Filmul Miracolul de pe munte închide KINOdiseea 2017

de Cinemagia în 15 Nov 2017
Amelie rennt/Miracolul de pe munte e un film german despre o fată care se luptă cu astmul și va încerca să ajungă pe vârful unui munte, unde conform legendelor, ea poate fi vindecată

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea se încheie miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, cu o Gală care va avea loc la Cinema Eforie. Miracolul de pe munte, de Tobias Wiemann, va fi difuzat în închiderea evenimentului.

Timp de șapte zile, KINOdiseea a adus în atenția publicului cele mai noi și apreciate filme pentru copii, premiate la festivaluri internaționale, producții educative, care nu intră de obicei în rețeaua de distribuție clasică, dar și ateliere de inițiere în cinematografie, susținute de profesioniști în domeniu.

Înaintea acestui moment, de la ora 18:30, în foaierul de la etaj al cinematografului va fi vernisată expoziția multimedia „Safe Places”, care își propune să exploreze locurile în care tinerii se simt în siguranță. Cu acest prilej, mai mulți adolescenți renunță pentru o seară la intimitatea locurilor în care se izolează atunci când simt nevoia unei pauze de la realitate și le expun public. Artiștii „Safe Places” sunt: Andra Smileanschi, Sebastian Moroșanu, Ioana Jantea, Alexandra Stamatescu, Loredana Bortea, Maria David, Andra Smalenic și Laura Rusu.

Gala, juriul & premiile:

Anul acesta au avut loc două competiții de lungmetraje – KINOdiseea Junior, cu 11 filme dedicate copiilor între 3 și 14 ani, părinților și profesorilor, precum și KINOdiseea Youth unde au fost incluse şase titluri pentru tinerii de peste 15 ani și cinefili. Festivalul a inclus și cinci competiții de scurtmetraje, pentru diferite grupe de vârstă.

Juriul competiției KINOdiseea Junior a fost format din regizorul filmului „Blanka”, câștigător al premiului pentru Cel mai bun film la ediția de anul trecut – Kohki Hasei, care a zburat de la Tokyo la București să întâlnească publicul care i-a apreciat atât de mult filmul, de altfel, unul dintre cele mai premiate filme ale anului 2016 în festivalurile de filmpentru publicul tânăr din întreaga lume. Alături de el, în juriu s-au mai aflat: Jaroslava Hynstova, programator de film la FestivalulInternațional de film de la Zlin, din Cehia, cel mai mare și mai cu tradiție festival de film pentru copii din Europa, care ajunge la cea de-a 58-a ediție în 2018 și Aneta Ozorek, curator la festivaluri de film, producător și expert în studii de film.

Juriul KINOdiseea Junior, va acorda două premiiPremiul pentru Cel mai bun film pentru copii dintre cele aflate în competiție, premiu de 1.000 euro, acordat de Institutul Cultural Român și Premiul ECFA, al Asociației Europene a Filmului pentru Copii, pentru Cel mai bun film European.

Juriul competiției KINOdiseea YOUTH a fost format din regizorul Nicolae Constantin Tănase, cunoscut pentru “Lumea e a mea”, care a avut premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF, unde a şi câştigat “Premiul pentru cel mai bun debut”. Un alt membru al Juriului este Radu Potcoavă, al cărui lungmetraj „Vara s-a sfârșit”, a avut premiera mondială în 2016, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Montreal și este primul film românesc din ultimii 25 de ani în care personajele principale sunt interpretate de copii. Al treilea jurat al secțiunii Youth este Radu Romaniuc. Scenariul său de lung metraj „Oameni de treabă” a fost selectat în programul Albascript din cadrul Balkan Film Market, Tirana 2017. Ca actor, Radu Romaniuc a jucat în spectacole la Teatrul Național și Teatrul Metropolis din București și pe diverse scene independente.

La secțiunea Kinodiseea YOUTH a fostși un juriu format din tineri – Ioana Jantea, cea care a ilustrat și afișul categoriei YOUTH, și Alexandra Stămătescu, ambele eleve în clasa a XII-a la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, Maria David, elevă în clasa a XI-a la Școala Centrală și Loredana Borțea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Gheorghe Lazăr.

Juriul care va hotărî Cel mai bun scurtmetraj dintre cele programate în cele 5 categorii la KINOdiseea a fost format din actrița Ana Ularu, cunoscută atât pentru roluri remarcabile în filme românești, realizate de regizorii Noului Val, dar și în producții internaționale, regizate de câștigători ai premiului Oscar, Francis Ford Coppola, Susanne Bier și Ron Howard. Tot din acest juriu face parte și Cătălin Ularu, critic de film și director artistic al festivalurilor Divan Film Festival și HipTrip Travel Film Festival. De asemenea, Tudor Botezatu, care este regizorul scurtmetrajelor„Degetul”, „Fusion”, „Blana”, „Nemaivăzutele aventuri ale omului invizibil” și „Humans in Frame”.

Mai multe detalii despre filmele din competiție, pe site-ul www.kinodiseea.ro/.

Spot video KINOdiseea Junior: www.youtube.com/watch?v=0fts-D504UQ

Spot video KINOdiseea Youth: www.youtube.com/watch?v=nZzYBow96BA

KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis. Proiect cultural finanțat în cadrul Programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București – Arcub,Finanțat de Primăria Sectorului 3, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Cult Market Research, Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Sponsor principal: Apanova

Kinodiseea sprijină campania Profi “Te costa 0,00 lei să ajuți un copil”.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. În cele 8 ediții precedente, festivalul a avut peste 90.000 de participanți.

 

Exploreaza subiecte similare:

Amelie rennt

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells