Game of Thrones, sezonul 8: înapoi la Winterfell

de Ştefan Dobroiu în 15 Apr 2019
Începutul sfârşitului omagiază prima întâlnire cu familia Stark

După mai bine de un an şi jumătate, cel mai popular serial al momentului revine în atenţie. Nu o face cu surle şi trâmbiţe, dar categoric creşte aşteptările şi categoric îşi va impresiona fanii cu modul inteligent în care omagiază primul episod al serialului, lansat pe 17 aprilie 2011. Satisfacţia cercului complet va fi suficientă pentru cei mai mulţi spectatori, în timp ce alţii îşi vor fi dorit mai multă acţiune şi tensiune. Iată mai jos la ce să te aştepţi de la debutul ultimului sezon al ultrapopularului Game of Thrones.

Exagerând puţin, primul episod nu este altceva decât o paradă a personajelor. În aproximativ 55 de minute, scenariul reaşază protagoniştii pe tabla de şah şi retrasează harta violentului şi greu încercatului Westeros cu variatele mize ale poveştii. Nimic altceva decât făcea primul episod al serialului, Winter Is Coming, în care ni se treceau în revistă forţele contradictorii din accidentatul teren politic al acestui tărâm fictiv imaginat de George R.R. Martin. Doar că înfăţişarea în oglindă a celor două episoade subliniază giganticul capital de simpatie pe care publicul l-a investit de-a lungul a nouă ani în probabil cel mai discutat serial din toate timpurile. Şi parcă nici nu este nevoie de mai mult...

Încă din prima secvenţă îi vedem pe Daenerys (Emilia Clarke) şi Jon (Kit Harington) ajungând în Winterfell, însoţiţi de gigantica lor armată şi de cei doi dragoni supravieţuitori. Privirile ambigue aruncate de Arya (Maisie Williams) şi Sansa (Sophie Turner) subliniază complicatele mize politice ale acestei sosiri. Este doar o alianţă întru respingerea întunecatei ameninţări din Nord, o alianţă care pentru cele două surori are iz de trădare, pentru că Jon, ajuns după imposibile încercări regele din Nord, nu este acum "decât" aghiotant-amantul lui Daenerys.

După mai bine de un an şi jumătate de la despărţirea de Westeros, nu este deloc de mirare că primul din cele şase episoade ale ultimului sezon foloseşte atâta timp pentru a reaminti publicului variatele interese, intrigi şi strategii ale personajelor. Evident, unul dintre punctele de interes ale episodului este dezvăluirea originii lui Jon, secret ce ameninţă să destabilizeze complet echilibrul de forţe al sezonului, îngrămădind în acelaşi timp nori negri deasupra relaţiei dintre Jon şi Daenerys.

Mai mult decât o trecere în revistă a personajelor, noul episod este o inspirată subliniere a experienţei acumulate de acestea în sezoanele anterioare. Din copilă imposibil de stăpânit, Arya este acum o asasină şi luptătoare feroce. Din adolescentă al cărei unic rost era să-şi găsească un soţ cu o poziţie socială cât mai bună, Sansa este acum lider respectat al casei Stark. Şi exemplele pot continua. Fiecare reîntâlnire este o invitaţie la rememorarea unor momente extreme din serial şi fiecare replică rostită de personaje are sensuri multiple, unele mai sumbre ca altele, doldora de trimiteri către trecut. Ce fascinează la episod este faptul că, deşi priveşte înapoi, reuşeşte eficient să nască o întrebare despre viitor: după ce au pătimit atâta, câte dintre personaje pot spera să mai fie în viaţă o dată cu ultimul episod?

Chiar dacă Winterfell nu este altceva decât un rezumat-preambul, nu credem să existe în întreaga istorie a serialelor un episod în care să se întâmple mai puţin (sau în care să avem parte de mai puţine surprize) şi care totuşi să ofere atâta satisfacţie publicului. Rostul episodului este să anunţe răspicat: "Păzea, am revenit, pregăteşte-te să fii uimit de ce se întâmplă!" Va reuşi ultimul sezon să se ridice la înălţimea aşteptărilor? Vom evalua asta, fiecare în parte, episod după episod...

Sezonul 8 al serialului Game of Thrones se lansează pe 15 aprilie. Urmărește finala Game of Thrones pe HBO GO!

Exploreaza subiecte similare:

Game of Thrones, Emilia Clarke, Kit Harington, Maisie Williams, Sophie Turner

Alte știri din cinema

Horror-ul Blestemul femeii care plânge aduce teroarea în cinematografe, din 19 aprilie

Ferește-te de groaznicul ei voal!

Un nou film Thor este în cărţi, cu Taika Waititi la cârmă

Informaţia vine de la interpreta lui Walkyrie, Tessa Thompson

Avengers: Endgame are cel mai bun final din MCU, spune Robert Downey Jr.

Downey Jr. este singurul actor din distribuţie care a primit integral scenariul înainte de începerea filmărilor

Serialul Netflix The Witcher se lansează spre finalul anului

Henry Cavill este Geralt de Rivia, un vânător de monştri mutant într-o lume fantastică

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells