Heat/Obsesia: marea confruntare dintre De Niro şi Pacino

de Ştefan Dobroiu în 9 Nov 2021
Filmul lui Michael Mann nu a câştigat premii, dar a devenit un clasic al filmului cu gangsteri

Nu se întâmplă des ca un film american iubit de public şi critică să nu-şi facă loc în atenţia membrilor votanţi ai Academiei Americane de Film, organizatoarea Oscarurilor. Deşi Heat/Obsesia s-a lansat în decembrie 1995 (lună rezervată pentru filmele cu şanse la Oscar pentru ca ele să rămână proaspete în memoria celor care votează), acest superhit al lui Michael Mann nu a primit absolut nicio nominalizare. Nici măcar faptul că îi avea pe afiş pe Robert De Niro şi Al Pacino, actori aflaţi atunci la apogeul carierei, nu a contat. Iată mai jos o trecere în revistă a subiectului, dar şi câteva detalii inedite despre Heat, care poate fi văzut pe 14 noiembrie, de la ora 22.00, pe TV1000.

Acţiunea filmului se petrece în Los Angeles-ul anilor '90, iar în prim-plan se află doi masculi alfa aflaţi de părţi diferite ale legii care vor ajunge să se hăituiască reciproc. Unul este un infractor de carieră, celălalt un reputat detectiv a cărui singură obsesie profesională este să-l prindă pe cel dintâi.

Neil McCauley (De Niro) este criminalul a cărui amintire despre perioada petrecută în închisoare îl ambiționează să stea departe de polițiști. Împreună cu cei trei parteneri ai săi, Chris Shiherlis (Val Kilmer), Michael Cheritto (Tom Sizemore) și Nate (John Voight), Neil a dus la bun sfârşit câteva dintre cele mai notorii jafuri din istoria metropolei. Vrea să se retragă din activitate, dar nu înainte de o ultimă lovitură în care e dispus să dea totul.

În acelaşi timp, Vincent Hanna (Pacino) este detectiv la secția Jafuri şi Omoruri din LAPD, iar Neil McCauley este prada pe care și-o dorește dintotdeauna. În această captură legendară, Hanna investeşte totul, îşi pune la bătaie viaţa personală şi chiar cariera. Își consumă toată energia pentru a descoperi detalii, fapte şi dovezi care să-l conducă la gestul suprem: prinderea lui Neil. Iar răfuiala celor doi chiar face istorie pe ecran.

Heat oferă o dublă întâlnire cu doi actori emblematici pentru istoria cinema-ului, amândoi aflaţi la apogeul carierei. De Niro avea deja două Oscaruri şi încă nu luase decizia să se reorienteze spre comedii călduţe (asta se va întâmpla câţiva ani mai târziu, cu Analyze This). Al Pacino abia câştigase Oscarul pentru Parfum de femeie şi avea în urmă două decenii de supersuccese de critică. Chiar dacă cei doi actori apăruseră împreună în Naşul II/The Godfather: Part II, cronologia poveştii a făcut ca ei să nu împartă nicio scenă, prin urmare Heat a fost intens promovat drept prima confruntare pe ecran a doi dintre cei mai apreciaţi actori din istorie.

Poate că în România filmul a fost distribuit sub titlul Obsesia, dar sensul titlului original este cu totul altul. El ţine de un crez al lui McCauley, care spune: "în viaţă nu trebuie să laşi loc pentru nimic ce nu poţi părăsi în 30 de secunde atunci când simţi că pericolul (heat) te paşte de după colţ". Este interesant cum titlul original îl viza pe personajul negativ, în timp ce titlul românesc îl validează pe cel pozitiv.

Un alt aspect interesant al filmului este faptul că acesta este inspirat în mare din realitate. Neil McCauley a existat în realitate, un fost deţinut în închisoarea Alcatraz care a revenit în lumea jafurilor după eliberare. Personajul lui Pacino se bazează pe detectivul Chuck Adamson (Michael Mann i-a dedicat filmul său din 2009, Public Enemies), cel care, convins fiind că reabilitarea lui McCauley e doar de faţadă, a început să-l urmărească pe acesta pe cont propriu. Celebra scenă a discuţiei din restaurant s-a petrecut în realitate, iar conversaţia din scenariu urmează în linii mari conversaţia reală. Ca şi în film, a doua întâlnire dintre McCauley şi Adamson s-a transformat într-o confruntare armată al cărei deznodământ îl putem vedea pe ecran...

Acest film pe care Cinemagia îl recomandă cu multă căldură va putea fi văzut pe 14 noiembrie, de la ora 22.00, pe postul TV1000.

Exploreaza subiecte similare:

Viasat World, tv1000, Robert De Niro, Al PAcino, Michael Mann, Heat, Public Enemies, Analyze This, Scent of a Woman, The Godfather: Part II, Val Kilmer, Tom Sizemore, John Voight

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells