Bătălia de la Midway, despre eroi statuari

de Gloria Sauciuc în 15 Nov 2019
Roland Emmerich, regizorul filmelor 2012 şi Independence Day, revine din 15 noiembrie pe marile ecrane cu Bătălia de la Midway, o producţie grandioasă bazată pe evenimente reale

Prima impresie a fost că urmărim un remake la Pearl Harbor. Dacă e să-i credem pe fanii împătimiți ai filmelor de război, realizarea are mai multă acuratețe istorică (iar CGI și-a făcut mai bine treaba), însă tematica este aceeași: mai mult o lecție de istorie a Statelor Unite și mai puțin film istoric, ceea ce diminuează serios potențialul interes al publicului non-american.

Ceea ce reușește filmul este veridicitatea reprezentării: protagoniștii, de la piloții avioanelor americane de atac, cei care au schimbat soarta războiului din Pacific, la figura amiralului Nimitz – experimentatul lider al Marinei, la analiștii serviciilor de informații Layton și Rochefort – cei care au interpretat corect interceptările comunicațiilor inamice, toți sunt personaje reale construite cu maximă acuratețe. Fanii avioanelor de epocă, cu siguranță, vor descoperi cu plăcere reconstrucția arsenalului militar ale epocii, și a celui american și a celui japonez.

Ceea ce am fi vrut să vedem, chiar și sub forma vreunei povești de dragoste, este o interpretare mai subiectivă și mai originală a temei. Rigoarea reconstituirii istorice, ca și faptul că marginalizează total femeile (ca și alte filme de război, femeile apar undeva la margine și singurul lor rol este să își aștepte și să susțină bărbați), face din Midway o pagina de istorie bine reconstituită și cam atât. Nu găsim personaje instabile sau care să evolueze ori viață interioară sau regrete. Eroii sunt statuari și cam atât.

Dacă reconstituirea istorică a fost singura miză a lui Midway, filmul este o reușită deplină. Ne-ar fi plăcut, însă, să vedem totuși că eroii din cărțile de istorie, fie ei și americani, au o latură umană, cu slăbiciuni, cu bucurii și cu o poveste de spus.

Cu Woody Harrelson, Luke Evans, Patrick Wilson, Mandy Moore, Dennis Quaid, Ed Skrein, Aaron Eckhart şi Nick Jonas în rolurile principale, Bătălia de la Midway este o producție grandioasă, care urmăreşte povestea adevărată a victoriei purtate de curajoşii piloţi şi comandanți de pe flota americană care, deşi depășiți numeric, au reușit să învingă un adversar incredibil de puternic.

În timpul luptei pentru democrație și libertate, armata SUA a distrus flota japoneză în bătălia de la Midway, o confruntare epică purtată în aer și pe apă care i-a condus pe Aliați către victorie și a schimbat cursul evenimentelor în Pacific în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Sunt încântat că am avut ocazia să spun această poveste deoarece tinerii reprezentanţi ai actualei generaţii nu ştiu mereu întâmplările care le-au adus în prezent libertatea. Cred că fără cei care au luptat în Al Doilea Război Mondial, lumea noastră ar fi foarte diferită. Mulţi oameni au murit pentru această cauză şi au luptat împortiva fascismului, iar în prezent avem tendinţa să uităm aceste lucruri. Aici intervin filmele care onoreaza aceste lupte si pe cei care au dat totul pentru ele”, a concluzionat regizorul Roland Emmerich.

Exploreaza subiecte similare:

Midway

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells