La mulți ani, Steven Soderbergh!

de Ştefan Dobroiu în 14 Ian 2013
La mulți ani, Steven Soderbergh!

Magic Mike, filmul său din 2012, a fost atât de bine primit, încât în acest moment se lucrează deja la o continuare. În ciua unor zvonuri că ar vrea să se retragă din lumea cinematografului, Steven Soderbergh pare să amâne momentul despărțirii şi iată că în 2013 ne aşteaptă cu încă două filme. Află din materialul de mai jos detalii despre cariera regizorului şi scenaristului care şi-a început fulminant cariera prin câştigarea Palme d'Or-ului la Cannes, în 1986.

Puține sunt filmele de la începutul anilor '90 care să fi devenit mai influente decât Sex, Lies, and Videotape, debutul în lungmetraj al unui Steven Soderbergh pe atunci în vârstă de doar 26 de ani, care avea să câştige trofeul suprem al festivalului de la Cannes. Pe scena festivalului, regizorul medita pe atunci că nu mai are unde să urce în cariera sa, dar, chiar dacă au existat şi destule rateuri în anii următori, avea să se impună ca unul dintre cele mai versatile nume de la Hollywood. Sex, Lies, and Videotape avea să fie o adevărată rampă de lansare pentru cinema-ul independent american. Cu un buget de doar 1,2 milioane de dolari, filmul avea să câştige mai bine de 36, dovedind că există alternativă la greoaiele producții controlate de marile studiouri. Reputatul critic Roger Ebert avea să-l eticheteze pe Soderbergh drept „imaginea festivalului de la Sundance”, pe atunci aflat la finalul primului deceniu de istorie şi deci mult mai puțin cunoscut decât acum.

Regizorul continuă cu un eşec la box office, dar un viitor film cult: Kafka, un film ce îmbină elemente biografice despre viața autorului ceh, fiind influențat de elementele suprarealiste ale scrierilor sale. Continuă cu King of the Hill, şi el inclus în competiția festivalului de la Cannes, şi comedia experimentală Schizopolis, iar de succes are parte în 1998, când i se lansează Out of Sight, prima dintre cele şapte colaborări cu George Clooney. Pe afişul acestui film foarte bine primit se află şi Jennifer Lopez în cel mai lăudat rol al carierei sale cinematografice. Un evident succes de casă, Out of Sight a primit şi nominalizări la Oscarurile pentru Scenariu adaptat şi Montaj.

După încă un eşec, The Limey, în 2000 se lansează poate cel mai lăudat film de studio al lui Soderbergh, Erin Brockovich. Cu o Julia Roberts demențială în rolul principal, biopicul spune povestea celei care, cu o voință de fier şi uluitoare perseverență, a reuşit să câştige o luptă juridică împotriva unui combinat ce a îmbolnăvit sute de familii cu deşeurile sale. Realizat cu 50 de milioane de dolari, Erin Brockovich avea să-şi termine circuitul cinematografic cu un total de 256 de milioane de dolari încasate. Julia Roberts a primit Oscarul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, dar Steven Soderbergh avea să piardă trofeul pentru Cel mai bun regizor. Fără supărare, căci în 2001 tot el l-a câştigat, dar pentru Traffic. Este una din rarele situații din istoria Oscarurilor când un nominalizat concurează cu el însuşi şi câştigă. În orice caz, succesul său din 2001 îl transformă în unicul regizor din istorie cu două filme nominalizate atât la Cel mai bun film, cât şi la Cel mai bun regizor.

Mare parte din deceniul trecut este dominată de seria Ocean, care-i reuneşte pe unii dintre cei mai buni prieteni ai lui Soderbergh şi în acelaşi timp cei mai râvniți bărbați de la Hollywood: George Clooney, Brad Pitt şi Matt Damon. În 2008 revine la Cannes cu lungul său film biografic despre Che Guevara, interpretat de Benicio Del Toro. În 2011 colaborează din nou cu Matt Damon la The Informant!, iar în 2011 îi apar Contagion şi Haywire, două producții foarte diferite, dar doldora de staruri.

Zilele trecute festivalul de la Berlin a anunțat includerea în competiția de anul acesta a lui Side Effects, unicul film pentru marele ecran al regizorului pregătit pentru 2013. Jude Law, Rooney Mara, Catherine Zeta-Jones şi Channing Tatum interpretează rolurile principale, iar povestea se învârte în jurul unei tinere care suferă neaşteptate efecte secundare după ce face un tratament împotriva depresiei. Thrillerul va fi lansat în România pe 22 februarie, la nici o săptămână după festivitatea de premiere de la Berlin.

În 2013 vom putea vedea şi Behind the Candelabra, filmul de televiziune al lui Soderbergh despre pianistul Liberace (Michael Douglas) şi relația cu mai tânărul său asistent, Scott Thorson (Matt Damon). Filmul se bazează pe cartea autobiografică „Behind the Candelabra: My Life with Liberace”, publicată de Thorson în 1988. Producția HBO va putea fi văzută pe canalul cu plată în timpul acestui an.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 14 ianuarie 2013 12:47
La multi ani Steve. Inca mai asteptam multe filme de la tine!
Fourleaf22 pe 14 ianuarie 2013 18:53
Pacat ca si-a anuntat retragerea anul asta...
alex_il_fenomeno pe 17 februarie 2013 13:25
Imposibil!!
SANDA45 pe 15 ianuarie 2013 17:08
pacat ca se retrage..........

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells