A fost Top Gun: Maverick finanţat de un oligarh rus?

de Ştefan Dobroiu în 8 Mar 2023
Un grup de expaţi ucraineni cere ca blockbusterul să fie înlăturat din cursa pentru Oscaruri

Într-o scrisoare deschisă trimisă presei, grupul de expaţi ucraineni din Toronto Ukrainian World Congress cere Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice (AMPAS), organizatoarea Oscarurilor, să excludă superhitul Top Gun: Maverick din cursa de anul acesta în urma unor acuzaţii ce sugerează că un oligarh rus ar fi finanţat din umbră filmul, ca investitor nedeclarat al companiei New Republic Pictures.

Top Gun: Maverick este nominalizat anul acesta la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun montaj, Cel mai bun cântec original, Cel mai bun sunet şi Cele mai bune efecte vizuale. Excluderea sa după ce membrii votanţi ai Academiei şi-au trimis deja buletinele de vot (deadline-ul este cu o săptămână înaintea galei) ar putea efecte considerabile asupra listei finale a câştigătorilor.

"Ukrainian World Congress are motive serioase de îngrijorare în influenţa Kremlinului asupra industriei de film de la Hollywood", se menţionează în scrisoarea citată de Deadline. Miliardarul rus Dimitri Ribolovlev, un apropiat al premierului adjunct rus Iuri Trutnev, este menţionat drept finanţatorul din umbră. Motivul invocat ar fi presiuni asupra scenariştilor să renunţe la menţionarea Rusiei ca inamic american în film, acuzaţii susţinute şi de documentaţia unui proces intentat de fostul preşedinte al New Republic Pictures, în ale cărui declaraţii se precizează că Ribolovlev a avut un cuvânt greu de spus în implicarea New Republic în producţia Top Gun: Maverick.

Ribolovlev se află pe lista de oligarhi ruşi sancţionaţi în Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Conform Deadline, studiourile Paramount, producătorul principal al Top Gun: Maverick, nu au comentat încă acuzaţiile.

Exploreaza subiecte similare:

Top Gun: Maverick

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells