La revedere, Wes Craven!

de Gloria Sauciuc în 1 Sep 2015
Regizorul și scenaristul Wes Craven a căpătat faimă odată cu A Nightmare on Elm Street și Scream

Wes Craven a pierdut lupta cu cancerul cerebral la vârsta de 76 de ani, duminică, 30 august. A fost un deschizător de drumuri al filmului horror. În anii 1970, a scris scenariul și a regizat mai multe filme care au adus un nou grad de intenstiate genului. Cu un debut celebru, The Last House on the Left (1972), cu scene de tortură ale celor două femei dar și cu răzbunarea sângeroasă a părinților acestora, inspirat de The Virgin Spring al lui Ingmar Bergman, Wes Craven a devenit încă din timpul vieții o legendă a genului horror.

Pentru a nu leșina, repetați mereu 'E doar un film'...

Însăși campania de publicitate a filmului The Last House on the Left spunea publicului  „Pentru a nu leșina, repetați mereu 'E doar un film'”, fiind mai mult decât o hiperbolă. Scenele de violență sexuală din film au fost obiect de cenzură pentru mai bine de 30 de ani, în special în Marea Britanie, unde a fost refuzată certificarea lui, scrie publicația The Guardian. „Nu este un film pe care să mă întorc să îl urmăresc”, declara însuși Craven în 2011.

The Last House on the Left s-a născut atunci când Craven, împreună cu Sean Cunningham, au fost angajați să facă un horror ieftin, cu un buget sub 90.000 de dolari.

Craven relata apoi despre violența filmului ca fiind o reacție la violența războiului din Vietnam, mărturisind că premiera i-a afectat relațiile cu propriul anturaj..

În 1984, Craven atingea cel mai mare succes cu A Nightmare on Elm Street, care dădea conotații fantasy genului de groază al momentului. În timp ce asasinii din alte filme, Friday the 13th sau Halloween, erau plasați în concret, Craven imaginase un monstru, pe Freddy Krueger, care își urmărea victimele în vis. Dacă era de așteptat ca scenele în care protagonista adolescentă se lupta într-un vis să urce o scară sau se afunda într-o cadă de baie devenită brusc abisală să producă groază, în același timp aceste scene au o frumusețe aparte, demnă de Jean Cocteau, comentează aceeași publicație mai sus menționată.

Devenit serie de succes, filmul a dat naștere unui serial, unor plasări de produse, unor continuări - Freddy vs. Jason (2003) și unui remake în 2010. Freddy Krueger a reușit să devină întruchiparea lui bau-bau și un echivalent al lui Dracula. Craven a fost implicat în două dintre continuări, Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987) și sofisticatul Wes Craven's New Nightmare (1994).

Portofoliul regizorului creștea în 1996 cu Scream, după scenariul lui Kevin Williamson, unde asasinul însuși, mascat, își întreabă victimele: „Care este filmul vostru de groază preferat?”. Scream 2 (1997) păstra umorul, horror-ul și postmodernul, însă următoarele filme (în 2000 și 2011) nu reușeau să se ridice la nivelul predecesorilor.

Născut în Ohio, Craven absolvea cu o diplomă în literatură și psihologie, urmând să lucreze ca profesor, apoi în industria de film ca editor de sunet. Se știe că a regizat, sub pseudonim, un număr de filme porno. The Last House on the Left s-a născut atunci când Craven, împreună cu Sean Cunningham, au fost angajați să facă un horror ieftin, cu un buget sub 90.000 de dolari. Craven relata apoi despre violența filmului ca fiind o reacție la violența războiului din Vietnam, mărturisind că premiera i-a afectat relațiile cu propriul anturaj.

A urmat The Hills Have Eyes (1977), în care protagoniștii se luptă cu niște mutanți sălbatici în deșertul din Nevada. După câteva filme mai slabe, a urmat A Nightmare on Elm Street și câteva episoade din Zona crepusculară.

The People Under the Stairs (1991) nu era numai un film de groază, ci și o metaforă a problemelor rasiale ale afro-americanilor...

The People Under the Stairs (1991) nu era numai un film de groază, ci și o metaforă a problemelor rasiale ale afro-americanilor. Craven a supervizat, neobosit, remake-uri ale propriilor filme, căutând regizori și scenariști potriviți. A făcut-o pentru remake-urile The Hills Have Eyes (2006) și The Last House on the Left (2009), mai recent pentru horror-ul 3D My Soul to Take (2010).

I-au supraviețuit ultima soție, Iya Labunka, și doi copii, Jonathan și Jessica, dintr-o altă căsătorie.

Exploreaza subiecte similare:

Wes Craven, A Nightmare on Elm Street, Scream, The Last House on the Left, Ingmar Bergman, Friday the 13th, halloween, Freddy vs. Jason, A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors, Wes Craven's New Nightmare, Kevin Williamson, Scream 2, The Hills Have Eyes, Twilight zone, The People Under the Stairs, My Soul to Take

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Shadow_Master pe 1 septembrie 2015 11:53
Nici acum nu imi vine sa cred ca a murit.
xerses pe 1 septembrie 2015 17:18
Orice deces este o pierdere.cu atat mai mult pentru cei care au primit atat de multe de la cel care a lasat adevarate valori in urma.
Mr.Halloween pe 2 septembrie 2015 00:12
Nu-mi vine sa cred.
Uite asa pleaca toti marii oameni, pana cand vom vorbi despre ei numai la trecut...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells