Echipa feminină din spatele dramediei Love Building reîncepe cursurile „Director’s Cut” și „First Draft”

de Cinemagia în 18 Sep 2013
Din luna octombrie, Asociația Culturală Control N va organiza o nouă serie de cursuri axate pe scenaristică și regie de film, dedicate tuturor celor pasionați de cinema, fără o pregătire prealabilă în domeniu.

Regizoarea Iulia Rugină și scenaristele Ana Agopian și Oana Răsuceanu sunt trainerii a două dintre cursurile de tradiție ale asociației – Director’s Cut și First Draft.

Cele trei tinere cineaste au început colaborarea încă din anii studenției, lucrând împreună, până în acest moment, la trei scurt metraje (Bună Cristina! Pa Cristina!; Vineri în jur de 11 și 30), un mediu metraj (Captivi de Crăciun) și un lung metraj (Love Building). Cele trei sunt momentan în faza de dezvoltare cu alte două proiecte – un scenariu de scurt metraj și unul de lung metraj, lucrând, de asemenea, la producția unui scurt metraj de animație – Skugos, a cărui premieră se preconizează pentru 2014.

Colaborarea lor a dus, în 2009, la înființarea Asociației Culturale Control N și organizarea de cursuri și ateliere axate pe film, educația cinematografică stând la baza înființării Control N. 

„Control N și cursurile pe care le dezvoltăm în cadrul asociației au venit firesc din modul în care noi însene ne raportam, în urmă cu 4 ani, la lecțiile de scenaristică de care aveam parte în tot soiul de ateliere și workshop-uri de dezvoltare de scenariu, unde am avut șansa să participăm cu proiectele noastre. Apoi, lipsa unor astfel de cursuri în țară – dedicate celor pasionați, dar care nu au posibilitatea să pună lupa cu adevărat pe această pasiune a lor – ne-a făcut, de asemenea, să ne punem problema înfințării unor astfel de întâlniri. Apoi, de la un an la altul, lucrurile și atelierele propuse s-au dezvoltat, ajungând la sute de participanți”, spune Ana Agopian. 

Din 2009 și până în prezent Iulia, Ana și Oana au fost trainerii unor ateliere de gen, precum First Draft – atelier de scenaristică pentru începători, Director’s Cut - curs de regie de film pentru amatori sau First Season – curs de scenaristică de televiziune. 

Cel mai recent proiect comun al grupului, în afara asociației pe care o reprezintă, este realizarea, alături de Actoriedefilm.ro, a lungmetrajului de debut – Love Building. Filmul, lansat în cinematografe pe 13 Septembrie, a devenit, după primul weekend, cel mai bun film românesc independent, fiind vizionat de 10 200 de spectatori.

„Câteodată le spun Iuliei și Anei că simt că orice ne punem în minte, oricât de nebunesc și de greu de imaginat ar fi, iese. De data asta alți trei oameni cu idei nebunești și-au pus în minte un proiect pe cât de frumos, pe atât de greu de crezut că se va întampla și alți foarte mulți oameni, printre care și noi trei, s-au alăturat ideii lor și au făcut ca Love Building 'să iasa'. Cred că toți cei implicați în filmul ăsta au avut un dram necesar (în existența oricărui om pasionat de ceea ce face) de nebunie și 'au trăit fericiți până la adânci batrâneți' știind că într-o vară toridă au făcut să existe un 'happy-ending', declară Oana Răsuceanu despre experiența Love Building.

Iulia, Ana și Oana au deschis înscrierile pentru noi sesiuni de cursuri la Control N, în luna septembrie, urmând ca ședințele propriu-zise ale atelierelor să debuteze în luna octombrie.

„Venim cu o energie fantastică, datorată, cel mai probabil, lansării primului nostru lungmetraj în cinematografe. Faptul că Love Building a ajuns pe marile ecrane în toată țara demonstrează că visele, dacă sunt susținute de încredere maximă, pot deveni realitate. Asta încercăm să transmitem și cursanților nostri de la Control N, care sunt la început de drum – încrederea în ceea ce îți place să faci poate duce către realizarea celor mai greu de îndeplinit dorințe”, adaugă Iulia Rugină.

Toți cei interesați de cursurile Control N sunt invitați să acceseze www.controln.ro unde vor găsi mai multe detalii despre modalitatea de înscriere și despre structura atelierelor. De asemenea, pagina de Facebook a asociatiei - https://www.facebook.com/controlN - vă stă la dispoziție cu informații multiple despre atelierele noastre.

Înscrierile la cursurile Control N se fac la adresa de email info@controln.ro. 

Pentru a lua pulsul filmelor regizate de Iulia Rugină până la debutul în lungmetraj, al căror co-scenarist este alături de Oana Răsuceanu și Ana Agopian, vă invităm să vizionați acest video: http://vimeo.com/74817147.

Exploreaza subiecte similare:

Love Building, Iulia Rugină, Ana Agopian, Oana Răsuceanu

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 11 octombrie 2013 10:53
Cine stie de unde pot veni alte idei de exceptie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells