Cristian Mungiu şi Radu Mihăileanu, printre cineaştii ce vor susţine excepţia culturală în Parlamentul European

de Cristina Grigore în 8 Iun 2013
Cei 6200 de semnatari ai petiţiei ce va fi discutată la Strasbourg luptă pentru excluderea sectorului audiovizual din acordul de liber-schimb dintre SUA şi UE

O delegaţie condusă de nume celebre ale industriei cinematografice europene, printre care actriţa franceză Bérénice Bejo (nominalizată la Oscar pentru rolul din The Artist, câştigătoare anul acesta la Cannes a premiului de interpretare), Costa-Gavras, regizorul belgian Lucas Belvaux, actorul şi regizorul italian Daniele Luchetti, dar şi cineaştii români recompensaţi în competiţiile de film europene, Cristian Mungiu şi Radu Mihăileanu, se vor afla marţi, 11 iunie, la Strasbourg, pentru a continua lupta de susţinere a excepţiei culturale, anunţă filmneweurope.com.

Intenţia acestora este de a convinge Parlamentul European să voteze excluderea sectorului audiovizual din acordul de liber-schimb ce urmează să fie negociat între SUA şi UE. „Excepţia culturală” este un concept propus de Franţa în 1993 pentru Acordul General al Tarifelor şi Comerţului (GATT), prin care se susţinea tratarea culturii în mod diferit faţă de alte produse destinate comerţului.

Comisia Europeană a dat în luna martie acceptul pentru deschiderea negocierilor privind acordul de liber-schimb cu Statele Unite, sectorul audiovizual fiind inclus în mandatul de negociere. Mandatul urmează să fie aprobat de statele membre ale UE la 14 iunie, când va fi prezentat în cadrul unei reuniuni a miniştrilor comerţului.

Iniţiativa delegaţiei menţionate  beneficiază de susţinerea miniştrilor culturii din mai multe state europene, iar petiţia ce va fi adusă în discuţie la Strasbourg a fost semnată de mai bine de 6200 de artişti, creatori, interpreţi şi regizori, membri ai coaliţiei europene ce au venit în apărarea diversităţii culturale. Pe lângă cineaştii europeni – e vorba, printre alţii, de Michael Haneke, Mike Leigh, Michel Hazanavicius, Aki Kaurismaki, Stephen Frears sau Pedro Almodóvar– şi alte nume celebre s-au alăturat initiativei de susţinere a excepţiei culturale: David Lynch, Harvey Weinstein şi Steven Spielberg (care a fost anul acesta preşedintele juriului la Festivalul de Film de la Cannes).

 „Cultura se află în centrul idealurilor şi identităţii europene. Acum 20 de ani, excepţiile culturale au explodat pe scena internaţională, ceea ce a condus la recunoaşterea unui statut special al lucrărilor din domeniul audiovizualului, diferit de al altor bunuri, şi deci a faptului ca trebuie excluse din negocierile comerciale.

„Acum 20 de ani, datorită excepţiilor culturale care au apărut în urma luptelor pentru acordul GATS (Acordul General privind Comerţul în Servicii), diversitatea lingvistică şi de creaţie a primit dreptul de a continua să beneficieze de norme menite să le protejeze şi susţină”.

„Rezultatul este unul pozitiv: diversitatea culturală este în prezent o realitate în cele mai multe locuri din Europa. Aceasta permite schimburi şi înţelegeri reciproce şi reprezintă totodată un stimulent pentru dezvoltare şi crearea de locuri de muncă”, se menţiona luna trecută într-o scrisoare semnată de majoritatea miniştrilor culturii din ţările UE.

Exploreaza subiecte similare:

cristian mungiu, Radu Mihăileanu, Bérénice Bejo, Costa-Gavras, Michael Haneke, Mike Leigh, Michel Hazanavicius, Aki Kaurismäki, Stephen Frears, Pedro Almodóvar

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells