”/„A Dog’s Purpose”,  lansat pe marile ecrane în 27 ianuarie.

Pentru regizorul Lasse Hallström decizia de a ecraniza romanul omonim al lui W. Bruce Cameron a părut mai mult decât firească, ţinând cont de faptul că acesta a devenit cel de-al treilea proiect asemănător pe care îl prezintă după „Viaţa mea de câine” şi „Hachiko: Povestea unui câine”.

La scurt timp după lansarea sa în 2010, romanul „A Dog’s Purpose” a devenit extrem de popular, atingând coardele sensibile ale iubitorilor de animale din întreaga lume, care au fost fermecați de perspectiva delicată, pătrunzătoare și amuzantă referitoare la modul în care ne văd animalele de companie și motivul pentru care se află acestea pe pământ. Cartea, care s-a aflat pe prima treaptă în topul bestsellerurilor întocmit de New York Times, a rămas mai bine de un an pe acea poziție, fiind tradusă în 20 de limbri și publicată în 29 de țări din lumea întreagă.

„Am vrut ca proiectul să aibă un ton original, cu un aer de lejeritate, care să fie bine ancorat în emoţii reale – atât ale câinilor, cât şi ale oamenilor. A fost o provocare distractivă.”, a apreciat deschis regizorul filmului „Câinele, adevăratul meu prieten”.

Ținând cont de palmaresul lui Hallström în materie de filme inventive, care avea deja la activ un film produs de Amblin Entertainment (pe atunci DreamWorks), „Război în bucătărie”, decizia de a-i acorda acestuia libertatea de a adapta romanul a fost una unanimă. Regizorul spune că nu a fost atras din întâmplare de acest material: „Am făcut deja două filme despre câini – „Viața mea de câine” și „Hachiko: Povestea unui câine” – acesta e al treilea. Dacă te interesează perspectivele celor lăsați pe dinafară sau emoțiile care par absurde în ochii oamenilor, poți cu siguranță să te raportezi la sentimentele unui câine și la viața acestuia.”

În timp ce Cameron și ceilalți scenariști au colaborat pentru crearea unor reguli potrivite poveștii – referitoare la gândurile pe care le-ar fi putut avea și procesa câinele -  Hallström a trebuit să se asigure că lucrurile vor avea o logică... într-un proces pe care unii l-ar putea considera ilogic.

„La urma urmei, singura regulă pe care o aveam era aceea conform căreia câinele nu putea să vorbească în fața camerei,” spune Hallström. „Folosind narațiunea interioară, gândurile câinelui au anumite elemente umane, iar eu am devenit tot mai atras de ideea de reîncarnare datorită acestui film. Dar dacă această posibilitate este reală sau nu... nu se știe. Ideea este să fii deschis în fața acestui concept magic, care arată că se întâmplă lucruri în univers pe care noi nu ni le putem explica încă.”

Hallström s-a îndreptat către Dennis Quaid pentru rolul stăpânului adult, cu care a colaborat în urmă cu mai bine de 20 de ani. Încântat de propunere, actorul mărturiseşte: „Ador povestea şi chiar i se potriveşte perfect lui Lasse. El e un povestitor excelent şi ştie cum să se folosească de limbaj, imagini şi sunete pentru a reda sentimente.”

Pentru a-i da viață tânărului Ethan a fost ales actorul KJ Apa, în vârstă de 18 ani. Originar din Noua Zeelandă, Apa a jucat în serialele locale „Riverdale” și „The Cul de Sac”. Debutant în lumea filmelor artistice, Apa a avut parte de o surpriză plăcută când a făcut echipă cu Hallström. „Acesta era primul meu film și nu știam că poți să sugerezi diferite idei regizorului. Când lucram în televiziune, făceam mereu exact ce era scris în scenariu,” spune Apa. „Mi-a venit destul de ușor să improvizez.”

Hallström spune: „M-am bucurat să pot glumi cu KJ și să-i dau ocazia de a improviza. Ar putea să devină protagonist în producții din orice colț al globului, aș zice eu.”

Apa elaborează, povestindu-ne despre provocările cu care s-a confruntat în timp ce-i dădea viață tânărului Ethan: „Cel mai dificil a fost să-mi perfecționez accentul american și să învăț să arunc mingea de fotbal american. Eu joc rugbi, iar mișcarea aceasta n-ar fi putut fi mai diferită.”

„Câinele, adevăratul meu prieten” prezintă destinul unui devotat patruped care îşi descoperă menirea prin prisma stăpânilor săi, pe care îi învaţă să râdă şi să iubească.

Redată din perspectiva celui mai simpatic căţel (voce Josh Gad), povestea de familie îi mai reuneşte în distribuţie alături de Dennis Quaid, pe actorii Britt Robertson, KJ Apa, John Ortiz, Juliet Rylance, Luke Kirby, Peggy Lipton şi Pooch Hall.

 Actorii patrupezi: Câinii din film

Adevăratele personaje principale ale peliculei „Câinele, adevăratul meu prieten” sunt cei patru căței care îi dau viață lui Bailey. Trip, din rasa Red Retriever, este originalul Bailey; Shadow, din rasa Ciobănesc german, este Ellie; Mailo, din rasa Corgi, este Tino, iar Bolt, o corcitură de St. Bernard și Ciobănesc Australian, este Buddy.

Având în vedere faptul că fiecare câine trebuia să facă anumite acțiuni conform scenariului, Hallström l-a însărcinat pe Mark Forbes, dresor de câini, să aleagă rasele. Găsirea celor patru câini – cât și a dublurilor și a cățelușilor de rase diferite – a fost o aventură interesantă. Forbes a început să caute pe internet centre și adăposturi pentru câini, dar și crescători, iar după o aproximativ o lună, a găsit suficienți candidați pentru fiecare rol.

Forbes a căutat în toată țara în încercarea de a găsi câinele perfect care să-l joace pe Bailey. Dresorul spune: „După ce ne-am hotărât ca Bailey să fie un Red Retriever, am căutat în toată țara unul care să aibă și un temperament pe care să-l putem dresa, dar și o expresie aparte care să sugereze că are un caracter grozav. Am avut noroc și l-am găsit pe Trip la un crescător de câini de vânătoare din Arkansas.”

O aventură plină de umor, trăiri intense şi cele mai îndrăgite animale, „Câinele, adevăratul meu prieten” este distribuit de Freeman Entertainment din 27 ianuarie, în premieră pe marile ecrane din România.

Pagina de facebook a filmului: Facebook/CaineleAdevaratulMeuPrieten

Exploreaza subiecte similare:

A Dog's Purpose

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

jinglebells