Cod roșu la Londra/London Has Fallen, o poveste subțire despre eroismul american

de Gloria Sauciuc în 20 Mar 2016
O poveste de supraviețuire a doi eroi într-un mediu ostil, din 18 martie în cinematografe

Olympus Has Fallen”, unul dintre hiturile la box office ale lui 2013, continuă în 2016 cu London Has Fallen, acum în cinematografele noastre. Sequelul reunești distribuția principală pentru o aventură care mută acțiunea din Statele Unite la Londra – unde agentul Serviciilor Secrete Mike Banning (din nou jucat de actorul și producătorul Gerard Butler) nu mai are avantajul de a cunoaște teritoriul. Cod roșu la Londra ne arată personajele la câțiva ani după ce Olympus has Fallen s-a terminat. Președintele american Benjamin Asher (Aaron Eckhart) este la al doilea mandat, iar Mike rămâne agentul însărcinat cu protejarea lui. 

Ce vedem în film nu e un atentat, ci o invazie, neplauzibilă totuși în contextul unui sistem de securitate bine pus la punct precum cel britanic; toată poliția compromisă de o singură grupare teroristă e o ipoteză aiuritoare.

Ceea ce frapează la film nu e doar titlul, care e dramatic și sugestiv, ci felul în care e gândită premisa.  Ideea unui atac atât de masiv la Londra, și o infiltrare atât de extinsă, de către forțele teroriste, în serviciile de securitate, este pur și simplu trasă de păr și extrem de improbabilă într-o țară ca Anglia, cu servicii de informații și cu o societate funcțională (ca mențiune, s-au întâmplat asemenea lucruri în Mexic, unde cartelurile drogurilor au compromis forțele de poliție, iar guvernul mexican aflat sub președintele Felipe Calderon a apelat la forțele Marinei). Londra nu este Mexic.

Vantage Point, din 2008, era despre o tentativă similară de asasinat a președintelui american, în contextul unui eveniment internațional similar, dar cu o acțiune mai complexă, mai credibilă și mai bine structurată, puncte pe care London Has Fallen nu reușește în niciun fel să le atingă.  Nu e credibilă nici inacțiunea comandamentului de urgență, care într-o situație similară ar desfășura imediat trupe loiale în uniforme distincte într-o situație de siguranță națională dintre cele mai critice. În plus, chiar dacă filmul vrea cu orice preț să convingă că președintele Americii va supraviețui în orice situație, există câteva greșeli de tactică: o delegație prezidențială s-ar îndrepta, în cazul unui atentat, către o casă sigură prestabilită (cel mai probabil, ambasada propriei țări), unde apărarea s-ar face mult mai ușor până la sosirea de întăriri. În plus, delegația nu ar folosi elicopterele, neprotejate și mult mai vulnerabile la un atac cu rachetă.

Până la urmă, filmul se reduce la o poveste de supraviețuire a doi eroi într-un mediu ostil. Ceea ce este ciudat este că Londra însăși devine un asemenea câmp de război  (ce vedem în film nu e un atentat, ci o invazie, neplauzibilă totuși în contextul unui sistem de securitate bine pus la punct precum cel britanic; toată poliția compromisă de o singură grupare teroristă e o ipoteză aiuritoare).

Actori de calibru, precum Melissa Leo (Ruth McMillan, Secretar al Apărării), Jackie Earle Haley, Robert Forster sunt puși la masa rotundă a ceulei de criză, dânduli-se câte două replici de căciulă, într-un efort de a da greutate unui scenariu „subțire”. Angela Bassett, în rolul Directorului Serviciilor Secrete Lynne Jacobs, și Morgan Freeman, acum Vice-președinte, nu salvează situația (adică scenariul).

Sinopsis extins

O petrecere de nuntă grandioasă are loc în Lahore, Pakistan. Dar tatăl acestei mirese este Aamir Barkawi (Alon Moni Aboutboul), un traficant de arme letal și unul din cei mai căutați oameni din lume. Un atac cu drona ucide fulgerător invitații de la nuntă – inclusiv fiica lui Barkawi – însă el scapă cu răni grave, iar el și fiii lor jură răzbunare. Doi ani mai târziu în Washington, D.C., Mike Banning și soția sa Leah (Radha Mitchell), căsătoria lor mai puternică ca niciodată, așteaptă cu nerăbdare sosirea primului lor copil.

Fiindcă a rămas Agentul Serviciilor Secrete atribuit lui Asher, Banning este întotdeauna în alertă. Când Prim-Ministrul britanic moare subit, Banning știe că este datoria sa să se pregătească alături de Directorul Serviciilor Secrete Lynne Jacobs (Angela Bassett) pentru a-l acompania pe Președinte la înmormântare în Catedrala Sf. Paul din Londra.

Datorită tuturor liderilor mondiali din lume care vor participa, înmormântarea ar trebui să fie cel mai protejat eveniment de pe Pământ. Însă la scurt timp după sosire, șefii guvernelor sunt asasinați și repere din Londra sunt atacate. Asher, Banning și Jacobs sunt ambuscați și se retrag din mijlocul împușcăturilor și exploziilor. Capitala britanică devastată intră în stare de alertă. Poliția londoneză și forțele armate realizează că au fost compromiși, având în vedere că toate comunicațiile sunt interceptate.

Însărcinat de Jacobs cu siguranța lui Asher, Banning trebuie să dispară și să acționeze în secret pentru a fi cu un pas înaintea operativilor necruțători angajați de Barkawi, care s-au infiltrat în oraș prin complotările atente ale lui Barkawi și a fiului său Kamran (Waleed F. Zuaiter). Dar cei doi Barkawi nu au ținut cont de rezistența adversarilor lor. Când își dezvăluie planurile șocante pe care le au pentru Președinte, Banning va face orice pentru a asigura întoarcerea în siguranță a lui Asher.

La Casa Albă, Vice-Președintele Trumbull este într-o cursă contracronometru alături de consilierii de top în Camera Situației (portretizați de Jackie Earle Haley și veteranii din Olympus has Fallen Robert Foster, Melisa Leo și Sean O’Bryan) pentru e le oferi celor captivi în Londra sprijin și o cale de ieșire. Depășit numeric și cu mai puține arme, Banning caută ajutorul unui Agent englez MI6 (Charlotte Riley) care, pe bună dreptate, nu are încredere în nimeni. Eșecul nu este o opțiune pe măsură ce încearcă să-i împiedice pe criminali de la executarea fazei finale din planul lor de răzbunare.

Exploreaza subiecte similare:

London Has Fallen, Gerard Butler, Melissa Leo, Jackie Earle Haley, Robert Forster, Angela Bassett, Morgan Freeman, Vantage Point, Aaron Eckhart, Charlotte Riley, Olympus Has Fallen

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
VIBERS pe 20 martie 2016 15:37
Nerecomandat daca ai mai mult de 15 ani.
xerses pe 21 martie 2016 17:05
Scenele de actiune sunt reusite, imaginea este buna, dialogurile sunt cam slabe...
fendal pe 22 martie 2016 00:04
L am vazut in cinema ieri, frumos film, te tine in priza ;)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells