Droid-ul BB-8 prezentat „în carne și oase” de JJ Abrams, la Star Wars Celebration

de Gloria Sauciuc în 20 Apr 2015
„Capul în formă de dom a lui BB-8 nu este în mod clar atașat – altfel nu ar fi posibil ca mingea robotului să se mişte liber. Dar se ține cumva. Teoria principală sunt magneții”, comentează un participant la eveniment

 Obsesia Star Wars este cu totul firească și nu e deloc o afecţiune care pune viața în pericol, dar te face să te fixezi pe detalii precise. Pentru fanii de categorie grea, joi a fost o zi plină de detalii Star Wars la care să se gândească îndelung. În plus față de un al doilea trailer teaser plin de acțiune, am văzut droidul BB-8 în acțiune. Și nu este creaţie computerizată. Atât pentru fanii Star Wars, dar şi pentru fanaticii roboticii, a fost o revelație. Robotul super-rapid a fost doar zărit în primul trailer lansat la sfârşitul anului trecut. Dar prin faţa mulţimii entuziaste de la convenția Star Wars Celebration din Anaheim, California, un adevărat BB-8 a trecut prin în fața regizorului Star Wars: Episode VII, JJ Abrams, și a producătorului Kathleen Kennedy, scrie publicația mashable.com!

Are o minge robotizată drept corp, acoperit cu un cap la fel de mecanic, care nu doar că nu se desprinde, ci şi permite mișcarea liberă a corpului de sub el. În timp ce mulțimea uimită se holba, Abrams a explicat conceptul din spatele robotului. „Au fost o mulțime de discuții despre modul în care un BB-8 creat pe computer ar fi mult mai ușor de filmat”, a spus el. „Dar noi știam şi că ar fi mult mai bine pentru film, pentru actori, pentru platoul de filmare, pentru aspect, să fie realizat efectiv. Neil Scanlan și echipa sa incredibilă ... au construit și manipulat pe BB-8 în film și au făcut o treabă extraordinară și a fost mai bine pentru actori și a fost mai bine pentru film în sine”...

În timp ce vorbea, BB-8 a privit în jur și a rulat înainte și înapoi pe scenă, la un moment dat dând târcoale droidului R2-D2 ce rulase cu câteva momente mai devreme. Nu au existat sfori, dar am știut că era un fel de robot controlat de la distanță și ceva foarte special, comentează editorul publicației Mashable.com.

Kennedy a declarat că președintele Disney, Bob Iger, a găsit „compania care ne-a ajutat să descoperim tehnologia a ceea ce vedeți acum. „Pentru că avem acum BB-8 care funcționează pe cont propriu datorită lui Bob...”

Așadar, cum funcționează BB-8? Putem gici pe jumătate. Mingea este, evident, un robot gigant controlat de la distanță, care seamănă foarte mult cu unul numit Sphero, de la Orbotix, o minge robotică autonomă care comunică cu o aplicație smartphone prin Bluetooth. Poți s-o rostogoleşti în orice direcție, folosind joystick-ul virtual din aplicație. E incredibil de receptiv. Chiar și fără o cameră în el care să-ţi spună unde te duci, poți utiliza linia de vizibilitate a robotului și informațiile lui privind ce crede el că este înainte și înapoi ca să-l ghidezi cu precizie.

Şi capul? Capul în formă de dom a luiBB-8 nu este în mod clar atașat – altfel nu ar fi posibil ca mingea robotui să se mişte liber. Dar se ține cumva. Teoria principală sunt magneții, comentează publicația mai sus citată; ei ar putea fi folosiţi pentru a permite capului să plutească un milimetru sau cam aşa pe suprafața mingii principale a lui BB-8. Cu toate acestea, nue clar modul în care stă pe partea de sus a mingii în mișcare. Iată cea mai bună presupunerea. Capul este un al doilea robot, de asemenea controlat de la distanță – astfel capul pare să se învârtă – însă rolul său principal este de a rămâne deasupra mingii. Astfel, în interiorul capului s-ar putea afla un giroscop, care spune robotulului direcţia. În interior ar putea avea, de asemenea, un accelerometru pentru a detecta mișcarea. Sub aceasta, nu ar avea tehnologie cu levitație magnetică, ci mai degrabă un set de jante magnetice care se rostogolesc rapid ca să-l ţină la locul său. Știe în ce direcție să se rostogolească pe baza informaţiilor senzorului.

„Ar putea fi astfel, dar ar putea folosi roțile şi pentru a accelera într-o anumită direcție”, a declarat Ralph Hollis, un profesor în cercetare din Institutul Carnegie Mellon Robotics și inventatorul mingebotului. „Mingebotul” foloseşte o minge obişnuită – şi multe tehnologii robotice pentru a echilibra partea de sus a mingii și chiar pentru a mişca întreagul robotul învârtind mingea de dedesubt. Hollis crede că teoria editorului Mashable  este posibilă, dar la fel de probabil este ca roțile capului lui BB-8 să coordoneze, de fapt, întregul robot, deci mingea mare a lui BB-8 este cea controlată de „creier”.  „Dar cred că BB-8 este mai mult decât atât”, a adăugat Hollis. El este de acord că în interiorul lui BB-8 este, probabil, un alt sistem robotic care se reglează singur cănd BB-8 îşi mişcă capul.

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, J.J. Abrams, Kathleen Kennedy

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 20 aprilie 2015 10:08
Ce dragut ii :))
Bayard pe 20 aprilie 2015 12:04
A dat pe toata lumea pe spate robotelul asta :)) E criminal.
bogyvaly pe 20 aprilie 2015 12:40
Foarte bine realizat si pastreaza spiritul Star Wars! :)
Costirik pe 20 aprilie 2015 15:13
simpatic:)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells