David Lynch crede că e „patetic” să urmăreşti un film la smartphone

de Cristina Grigore în 21 Iun 2013
Faimosul cineast a vorbit despre stadiul cinematografiei actuale şi despre modificările aduse de tehnologia modernă

Într-un interviu acordat publicaţiei The Independent, cineastul David Lynch şi-a exprimat antipatia faţă de un obicei modern al consumatorului de film: vizionarea producţiilor cinematografice pe tablete şi smartphone-uri. Legendarul creator al lui Twin Peaks şi cu patru nominalizări pentru Oscar la activ (pentru Mulholland Drive, Blue Velvet şi The Elephant Man, unde a fost nominalizat şi pentru scenariu) este de părere că tehnologia modernă distruge experienţa cinematografică.

„Dacă ai şansa de a intra într-o altă lume, atunci ai nevoie de un ecran foarte mare dintr-o cameră întunecată şi de un sunet pe măsură”, a spus Lynch.

„Este o experienţă magică, spirituală. Dacă vezi acelaşi film pe un mic ecran de computer, acasă, şi cu un sunet prost – şi cam aşa urmăresc oamenii filmele acum – este o mare pierdere. E un lucru de-a dreptul rușinos. Este patetic”, a continuat el.

Lynch a vorbit şi despre posibilitatea lucrului la un nou film, menţionând că este mai atras de posibilităţile creative din domeniul producţiilor TV.

„Este un tablou destul de deprimant”, a mai spus el. „Când este vorba de cinematografia alternativă – sau orice altă categorie care nu se încadrează în comercial – eşti lipsit de noroc când vine vorba de a obţine spaţiu de difuzare în cinematografe şi cifrele de la box-office”.

„Chiar dacă aş avea cum o idee măreaţă de film, lumea s-a schimbat. Din păcate, ideile mele nu sunt cum s-ar spune, comerciale, iar în zilele noastre accentul se pune pe bani”.

„Nu am nici cea mai vagă idee despre ce aş putea face în lumea cinematografică azi. Iar televiziunea este cu mult mai interesantă decât filmele acum. Se pare că departamentul creaţie s-a mutat la cablu”, a mai explicat cineastul.

Exploreaza subiecte similare:

David Lynch, Mulholland Drive, Blue Velvet, The Elephant Man

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
tuiila pe 21 iunie 2013 09:48
îi dau absoluta dreptate.Asa este domnule Linch! Adevarata experienta cienmatografica o traiesti in sala de cinema. Nu pe un gadget nenorocit cu un sunet de rahat.Cine stie sa aprecieze cu adevarat filmul,stie exact la ce m-am referit.
Bayard pe 21 iunie 2013 14:14
Ok, si daca esti pe tren sau avion? un film vazut pe ecran mic e totusi ceva :)... mai ales daca ecranul ala e de ipad.
cosmin742000 pe 22 iunie 2013 17:37
Livu si tu zici pe tren , tz tz tz , Adevarul trist este ca azi nu se prea mai citeste , cand am venit de la TIFF spre Focsani , cu microbuzul , am citit o carte ( ceva usurel spre foarte usurel potriviet pt calatorie ) . Cand am deschis cartea toti ceilalti calatori se uitau la mine ca la un extraterestru . Am terminat de citit cartea pana la Bacau ( cu multe pauze ) si asta din cauza ca nu prea mai am antrenament ( de un an jumatate de cand am terminat de citit sectia cu beletristica a bibilotecii judetene , nu am mai prea citit ( maxim 30 carti, daca am mai citit de atunci )).Na , ca sa ma laud ,ca am cu ce :)) Cu trenul nu mai merg in tara asta pt ca am senzatia ca nu mai ajung , plus ca nu s-au inventat carti destul de lungi sa nu le termin in tren.
Maryanf25 pe 21 iunie 2013 11:43
Itradevar! Lumea vizioneaza filmele in general pentru storyline. Dar filmul este mai mult decat o poveste!
Han_Solo pe 21 iunie 2013 11:52
Este evident de cativa ani. Chestile faine sunt pe cablu acuma.
cosmin742000 pe 21 iunie 2013 14:34
Mare dreptate are maestrul , nici cum sa vezi nu se stie in ziua de azi , dar mai ales nu ai ce sa vezi ( daca ai mai mult de 2 neuroni).Peste tot e promovat doar comertul cu amanuntul.
MikkaelWolfganger pe 21 iunie 2013 20:24
Cand eram la liceu ma mai uitam cu colegii la filme pe smartphone-urile lor in timpul orelor mai putin inspirate.Are oarecum dreptate nenea asta.Este o calitate net inferioara ,mai ales a sunetului, insa as recurge si eu la astfel de metode in momentele de plictiseala din timpul unei drum lung, spre exemplu.Nu sunt impotriva acestor metode si sunt convins ca odata cu dezvoltarea tehnologiei vom putea vedea filmele in conditii de cinema pe smartphone-uri si nu numai.
vali17 pe 21 iunie 2013 21:03
„Chiar dacă aş avea cum o idee măreaţă de film, lumea s-a schimbat. Din păcate, ideile mele nu sunt cum s-ar spune, comerciale, iar în zilele noastre accentul se pune pe bani”.
Din păcate e adevărat.

mirco2000 pe 21 iunie 2013 21:57
David Lynch are mare dreptate. Filmele se vad in sala de cinema.
vanhelsing_ro pe 21 iunie 2013 22:32
aveti perfecta dreptate stimabile regizor
intradevar filmele trebuiesc vazute numai la cinema

TheHunter pe 21 iunie 2013 23:01
tare as vrea sa il vad eu pe domnu' Lynch cum merge el asa...in fiecare seara la cinema sa vada cate un film :))... un sfert din tara asta lucreaza pe 700 de lei...niste penibili si niste patetici ;)
cosmin742000 pe 22 iunie 2013 00:22
Caa sa mergi la cinema tre sa ai si ce sa vezi :))
TheHunter pe 22 iunie 2013 11:30
adevarat....poi sa faca atunci seriale si pentru cinema :))) ca ne facem abonament atunci, doar-doar nu 'om fi niste patetici :))
Cinefilul007 pe 22 iunie 2013 12:36
Sunt partial de acord. Daca esti consumator de seriale, pe tren, avion sau masina, recomand tableta. Pe cand un film, impartasesc aceeasi parere, il strici urmarindu-l pe un ecran asa mic.
Eu prefer laptop-ul sau televizorul. Si eu as merge in fiecare seara la cinema sa vad cate un film, daca bineinteles ar fi mai putin costisitor si daca filmele nu ar fi asa proaste cum sunt in ziua de azi, cele de cinema. Din 3-4 premirere pe week-end, rar merita cate una, si doar pentru distractie.
In plus, mai este si problema "noviciilor" ca mine, care urmaresc si filme mai vechi. Daca spre exemplu la cinema ar rula filme 'The Rear window", "Akira", sau mai multe filme europene vechi si noi, cu 7 lei biletul, as fi prezent la cinema in fiecare seara.

alex_il_fenomeno pe 17 iulie 2013 12:17
Deci nici la TV nu s-ar face mare diferenta...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells