În culisele istoriei: figuri legendare

de Cinemagia în 7 Nov 2022
Secrets d'histoire: în fiecare luni, de la ora 22:00, doar pe TV5 Monde

În luna noiembrie, carismatica noastră gazdă, prezentatorul Stéphane Bern, ne poartă în culisele istoriei, retrasând urmele unora dintre cele mai legendare figuri ale tuturor timpurilor. Secrets d'histoire e acea lecție atractivă de istorie care retrezește apetitul pentru aura enigmatică a spiritelor luminate, divinizate sau.controversate, oameni transformați de-a lungul timpului în legende. 

Beethoven, tout pour la musique (Luni, 7 noiembrie, ora 22.00)

În Viena, capitala muzicii clasice, facem un tur al palatelor regale în care a concertat Ludwig Van Beethoven, cel care avea să fie considerat drept cel mai mare compozitor care a trăit vreodată. Și, totodată, cel care nu și-a putut asculta propriile capodopere, compuse când deja își pierduse cu totul auzul. 

Néron, le tyran de Rome (Luni, 14 noiembrie, ora 22.00)

Agrippina, femeia a cărui proiect de a-l pune la tron pe fiul ei, un adolescent instabil emoțional, a adus una dintre cele mai catastrofale etape din istoria Romei. Se pare că această familie avea un straniu apetit pentru cruzime, de vreme ce Agrippina se distra arzând creștini pe rug sau prin perversiuni pe lângă care lumea Marchizului de Sade ni s-ar putea părea o joacă de copii. Nu e de mirare că Agrippina a ajuns să fie ucisă de propriul fiu, cum nu ne miră nici faptul că o parte din scrierile antice îl consideră pe Nero drept autorul marelui incendiu al Romei. Istoricii nu au putut niciodată să confirme această legendă, însă știm că Nero a murit crezând că e cel mai mare artist al tuturor timpurilor. Așadar, Stéphane Bern ne poartă printre ruinele Romei antice, în căutarea urmelor acestei infame tiranii.

Élisabeth, drôle de reine de Belgique (Luni, 21 noiembrie, ora 22.00)

Elisabeta de Bavaria, regina Ungariei și împărăteasa Austriei, a fost nepoata și fina celebrei Sissi. Și, totodată, moștenitoarea spiritului ei libertin, capricios și nonconformist. Însă Elisabeta a fost una dintre cele mai îndrăgite figure monarhice din istoria recentă, de o implicare și o curiozitate și un altruism notorii.

În timpul Primului Război Mondial, Elisabeta a stat cot la cot cu asistentele medicale de pe front și a ajutat la formarea orchestrei simfonice a armatei. A fost o iubitoare a muzicii și a artelor, prietena celor mai strălucite minți ale epocii, precum Albert Einstein, Jean Cocteau, Albert Schweitzer sau Colette. Elisabeta a fost și unul dintre puținii martori la deschiderea mormântului lui Tutankhamon, La un moment dat, s-a declarat comunistă, sfidându-și consilierii politici. I-a întâlnit pe Mao Zedong și pe Hrușciov în apogeul Războiului Rece, la vârsta de 80 de ani.

În acest episod, îi descoperim viața legendară din interioarele somptuoase ale Palatului Regal din Bruxelles sau ale Castelului din Laeken, reședința actuală a familiei regale din Belgia, închisă publicului.

Raphaël, le prodige de la Renaissance (Luni, 28 noiembrie, ora 22.00)

Pictor virtuos, arhitect îndrăzneț, poet, Rafael Sanzio încheie, alături de Michelangelo și de Leonardo da Vinci, trilogia marilor maeștri ai Renașterii italiene. Ridicat la apogeu în timpul vieții și înălțat la statutul de idol după moartea sa, artistul minune s-a bucurat până astăzi de o glorie de netăgăduit. Lucrările sale au intrat în imaginația occidentală cu atâta forță încât doar ele constituie o definiție a grației și a frumuseții.

Cu toate acestea, viața lui Raphaël Sanzio rămâne plină de mistere. Bărbatul din spatele picturilor a fost un mare seducător, fascinant prin blândețea moravurilor și prin aura unui spirit irezistibil. Prinți, cardinali și chiar papi, nimeni nu putea rezista farmecului solar al acestui tânăr frumos, mai ales femeilor, care sunt omniprezente în opera sa.

Dacă Raphaël divinizează feminitatea din vârful pensulei, este și fiindcă se deda din plin plăcerilor carnale, până la nebunie și, poate, până și-a dat duhul. Moartea sa inexplicabilă, survenită în ziua în care împlinea 37 de ani, este adesea pusă pe seama îmbrățișărilor excesive cu amanta sa. Această muză legendară este reprezentarea frumuseții feminine în multe dintre lucrările maestrului, în special în cel mai faimos portret al său, La Fornarina, care rămâne unul dintre marile mistere ale artei.

De la tinerețea sa de aur din Urbino și până la apoteoza sa romană, trecând prin palatele Toscanei și până la Panteon, unde este înmormântat, asemenea prinților, acest episod pictează portretul unui om care a făcut din însăși viața lui o capodoperă.

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells