Cannes 2015: tot ce ştim despre această ediţie

A 68-a ediție a Festivalului de la Cannes va avea loc între 13 şi 24 mai 2015. Juriul principalei secţiuni competiţionale va fi prezidat de regizorii americani Joel și Ethan Coen

Cel mai important festival de film al lumii va da laoparte impozanta cortină roşie din sala Grand Théâtre Lumière a Palatului Festivalului din Cannes pentru a da startul celei de-a 68-a ediţii. România are şanse să participe cu filme în mai multe secţiuni competiţionale, dar abia mâine vom afla configuraţia selecţiei. Până atunci, iată ce ştim despre această ediţie.

Premieră: Pentru prima dată în istoria Festivalului de la Cannes, o regizoare va deschide Festivalul

 La tête haute, un film făcut de franțuzoaica Emmanuelle Bercot, va deschide a 68-a ediție a Festivalului de la Cannes miercuri, 13 ma

La Tête haute spune povestea lui Malony, creşterea lui de la șase la optsprezece ani, perioadă în care judecătorul copiilor și  asistentul social încearcă să-l salveze. Acesta a fost filmat în regiunile Nord-Pas de Calais, Rhône-Alpes și Paris, cu participarea lui Catherine Deneuve, Benoît Magimel, Sara Forestier și Rod Paradot, care joacă personajul principal.

Selecția oficială va fi anunțată joi, 16 aprilie

„Alegerea acestui film poate părea surprinzătoare, având în vedere normele aplicate în general la ceremonia de deschidere a Festivalului de la Cannes", explică Thierry Fremaux, delegatul general al evenimentului. Este o reflectare clară a dorinței noastre de a vedea Festivalul începând cu un titlu diferit, care este îndrăzneţ și emoţionant. Filmul regizat de Emmanuelle Bercot face declarații importante despre societatea contemporană, în concordanţă cu cinematografia modernă. Filmul se axează pe probleme sociale universale, ceea ce-l face perfect pentru publicul global de la Cannes...”

Premiera mondială a filmului La Tête Haute va avea loc  în sala Lumière din Palais des Festivals și va fi lansat în cinematografele franceze în aceeași zi, miercuri, 13 mai. Filmul a fost deja vândut în mai multe țări.

Ca și în anii precedenți, cinematografele în care rulează filmul vor fi în măsură să ia parte la festivități și să difuzeze ceremonia de deschidere, prin amabilitatea Canal + și a acordului între Festival și FNFC (Federația Națională Franceză a Cinematografiei). În acest an, Lambert Wilson va găzdui ceremonia.

Emmanuelle Bercot este regizor de film, scenarist și actriță. A studiat dansul la Cours Florent înainte de a urma școală de film La Fémis. Talentul ei a fost descoperit la Festivalul de la Cannes în 1997, unde filmul ei de scurtmetraj, Les Vacances, a primit Premiul Juriului. Acesta a fost confirmat doi ani mai tarziu, cu un al doilea Premiu Cinéfondation pentru La Puce, filmul ei studențesc de absolvire. În 2001, primul său film de lungmetraj, Clement (Clément), în care joacă personajul principal, a intrat în Selecția Oficială Un Certain Regard. De atunci, ea a regizat mai multe filme, inclusiv On my Way (Elle s'en va) în 2014, în care Catherine Deneuve a oferit una dintre cele mai bune interpretări ale ei. Emmanuelle Bercot este şi co-autoarea scenariul pentru  Polis (Polisse) în regia lui Maïwenn, care i-a oferit rolul principal din ultimul ei film, Mon Roi.

La Tête haute a fost scris de Emmanuelle Bercot și Marcia Romano, cu Guillaume Schiffman ca director de imagine. Acesta este produs de Les Films du Kiosque și co-produs de France 2 Cinéma, Wild Bunch, Rhône-Alpes Cinema și Pictanovo cu participarea Nord-Pas de Calais. Este vândut de Elle Driver și distribuit în Franța de Bunch Wild.

Isabella Rossellini, preşedinte al juriului secţiunii Un Certain Regard

Actriţa italo-americană şi regizoarea Isabella Rossellini va prezida juriul Un Certain Regard, Selectia Oficială de filme a Festivalului de la Cannes alcatuită din pâna la douazeci de filme ce urmează să fie anunţate, alături de filmele din Competiţie, la conferinţa de presa de pe 16 aprilie, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. Fiica regizorului italian Roberto Rossellini şi a actriţei suedeze Ingrid Bergman, căreia îi este dedicata de altfel ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, Isabella şi-a început cariera cinematografică alături de tatăl său, dar în calitate de costumieră, pentru a primi mai apoi un rol pentru fraţii Taviani, prieteni de familie, care i-au dat un rol în The Meadow (1979).

Fiica regizorului italian Roberto Rossellini şi a actriţei suedeze Ingrid Bergman, căreia îi este dedicata de altfel ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, va prezida secţiunea Un Certain Regard...

Cariera ei a luat curând o turnura internaţională cu White Nights, de Taylor Hackford (1985), Tough Guys Don't Dance, de Norman Mailer (1987), Les Yeux Noirs (1987), de Nikita Mihalkov, Blue Velvet (1986) si apoi Wild at Heart (1990), de David Lynch, în care a jucat un număr de roluri feminine misterioase şi dificile.

Mai târziu, a jucat într-o mare varietate de roluri atât pentru televiziune cât si pentru cinematograf, în Italia şi în Statele Unite, dar s-a întors la cinematograful de artă odată cu The Funeral (1996) şi Two Lovers, de James Gray (2008),  în care a jucat un rol de o intensitate remarcabilă.

În 2010 a apărut în The Solitude of Prime Numbers, de Saverio Costanzo. În 2008, la cererea lui Robert Redford, a debutat ca regizoare, cu un miniserial despre reproducerea, seducţia şi comportamentul matern al animalelor: Green Porno, Seduce me şi Mammas, toate producţii ale Sundance TV, ce au scos în evidenta talentul ei comic şi simţul ei deosebit al umorului.

Isabella Rossellini şi cu Jean Claude Carriere au realizat, apoi, o variantă pentru scenă, intitulată Animals Distracted Me, care a facut turul întregii lumi cu un succes remarcabil.

Juriul Cinéfondation și Film de Scurtmetraj va fi prezidat de regizorul Abderrahmane Sissako din Mauritania

În cadrul Festivalului de la Cannes, Isabella Rossellini va lua parte într-o manifestare dedicată memoriei mamei sale, participând la proiectia „Ingrid Bergman, In Her Own Words”, un documentar semnat de Stig Bjorkman, proiectat în cadrul evenimentului Cannes Classics. În paralel, actriţa îsi va lansa propriul Ingrid Bergman Tribute, pentru a sarbatori centenarul anului de naştere al mamei ei. Spectacolul, în regia lui Guido Torlonia si al Ludovica Damiani, va fi inspirat atât din autobiografia lui Bergman cât si din corespondenţa cu Roberto Rossellini, urmând sa fie proiectat în cele mai importante cinematografe ale lumii.

Cu ajutorul unui juriu alcătuit din artişti, ziaristi şi regizori, care urmează să fie anunţat în scurt timp, Isabella Rossellini va decerna premiul Un Certain Regard si se va întâlni cu câstigatorii sâmbata pe 23 mai, cu o zi înainte de ceremonia de închidere. Premiul Un Certain Regard pe 2014 a fost decernat de către preşedintele juriului Pablo Trapero filmului White God, de Kornel Mundruczo.

Mad Max, șocant și exploziv, în a doua zi de festival

Mad Max: Fury Road va avea premiera mondială la Cannes Film Festival, pe 14 mai, unde va rula în afara competiției, în poate cea mai celebră sală de proiecții a lumii, Grand Théâtre Lumière.

De data aceasta, personajul interpretat de Tom Hardy se va trezi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru resursele unei lumi post-apocaliptice, pârjolite de un soare intens. Când o întâlneşte pe Furiosa (Charlize Theron), o femeie care vrea să traverseze deşertul, Max va trebui să înfrunte o bandă de sălbatici gata de orice pentru a pune mâna pe ultimele rezerve de apă şi benzină ale planetei.

 

Sursă foto: Indie Wire

Citește și

Exploreaza subiecte similare:

Ingrid Bergman, Isabella Rossellini, La tête haute, festival:cannes 2015

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 15 aprilie 2015 17:45
Mad Max : Fury Road cel mai asteptat si spectaculos film ;) , de abia astept sa apara la cinema

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells