Despre noua manifestare a Forței în Star Wars: The Rise of Skywalker și The Mandalorian

de Gloria Sauciuc în 27 Dec 2019
Articolul conține spoilere pentru cei care nu au văzut încă Star Wars - Episodul IX sau The Mandalorian

Înainte de lansarea pe marile ecrane a filmului Star Wars: The Rise of Skywalker, o întrebare a preocupat în mod deosebit publicul și fanii de pretutindeni ai francizei - și anume dacă Mandalorianul, serialul live action de pe platforma de streaming Disney+, a Lucas Film, are corespondențe în ultimul episod din saga Skywalker.

După premiera filmului în sălile de cinema, ştim cel puţin un lucru - în ambele producții vedem o nouă manifestare a Forței.

Articolul conține spoilere. Nu citiți mai jos dacă nu ați văzut încă Star Wars - Episodul IX sau serialul Mandalorianul.

Iată cum stau lucrurile cu noua putere a Forţei, în The Rise of Skywalker şi The Mandalorian: se numeşte vindecare cu puterea Forţei, scrie publicația Entertainment Weekly. În The Rise of Skywalker, Rey (Daisy Ridley) o foloseşte pentru a vindeca un vierme de nisip de pe planeta deşertică Pasaana şi din nou, mai târziu, pe Kylo Ren (Adam Driver), ca urmare a duelului de pe rămăşiţele navei Death Star. În Mandalorianul, „micul Yoda” - ajutorul acestuia - foloseşte aceeaşi abilitate pentru a-l vindeca pe Greef Karga. Referitor la incidentul cu viermele de nisip, Rey îşi explică abilitatea lui Finn (John Boyega), Poe (Oscar Isaac), Chewie (Joonas Suotamo), C-3PO (Anthony Daniels) şi BB-8: cavalerii Jedi, folosind Forţa, pot face ca o parte din esenţa vieţii lor să fie transferată unei alte fiinţe pentru a o vindeca.

Reacţia lui Rey la folosirea abilităţilor ei dă de înţeles că acest gest are repercusiuni şi asupra celui care foloseşte Forţa. Mai multe alte situaţii similare au avut loc în The Rise of Skywalker care sugerează că vindecarea – şi mai precis, transferul de viaţă – poate fi folosit în diverse moduri. În ultimul act, Generalul Leia (Carrie Fisher) pare că îşi transferă ultimele puteri ale vieţii fiului său aflat în cealaltă parte a galaxiei. Mai devreme, am văzut această putere folosită pentru a vindeca răni fizice, însă acest moment marchează o revenire spirituală pe măsură ce Kylo Ren, aruncându-şi arma în ocean şi reluându-şi numele de naştere de Ben Solo, se reîntoarce de partea binelui.

Vindecarea cu puterea Forţei s-a petrecut de mai multe ori în Universul extins Star Wars – anume în universul Star Wars Legends, adică în toate acele cărţi, benzi desenate şi jocuri video care au fost anterioare achiziţiei de către Disney a Lucasfilm în 2014. Mai mulţi creatori din lumea Star Wars – printre care Dave Filoni, semnatarul Star Wars Rebels, Star Wars: The Clone Wars şi The Mandalorian – încă plătesc tribut către Legends împrumutând anumite aspecte din acele poveşti pentru universul Star Wars.

Pe de altă parte, dar tot legat de această nouă modalitate de folosire a Forței, The Rise of Skywalker nu explică în mod clar de ce Palpatine s-a putut întoarce, dar conceptul Forţei ca agent vindecător și transferul de energe vitală ar putea fi cheia. Dacă cineva, fie Jedi sau Sith, este capabil să transfere o parte a esenţei lor vitale pentru a vindeca o altă fiinţă, ce anume îi opreşte din a transfera întreaga ei viaţă către conştiinţa unei alte fiinţe? Ei bine, așa se pare că a supraviețuit Palpatine.

Atunci când Palpatine îi spune prima dată lui Kylo Ren în templul din lumea Exogol, lumea natală a Sith, că el a fost mereu vocea din mintea lui Kylo Ren, Palpatine folosește când glasul lui Darth Vader, când a Liderului Suprem Snoke. Palpatine susține că el l-a creat pe Snoke și înțelegem că Snoke ar fi putut fi „gazda” pentru spiritul lui Palpatine. Ideea transferului de viață într-o gazdă revine atunci când Palpatine îi spune lui Rey că, dacă îl va omorî, el și spiritul tuturor cavelerilor Sith care l-au precedat se vor transfera în trupul ei.

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: The Rise of Skywalker, The Mandalorian, Daisy Ridley, Adam Driver

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells