Actorul principal din filmul cu Palme d'Or 2015 a fost un rebel din gruparea Tigrii Tamili

Pe când avea doar 16 ani, Anthonythasan Jesuthasan a fost înrolat în LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) unde s-a antrenat şi a luptat ca soldat până la vârsta de 19 ani

 

Drepturile de difuzare ale filmului în România au fost deja achiziționate de către distribuitorul Independența Film...

Dheepan, cel mai recent film al lui Jacques Audiard (Rugină şi oase, Un profet, Şi inima mi se opri în loc etc.), a câștigat inima juriului de la Cannes, prezidat de Ethan și Joel Coen, obținând Palme dOr-ul, duminică seara. Actorul principal,  Anthonythasan (nume de familie) Jesuthasan (prenume), are o poveste de viață impresionantă, care a inspirat în unele aspecte filmul.

Pe când avea doar 16 ani, Anthonythasan Jesuthasan a fost înrolat în LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) unde s-a antrenat şi a luptat ca soldat până la vârsta de 19, apoi a fugit în Thailanda, unde a locuit timp de patru ani înainte de a ajunge Franța, în 1993. Avea 25 de ani când a aplicat pentru azil politic, pe care l-a obținut. Ani de zile a lucrat în locuri de muncă ocazionale – angajat la supermarket, bucătar, pm de serviciu, hamal la un hotel EuroDisney – în tot acest timp scriind sub pseudonimul Shobasakthi.

Deși scrie de când avea 15 ani, el a trebuit să de rupă de activismul politic (până în 1997 a militat în Franța ca parte a unui grup troțkist, timp în care, glumește el, el a avut acces limitat la orice literatură în afară de cea rusă) înainte de a se putea dedica total ca autor. De atunci, el a scris non-stop. Proză scurtă, piese de teatru, eseuri politice, critică literară etc., lucrările sale au fost publicate într-un număr de reviste și-au găsit o gama largă de cititori în India și Sri Lanka, dar şi  printre diaspora vorbitoare de tamilă.

Gorilla, primul său roman, scris în 2001 și tradus în engleză în anul 2008, este un memoriu ficționalizat al experiențelor sale ca soldat copil alături de Tigri. Era prima dată când se publica o mărturie directă despre LTTE, o mărturie cu atât mai semnificativă cu cât el însuşi o pune în discuție.

Razboiul civil din Sri Lanka, declanșat în urma cu aproape 30 de ani, a fost câștigat decisiv de Guvernul din Sri Lanka, reprezentat de majoritatea singhaleză, în 2009, când statul separatist creat de minoritatea tamilă a fost distrus și absolut toate forțele Tigrilor Tamili au fost împrăștiate.

Romanul Traitor (2004), al aceluiași Anthonythasan Jesuthasan, de asemenea tradus în engleză, tratează masacrul din 1983 al guvernului din Sri Lanka, care a asasinat aproximativ 50 de prizonieri politici. După o pauză de șase luni cauzată de filmările de la Dheepan, s-a cufundat din nou în scris. Ultimul său roman, care are loc în Sri Lanka după război, va fi lansat în tamilă, în luna iulie.

Până la Dheepan, experiența sa actoricească s-a limitat la piese tradiționale, ca adolescent și, în anii petrecuţi cu LTTE, în teatru de stradă, făcând propagandă trecătorilor. În 2010, el a jucat un rol secundar într-un film indian, pentru care a colaborat la scrierea scenariului: The Dead Sea (Sengadal) de Leeana Manimekalai, care s-a lovit de cenzura din India, dar care a fost prezentat în 40 de festivaluri. În Franța, a fost prezentat la festivalul Pêcheurs du monde la Lorient, în 2013.

Filmul Dheepan reimaginează parcursul lui Jesuthasan. Personajul principal jucat de Jesuthasan este un luptător tamil pentru libertate, un Tigru din LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam). În Sri Lanka, Războiul Civil se apropie de sfârșit și înfrângerea este aproape. Dheepan decide să fugă, luând cu el doi străini – o femeie și o fetiță – în speranța că acestea îi vor face mai uşor să ceară azil în Europa. Sosind la Paris, „familia” se mută dintr-un domiciliu temporar în altul, până când Dheepan găsește de lucru ca îngrijitor al unui bloc de locuințe dărăpănat din suburbii. El lucrează la construirea unei vieţi noi și un cămin adevărat pentru „soția” și „fiica” lui, dar violența zilnică cu care se confruntă îi redeschide repede rănile de război, iar Dheepan este forțat să se reconecteze cu instinctele lui de războinic pentru a proteja oamenii care speră că vor deveni adevărata sa familie.

 

Citește și

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2015

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells