Filmele lunii septembrie 2014

de Ştefan Dobroiu în 1 Sep 2014
Află ce te aşteaptă pe marile ecrane în această lună!

După o vară în care încasările mondiale au fost dominate de Transformers: Age of Extinction şi Gardienii galaxiei, iată că toamna începe mai molcom, cu filme mai mici, dar extrem de variate şi în stare să provoace surprize plăcute. Tot acum începe şi ofensiva românească din cinematografe, cu multe premiere locale în program. Iată mai jos recomandările noastre.

5 septembrie
Darul lui Jonas/The Giver
Din 5 septembrie vom vedea această aventură distopică ce prezintă pe afiş nume precum Jeff Bridges şi Meryl Streep. SF-ul, despre o lume a viitorului în care umanitatea scapă de haos prin sacrificarea unora dintre cele mai "umane" aspecte ale societăţii, ni-l propune pe tânărul actor australian Brenton Thwaites drept nou "leading man" al Hollywood-ului, după ce l-am întrezărit în Maleficent şi după ce a avut parte de cronici pozitive în horror-ul Oculus şi SF-ul The Signal, lansat la Sundance. Thwaites îl interpretează pe Jonas, tânărul ales de guvernul viitorul să devină un păstrător al amintirilor oamenilor, decizie care îl va arunca pe protagonist într-o cursă pentru salvarea umanităţii.

Weekend-ul mai oferă o reîntâlnire cu Dan Piţa, unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai cinema-ului românesc, acum revenit în atenţie cu o nouă adaptare după nuvela Kyra Kyralina a lui Panait Istrati. Tot din 5 septembrie îl vedem pe Ryan Reynolds într-un film de autor regizat de apreciatul Atom Egoyan şi lansat la Cannes: The Captive, despre doi părinţi care descoperă că fiica lor ar putea fi în viaţă la opt ani după ce aceasta a fost răpită.

12 septembrie
În mijlocul furtunii/Into the Storm
Acum aproape două decenii se lansa Twister, cu Helen Hunt în rolul unei cercetătoare gata de orice pentru a studia tornadele. Iată că acum subiectul este explorat din nou, cu noi tehnologii şi un buget mai mare de efecte speciale. După ce a devenit celebru în lumea întreagă datorită filmelor Hobbitul, actorul britanic Richard Armitage îl interpretează pe Gary Fuller, director adjunct al liceului din orăşelul american Silverton. Oraşul este ţinta unei înfiorătoare furtuni, iar tornadele nu vor întârzia să distrugă totul în cale.

În acelaşi weekend vom vedea pe ecrane If I Stay, povestea unei talentate violonceliste de 17 ani (Chloë Grace Moretz) al cărei viitor luminos va fi afectat de o tragedie. Corneliu Gheorghiţă îşi lansează al doilea film, Cripta, despre un om de afaceri francez care rămâne prizonier într-o curte de orăşel de provincie în renovare. Amatorii genului horror au o şansă la sperieturi în As Above, So Below, despre o terifiantă călătorie în labirintul de catacombe din Paris.

17 septembrie
The Maze Runner
Ecranizarea după primul roman din trilogia scrisă de James Dashner s-a bucurat de o primire extrem de entuziastă la Comic Con şi are toate şansele să devină cel mai mare succes al lunii pe ecranele noastre. Cu ajutorul lui Thomas (Dylan O'Brien) pătrundem în labirint, o gigantică structură construită de mâna omului, cu ziduri înalte de 100 de metri. Unicul spaţiu fără primejdii este Poiana, locul unde zeci de adolescenţi formează o comunitate, încercând să descopere o cale de ieşire din imensa lor închisoare. Fără nicio amintire din viaţa sa dinainte de labirint, Thomas simte că legătura sa cu acesta e mai strânsă decât pare şi că ar putea avea un cuvânt de spus în dezlegarea misterului său.

Comedia românească America, venim!, despre un grup de actori ce au parte de aventuri în timpul unui turneu american, se lansează tot pe 17 septembrie, împreună cu sensibilul film indian English Vinglish/Off... Engleza asta, despre o casnică din India ridiculizată de familie pentru faptul că nu ştie engleză, şi Schimb de dame, o poveste cu răpiri şi şantaje din Detroit-ul anilor '70, cu Jennifer Aniston şi Tim Robbins în rolurile principale.

26 septembrie
The Equalizer
Denzel Washington a dovedit de nenumărate ori că poate face trecerea de la roluri dramatice la acţiune, iar la sfârşitul lui septembrie îl vom vedea pe actor în rolul lui Robet McCall, un detectiv particular care îi ajută pe cei mai neputincioşi membri ai societăţii atunci când le ies în cale adversari mult mai puternici sau mai bogaţi. Este şi cazul tinerei prostituate Teri, care supără mafia rusească şi devine ţinta răufăcătorilor. Ştim de la început că puţini sunt actorii mai potriviţi decât Denzel Washington să interpreteze un erou gata de orice pentru a frânge câteva oase de mafiot, dovedind că resursele infinite şi cruzimea sunt inutile într-o confruntare cu un erou care chiar ştie ce face.

Weekendul vine cu filmul de dragoste românesc Planşa, în care fostul campion la scrimă Alex (Silvian Vâlcu), se îndrăgosteşte de Anda (Olimpia Melinte), noua achiziţie a echipei lui de scrimă, dar şi cu A Many Splintered Thing, un film despre un bărbat care se apucă de scris după ce se îndrăgosteşte, iar femeia iubită nu îi răspunde la sentimente.

Care crezi că e cea mai interesantă premieră a lunii?

Exploreaza subiecte similare:

The Giver, Brenton Thwaites, Kyra Kyralina, The Captive, Wakolda, Into the Storm, Richard Armitage, If I Stay, The Equalizer, Denzel Washington, cripta, As Above So Below, The Maze Runner, America venim!, Planşa, English Vinglish, A Many Splintered Thing, Life of Crime

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
julzcat pe 1 septembrie 2014 11:58
Abia astept sa vad The Maze Runner!
Dana04 pe 1 septembrie 2014 12:51
Is curioasa de Into the storm
Bayard pe 1 septembrie 2014 17:11
Daca ai vazut vreun film despre dezastre naturale pe Universal, sau facut de SyFy probabil ca nu mai ai nevoie sa-l vezi si pe asta.
Bayard pe 1 septembrie 2014 13:50
The Giver, Maze Runner, poate Equalizer daca are cronici bune.
tuiila pe 1 septembrie 2014 13:58
Cum a zis si Bayard: The Giver,The Maze Runner si The Equalizer sunt cele mai importante premiere ale lunii septembrie.Restul e fum!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells