Miracol, de Bogdan George Apetri, elogiat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția

de Marina Florea în 8 Sep 2021
Festivalul va avea loc până pe 11 septembrie

Miracol, cel mai nou lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri (Periferic), a fost elogiat în presa străină, după premiera în cadrul secțiunii competiționale Orizzonti, dedicate filmelor ce reprezintă cele mai noi și expresive tendințe din cinematografia internațională.

Filmul va ajunge pe marile ecrane din România la începutul anului 2022, distribuit de către Bold Films Studio

Warren Cantrell, de la publicația The Playlist, vorbește despre „O călătorie a descoperirii înrădăcinată în întrebări despre credință, soartă, moarte; Miracle oferă revelație după revelație ca picăturile care curg din robinet, construind încet-încet concluzia întregului film. Aparent simplă, dar complicată și precisă în realizare, producţia este o minune pe măsura titlului”.

Criticul publicaţiei Variety concluzionează că Miracol este: „unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut la Festivalul de la Veneția”.

Variety mai scrie că filmul propune „o poveste misterioasă, despre inocența pierdută, despre răul pe care oamenii obișnuiti pot să îl facă”. Apoi, Variety notează că „Miracol, pe măsură ce își întărește caracterul sumbru, creează un suspans lent ce nu dispare. Bogdan George Apetri își ține publicul în suspans și atunci, în ultima scenă, îl topește cu o singura lacrimă îndrăzneață”.

Miracol este „o dramă polițistă care ar putea reînnoi cinematograful românesc.”, mai scrie Variety. „Miracol este pus în scenă cu o măiestrie de neegalat care te poartă înainte ca un roman al Patriciei Highsmith...”

Screendaily notează că „Miracol este o poveste despre Dumnezeu și despre monștri, însă unii umani. Cel de-al doilea film dintr-o trilogie, filmul lui Bogdan George Apetri este o poveste moralizatoare dură care face departajare între aleatoriu și anchetă. Soarta unei tinere călugărițe este pretextul explorării valorii credinței într-o lumea care s-a pierdut în necredință. După Neidentificat de anul trecut, filmat și pus în scenă cam în aceeași perioadă, Miracol este o poveste autoreferențială plasată în același orășel din România. Prima parte este despre Cristina (Bugarin), o călugăriță de 19 ani care pleacă, în secret, de la mănăstire în oraș. Sensibilă dar hotărâtă, este o tânără cu o misiune care pare venită dintr-un film de Hitchcok. Mai inocentă decât o Marion Crane dar tot îndreptându-se către o soartă nemeritată. Cristina împarte taxiul cu un medic care se îndreaptă către același spital. Discuția medicului cu șoferul pare să fie un atac asupra credinței: „Poate rugăciunea să vindece cancerul?”, „Poate fi făcut vaccin cu apă sfințită?”. De-a lungul întregului film, nostalgia e o temă recurentă, subliniată de radioul care dă muzica lui Gică Petrescu, „Elvis al României”.

Regizorul Bogdan George Apetri declară despre Miracol, într-un interviu cu Matt Micucci de la FRED/Film Radio Entertainment & Dialogue), că „un film trebuie să pornească clar și profund de la personaje”. Regizorul explică - „Mi-a venit ideea așteptând în aeroport”. Apetri mai spune - „Camera de filmat, în acest film, are uneori o viață proprie, e o călătorie spirituală...”

Împărțit în două capitole, Miracol o urmărește pe tânăra călugăriță novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) în timp ce se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată, pentru a merge la spitalul din orașul vecin. Nereușind să-și rezolve problemele și să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere întâlnește o soartă neașteptată. A doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de poliție plecat pe urmele ei. Marius reface călătoria Cristinei, pas cu pas - într-o structură perfect oglindită. Investigația detectivului aduce la lumină indicii și confesiuni care conduc nu numai înspre adevărul greu de înțeles din spatele acțiunilor Cristinei, ci și la un posibil miracol.

Festivalul Internațional de Film de la Veneția, aflat la cea de-a 78-a ediție, este cel mai vechi festival de film și unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume. Este prima participare a unui lungmetraj românesc într-o secțiune competițională la acest festival în ultimii 12 ani, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. Festivalul Internațional de Film de la Veneția va avea loc până pe 11 septembrie.

Exploreaza subiecte similare:

miracol, Bogdan George Apetri, Periferic, Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 8 ianuarie 2022 01:02
Suna bine, chiar pare un film diferit de ceea ce facem noi in general. L-am trecut pe lista, sper sa fie neasteptat, asa cum se prezinta dupa aparente.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells