Christopher Robin şi Winnie de Pluş, pentru toate vârstele

de Ştefan Dobroiu în 2 Aug 2018
Un film care dovedeşte că o schimbare de ritm (şi de perspectivă) este mereu binevenită

Unul dintre cele mai îndrăgite personaje din toate timpurile, Winnie de Pluş revine în atenţie, împreună cu neştirbita sa poftă de miere, într-o extensie a universului său, filmul Christopher Robin şi Winnie de Pluş. Chiar dacă acţiunea este plasată în Anglia anilor '50, filmul discută eficient subiecte familiare azi: concentrarea pe ambiţie, în detrimentul bucuriei de a trăi. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la acest hibrid animaţie-live action şi de ce este el potrivit pentru toate vârstele.

În prima scenă a filmului îl vedem pe micul Christopher luându-şi la revedere de la Winnie de Pluş şi ceilalţi amici din Pădurea de 100 de acri. Ani mai târziu, Christopher (Ewan McGregor) este managerul de eficenţă al unui mare producător de valize şi cufere de călătorie, iar preocuparea sa pentru sarcinile de la birou îl fac să-şi neglijeze soţia (Hayley Atwell), Evelyn, şi pe fiica lor, Madeline (Bronte Carmichael). Dar iată că într-o zi Winnie, speriat că a rămas singur în Pădurea de 100 de acri, ajunge ca prin minune la Londra pentru a-i cere ajutorul lui Christopher. Mai întâi acesta vrea să-l expedieze, aşa cum procedează de obicei cu Evelyn şi Madeline, dar curând îşi va da seama că de Winnie nu poate scăpa aşa uşor...

Christopher Robin şi Winnie de Pluş este o evidentă invitaţie la joacă şi la savurarea micilor plăceri ale vieţii. Filmul dă de pământ cu zilele lungi petrecute la birou, munca în weekend şi seriozitatea dusă la extrem şi te îndeamnă să priveşti în jur şi să te amuzi pe seama a ceea ce se întâmplă.

Îl vedem pe Christopher maturizându-se şi dând joaca şi buna dispoziţie pe cifre şi tabele. Mai ales în prezent, când mulţi îşi sacrifică viaţa personală sau familia pentru carieră, filmul oferă o nouă abordare, mai jucăuşă şi relaxată, care, vei vedea, poate fi mult mai productivă decât cea a coatelor tocite îndelung pe birou. Şi povestea este şi în ton cu cele mai testate teorii ale productivităţii, care sugerează că atunci când te afli în impas în rezolvarea unei probleme, o schimbare de perspectivă poate face minuni.

Cinemagia a văzut filmul într-o sală în care copiii se bucurau de film în egală măsură cu adulţii. Noua aventură a lui Winnie reuşeşte cumva să vorbească ambele limbi şi să ofere un mesaj nu doar simpatic, ci şi reconfortant şi util, pentru ambele grupe de public, ceea ce e din start o bilă albă. Nu ne-am mira ca părinţii care până acum se grăbeau să-şi înscrie copiii la cât mai multe activităţi în afara şcolii să-şi pună sincer întrebarea dacă un program atât de încărcat este benefic pentru cel mic. Şi nu că ar fi vreo tendinţă nouă în parenting: proverbul "All work and no play makes Jack a dull boy" este atestat încă de la jumătatea secolului 17.

Pe alocuri Christopher Robin şi Winnie de Pluş este neaşteptat de sumbru, ajungând să vorbească despre singurătate, pierdere, ratare şi, mai ales cu ajutorul sărmanului Aiurel (voce Brad Garrett), despre depresie. Nu sunt subiecte de care trebuie să ne ferim şi nici probleme de ascuns sub preş, iar faptul că filmul va fi urmărit simultan de părinţi şi copii oferă toate şansele la o discuţie relaxată despre aceste probleme care fac parte din viaţa de zi cu zi.

Un alt merit al filmului este că poate fi văzut în România în versiunea originală, astfel încât publicul poate să audă şugubeţele replici ale lui Winnie şi în engleză. Traducerea în română, oricât de bună, pierde uneori din savoarea şi inventivitatea lor.

Exploreaza subiecte similare:

Ewan McGregor, Hayley Atwell, Christopher Robin

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells