Cel mai înspăimântător film din toate timpurile este...

de Marina Florea în 26 Aug 2021
Nu se poate nega influența filmului și asupra celor care îl văd pentru prima oară, chiar dacă unii consideră că are efecte vizuale învechite

Pe măsura ce ne apropiem de Halloween (ne mai despart două luni), tot mai numeroși fani se îndreaptă către filmele horror. Anul trecut, în octombrie, un poll organizat de site-ul Rotten Tomatoes numea cele mai înspăimântătoare zece filme din istoria cinematografului. Fanii au ales dintr-o listă de patruzeci de filme, iar unul singur s-a distins ca cel ce i-a făcut să își acopere ochii și să se ghemuiască de frică.

Printre câștigătorii poll-ului s-au numărat The Shining, The Texas Chainsaw Massacre și Halloween, dar și mai nou-veniți precum Hereditary sau remake-ul din 2017 al lui It. Dar câștigătorul, cu 19% dintre voturi, este un film care amestecă clișeele genului horror cu sperieturile, scrie looper.com.

A intrat în istorie ca horror-ul nerecomandat sub 15 ani cu cele mai mari încasări, fiind și primul horror nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film. Așadar... e vorba de Exorcistul.

Pe locul 1 în clasament este - deci - Exorcistul, un horror supranatural în regia lui William Friedkin. În film, protagonista Regan MacNeil (Linda Blair), o fetiță de 12 ani, este posedată de un demon. Și lumea încearcă prin toate mijloacele să îl exorcizeze.

Totuși, horror-urile recente s-au îndreptat în altă direcție: brutalitatea din seria Saw, sau zombii din filmele de gen. Totuși, să menționăm că Exorcistul era, la data premierei, criticat pentru a fi fost prea înspăimântător, și mulți considerau că trebuia să fie interzis sub 18 ani. Publicul, se pare, a fost ultragiat mai mult de scenele în care protagonista rostește obscenități, sau de aceea în care se masturbează cu un crucifix. Publicul, s-a scris, „leșina, plângea, arăta tulburat”. Nici grețurile n-au lipsit publicului acelor vremi: poate datorită unei scene în care tânăra vomita exploziv niște mazăre.

Articolul de pe Rotten Tomatoes descrie „ritmul dramatic și efectele speciale învechite pentru ziua de azi pot părea cuminți unora prin comparație cu horror-urile de astăzi, dar nu se poate nega influența filmului și asupra celor care îl văd pentru prima oară, drept pentru care filmul a ieșit pe primul loc”.

Top

1. The Exorcist (1973)
2. Hereditary (2018)
3. The Conjuring (2013)
4. The Shining (1980)
5. The Texas Chainsaw Massacre (1974)
6. The Ring (2002)
7. Halloween (1978)
8. Sinister (2012)
9. Insidious (2010)
10. IT (2017)

Exploreaza subiecte similare:

The Exorcist, Linda Blair, Hereditary, It, The Shining, The Texas Chainsaw Massacre, William Friedkin, halloween, The Conjuring, The Ring, Sinister, Insidious

Alte știri din cinema

Cinemagia recomandă 3 scurtmetraje inedite de pe Youtube

Trei scurtmetraje multipremiate, disponibile gratis, online: Wasp, Casus Belli, Plastic Bag

Retrospectiva 007: desecretizarea dosarului lui James Bond

Săptămâna viitoare, pe 1 octombrie, are loc lansarea ultimului film James Bond, No Time to Die/Nu e vreme de murit. Nu e vreme de pierdut, așa că hai să încheiem turul muzeului virtual James Bond.

România Sălbatică ajunge în aproape 40 de orașe în a doua săptămână de la lansare

Documentarul este un demers unic pentru țara noastră și s-a bucurat încă de la început de susținerea specialiștilor din ONG-urile de mediu

Otto Barbarul: cronica unei sinucideri anunțate

Debutul în lungmetraj al Ruxandrei Ghițescu aduce în discuție posibilitatea unei punți între generații, dar atinge și o temă-capcană: fantezia sinuciderii

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells