Întregalde - sondarea naturii umane

de Alice Kanterian în 16 Iul 2021
Sâmbătă, 17 iulie, regizorul Radu Muntean alături de echipa prezentă la Cannes ar putea urca pe scena pentru a primi unul sau mai multe premii ale secțiunii Quinzaine des Réalisateurs

Quinzaine des Réalisateurs se apropie de final, cu proiectarea în reluare, vineri, a unora dintre filmele din competiție, iar emoțiile pentru filmul românesc cu titlu greu de pronunțat Întregalde sunt din ce în ce mai mari. Sâmbătă, 17 iulie, regizorul Radu Muntean alături de echipa prezentă la Cannes ar putea urca pe scena pentru a primi unul sau mai multe premii. Până atunci, să vedem ce s-a declarat la Q&A-ul cu echipa organizat la Cannes.

„Ideea filmului îmi venise cu 11 ani în urmă. Auzisem de aceste excursii umanitare care se efectuează și am mers în satul Întregalde pentru documentare. Filmul este despre un voiaj umanitar a unor oameni de la oraș care nu cunosc realitatae rurală”, a declarat Radu Muntean.

Regizorul a fost interesat de introspecția naturii umane. „Este un film în care altruismul personajelor principale, cu care acestea pornesc la pachet la începutul poveștii, e pus la încercare atunci când se pune problema propriei lor supraviețuiri. Natura, cu pădurea întunecată, noroiul, gaterul abandonat, văile către nimic, este aproape un personaj în film.”, declară Radu Muntean.

Legat de casting, Radu Muntean a declara la sesiunea Q&A că „am organizat două castinguri, unul cu actorii și celălalt cu localnicii. Din momentul în care am scris scenariu m-am gândit la aceste doua actrițe, un alt casting a avut loc pentru a găsi localnicii potriviți. Aceștia erau la început timizi, dar cu timpul am purtat discuții la fel de intense că și cu ceilalți actori”.

„N-am știut că o să am unul dintre rolurile principale. Este mai ușor să fii generos când te afli într-o situație confortabilă. Daca intervine o problemă, nu mai ești așa de generos”, a declarat Maria Popistașu.

Legat de Luca Sabin, care în film îl interpretează pe Kente, Radu Muntean a spus: „Kente este foarte reprezentativ pentru acea zonă. Știam că vă fi greu să găsim o persoană autentica: Știam că nu vreau un actor profesionist. Pe Luca Sabin l-am cunoscut în drum spre biserica unde mergea să tundă iarba. Unicul actor care interpretează un sătean de-al locului este actorul Toma Cuzin, care a trebuit să învețe limbajul tipic acelei zone (Alba Iulia) el provenind din Gorj. Și care în film vorbește și limba romani, interpretându-l pe săteanul rom Cirjan”.

La sesiunea Q&A Radu Muntean a mai fost întrebat cum este să lucreze cu actori neprofesioniști. „Este riscant să lucrezi cu actori neprofesioniști. Ar fi putut spune în mijlocul filmului că nu mau au chef”. Legat de avantajele de-a lucra cu localnicii, Radu Muntean a spus că „în cazul lui Luca Sabin am preluat multe dintre poveștile lui personale și le-am integrat în film, biografia sa a fost preluata în parte de scenariu. M-a frapat autenticitatea sa!”

„Cât de dificil a fost turnajul?”, a mai fost întrebat Muntean. „Zăpada pe care o vedeți pe la mijlocul filmului a fost o surpriza a naturii; nu ne așteptam. Era frig și noroios, a fost un turnaj dificil”.

Turnajul filmului Întregalde s-a făcut pe timpul pandemiei „Am filmat 10 zile în Întregalde și satul vecin în timpul pandemiei, apoi a urmat al treilea val al pandemiei”.

Subiectul filmului și distribuția

Trei prieteni se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.

Spectatorii îi vor putea revedea pe mare ecran pe Maria Popistaşu (Marți, după Crăciun, Heidi, Otto Barbarul), Ilona Brezoianu (Sieranevada, Urma) şi Alex Bogdan (Ana, mon amour, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc) alături de Sabin Luca, Cuzin Toma (Aferim!, Comoara), Carmen Lopăzan și Gabor Bondi.

Crédit photo: Quinzaine des Réalisateurs/Susy Lagrange
În ultima imagine din galerie, Alice Kanterian, alături de Cristian Mungiu, arhiva personală de fotografii

Exploreaza subiecte similare:

Radu Muntean, Întregalde

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells