Filmul „Răzbunarea țigăncii: pălăria fatală și nazistul” intră în cinematografele noastre

de Cinemagia în 28 Apr 2017
Filmul cu elemente fantastice pornește de la premisa că o țigancă florăreasă, desigur vrăjitoare, are o viziune apocaliptică: nu peste mult timp, mii de țigani din Ungaria și România vor fi uciși sau deportați. Se hotărăște să-și foloseacă degrabă puterile supranaturale

Vineri, 27 aprilie, intră în cinematografele noastre filmul cu elemente fantastice „Răzbunarea țigăncii: pălăria fatală și nazistul”, o producție independentă, filmată integral în Cluj-Napoca. Este debutul regizorului Adrian Munteanu.

Pălăria fatală și nazistul își plasează acțiunea în perioada premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial, în „frumosul Cluj”. Capitala transilvană este descoperită prin ochii personajelor feminine rătăcite în oraș. Autorul scenariului (Adrian Munteanu) propune o ipoteză contra-factuală, o întâmplare care „ar fi putut fi adevărată”, schimbând cursul istoriei așa cum o știm. Acesta își arată din debut predilecția pentru un cinema narativ cu tentă supra-realistă, folosind elemente fantastice (magie, călătorie în timp) și personaje colorate.

Povestea este plasată undeva la marginea zidului vechii cetăți, unde o țigancă florăreasă, desigur vrăjitoare, are o viziune apocaliptică: nu peste mult timp, mii și mii de țigani din Ungaria și România vor fi uciși sau deportați. Se hotărăște să-și foloseacă degrabă puterile supranaturale.

Premisa este, așadar, încercarea unei florărese de la marginea cetății Clujului de a schimba evenimentele din vara lui 1940. Asta aduce în scenă pe lângă personajele principale (două surori superbe, dar... mute?) mulți marginali, laolaltă cu actanți iprinși în episoade marginale ale existenței lor: bețivi, cârciumari, o actriță, un atașat militar german în incursiuni amoroase de tip blitz-krieg, un agent al Siguranței statului, un președinte de consiliu județean, șamd.

Personajele fac câteva incursiuni în viitor, urmărind un iepure alb (trimitere la Alice în ţara minunilor), reușind să-și complice existența, antrenând după ele suspiciosul agent al Siguranței. În această alternanță între scenele din Clujul contemporan, filmate realist, asemenea dialogurilor dintre personaje (unele din ele, nu tocmai imaginare), și cele din Clujul interbelic, care amintesc de primele filme narate de Charlie Chaplin, rezidă senzația de supra-realism a Pălăriei fatale.

„Răzbunarea țigăncii: pălăria fatală și nazistul” are inserate referințe istorice: evenimente cum ar fi Dictatul de la Viena, ca și momentul în care Clujul a fost ocupat sau deportarea țiganilor de pe întreg teritoriul României. Acesta este fundalul pe care se derulează o poveste inedită cu tentă parodică, ce debutează în Clujul anului 1940. Inserțiile dialogurilor redate prin text și muzica din off dau iluzia unui film mut veritabil și conduc privitorul într-un univers din alta epocă.

Intriga capătă accente parodice în momentul în care personajele încep să-și dea arama pe față, furând și înșelelând, în contrast cu imaginea frumoasă pe care încearcă s-o ofere inițial: călătoarele în timp nu se pot abține de a subtiliza o pălărie văzută în vitrinele unui magazin din Clujul anului 2015, la fel ca și agentul Mihălțan, care se lipește de un manual de istorie a României.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Răzbunarea țigăncii: pălăria fatală și nazistul

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells