Articole We Bought a Zoo

(2011)

Am cumpărat o grădină zoologică

Note de producție

AVEM UN ZOO! e o poveste adevărată nostimă, plină de inspirație despre puterea magică a familiei de a persevera în fața provocărilor extraordinare. E un film semnat de aclamatul realizator Cameron Crowe (Jerry Maguire) pentru toate audiențele, și îi are în rolurile principale pe Matt Damon, Scarlett Johansson și Thomas Haden Church. Damon joacă rolul unui tată singur, căutând să ofere familiei un început nou de care au mare nevoie. Se mută într-o casă situată în mijlocul unei grădini zoologice, pe care el și cei doi copii ai lui vor încerca să o readucă la gloria de odinioară. Filmul împletește căldură, râsete și un spirit de optimism perfect pentru sezonul de sărbători.

Benjamin Mee e cronicar la un ziar din Los Angeles și scriitor de aventuri care, ca tată singur, se confruntă cu sarcina de a-și crește cei doi tineri copii. Sperând ca un început nou să readucă spiritul de familie, Mee își dă demisia și cumpără o casă rurală pe 18 acri, în afara orașului care vine cu un bonus unic: o grădină zoologică pe nume Parcul de Aventuri Rosemoor, în care zeci de animale locuiesc sub îngrijirea lui Kelly Foster (Scarlett Johansson) și a echipei sale dedicate.

Fără experiență, cu timp limitat și un buget restrâns, Mee se pornește, cu sprijinul familiei sale și al comunității locale, să redeschidă grădina zoologică. Acum Benjamin nu mai relatează o poveste de aventuri; trăiește propria aventură... și chiar în curtea din spatele casei sale.

La prima vedere, AVEM UN ZOO! marchează un punct de pornire pentru realizatorul Cameron Crowe, ale cărui filme anterioare, inclusiv Jerry Maguire și Almost Famous, au relatat povești foarte personale. Almost Famous, de pildă, a fost bazat pe experiențele sale de tânăr reporter pentru revista Rolling Stone. AVEM UN ZOO! pe de altă parte, e bazat pe memoriile lui Benjamin Mee, intitulate We Bought a Zoo: The Amazing True Story of a Broken-Down Zoo, and the 200 Animals That Changed a Family Forever. “E un film diferit pentru mine, și anume că nu era menit să fie personal", afirmă Crowe. "L-am făcut din dorința de a spune povestea lui Benjamin Mee."

Dar experiențele de a coopera la scenariu și de a regiza filmul l-au condus pe Crowe la o revelație surprinzătoare. "Până la urmă, a spune povestea lui Benjamin a ajuns să fie ceva la fel de personal ca tot ce am făcut până acum", spune el. "Unul din motivele pentru care am vrut să fac filmul e să aduc puțină bucurie pe lume. Îmi place că AVEM UN ZOO! e un film care îți permite să te bucuri, să te simți în viață, și e despre a transforma o pierdere în ceva care insuflă inspirație."
“Întreaga poveste îți inspiră dragoste de viață - oamenii și animalele", continuă Crowe. "Și e despre asumarea de riscuri; multe din lucrurile cele mai grozave realizate vreodată s-au făcut cu riscuri incredibile. Povestea și personajele sunt tot ce-mi place în filme."

Încurcătura lui Mee, ca director de grădină zoologică fără experiență a creat oportunități pentru personaje bogate și linii de poveste. McKeena spune că experiențele sale creează o poveste umană uimitoare. A fost întotdeauna un pic nostimă și un pic înduioșătoare. E, de asemenea, o poveste clasică. Benjamin e într-un loc despre care știe foarte puțin. A fost o nebunie ce a făcut, dar nebuniile sunt grozave. Poți să te duci în culise la grădina zoologică și să vezi cu ce se confruntă cineva când trăiește la o grădină zoologică în fiecare zi. A avea o grădină zoologică în curtea din spate e un fel de fantezie.
E o idee palpitantă să ai toate animalele astea care să facă parte dintr-o familie extinsă."

După ce McKenna a depus prima variantă de scenariu, Yorn și studioul au început să caute un regizor. A devenit foarte repede clar că realizatorul aclamat Cameron Crowe complementa perfect povestea nostimă și incisivă a lui Mee. Abilitatea lui Crowe de a îmbina comedia, drama, familia și spiritul optimist sunt de neegalat, dovadă stând filme ca Say Anything, Jerry Maguire și Almost Famous.

Cu Crowe ales să regizeze filmul și să scrie la scenariu, au început căutările pentru actorii potriviți, care să portretizeze membri unei familii obișnuite puse în împrejurări extraordinare. Pentru rolul central, Benjamin Mee, un tată singur depășit de situație în multe privințe, realizatorii au vrut un actor care să confere decență, un scop mai înalt și umor personajului. Pentru Crowe, atât adevăratul Benjamin Mee, cât și versiunea lui cinematografică sunt caracterizați prin nestatornicie. "Nu se dă bătut", spune regizorul. "Și-mi place că e genul ăsta de om. Nimic nu o să-l oprească."

Matt Damon a primit sarcina de a-l juca pe Benjamin Mee. Pentru Damon, care a lucrat cu cei mai mari realizatori din lume - Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Gus Van Sant, Anthony Minghella, frații Coen, Steven Soderbergh și Paul Greengrass – perspectiva de a lucra cu Crowe, un regizor pe care l-a admirat multă vreme, a fost un element cheie care l-a atras să primească rolul. Damon era familiarizat cu abilitatea lui Crowe de a face filme pline de comedie, dramă și dialoguri memorabile.
Crowe adaugă: "Matt aduce întotdeauna senzația de încredere, și în același mod, Benjamin Mee e un personaj în care am avut încredere când am citit cartea și scenariul lui Aline.

Benjamin Mee al lui Damon, înainte să-și înceapă viața la grădina zoologică, era un căutător de aventuri și scriitor, care pe parcursul carierei sale l-a intervievat pe liderul venezuelean Hugo Chavez, a zburat în ochiul unui uragan și a fost înconjurat de o mie de albine ucigașe. "La începutul filmului e jurnalist, a fost jurnalist întreaga viață, caută întruna aventura și are niște experiențe extraordinare," spune Damon.

Însă când începe povestea, Benjamin se trezește că se chinuiește să crească doi copii, de vârstele 14 și 7 ani. Benjamin se decide că au nevoie de ceva nou, așa că pornește în căutarea unei noi case și găsește o proprietate frumoasă și i se pare că e mâna destinului, spune Damon. Apoi descoperă că proprietatea include o veche grădină zoologică. Benjamin nu știe nimic despre grădinile zoologice, dar în spiritul aventurii pe care soția sa l-ar fi apreciat, se hotărăște să o facă și cumpără grădina zoologică."

La sosirea în noua lor casă/grădină zoologică, Benjamin și familia lui se întâlnesc cu îngrijitoarea șefă Kelly Foster, jucată de Scarlett Johanson. Kelly e o avocată a animalelor, directă, fără prostii, și purtătoarea de cuvânt a locuitorilor de la zoo. "Kelly e o persoană foarte practică, care-și face treaba bine și nu lasă nimic în coadă de pește. Animalele și grădina zoologică sunt toată viața ei."

Johansson spune că la început Kelly e precaută cu familia lui Mee. "Îi crede încă o serie de proprietari care probabil le-au văzut grădina zoologica ca pe un mic proiect, au băgat niște bani și apoi au dispărut. Cu toate astea, Kelly vede că Benjamin preia controlul a diferite proiecte și pare foarte dedicat și deloc delăsător. Datorită dedicației lui, începe să-și pună speranțe în el și să creadă că de data asta va fi deferit.

"Grozav la Scarlett e că e într-adevăr o mare iubitoare de animale și e imediat înțeleasă", spune Yorn. "Ăsta e foarte diferit de rolurile pe care le joacă de obicei. Oamenii se așteaptă să fie o femme fatale. În filmul ăsta, are posibilitatea să-și arate cealaltă față." Crowe adaugă: "Scarlet aduce o mare umanitate rolului care transmite spiritul feroce de protectiv. Kelly o să lupte ca să salveze animalele."

Dinamica Benjamin-Kelly oferă una din nenumăratele surprize ale filmului. Damon spune "Ți-ai spune că ajung să fie împreună și filmul să devină una din poveștile alea de dragoste, dar nu e așa. Printre altele, filmul e despre două personaje care iubesc animalele. Se naște o prietenie și o apropiere din pasiunea pentru proiectul la care lucrează împreună. Și din asta, se naște ceva adevărat între ei, care până la sfârșitul filmului devine, probabil, altceva."

Duncan Mee, fratele mai mare al lui Benjamin și vocea rațiunii e jucat de Thomas Haden Church, care a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar în filmul Sideways. În timp ce Banjamin nu vede niciun obstacol insurmontabil, Duncan e foarte sceptic în privința noii misiuni a fratelui său. În ciuda îndoielilor sale, îl sprijină pe Benjamin. "Duncan e cel care spune adevărul în film", spune Crowe. "În prima jumătate a filmului, Duncan încearcă să-l convingă pe Benjamin că a cumpăra grădina zoologică e cea mai mare greșeală a vieții lui. Până la urmă, devine cel mai bun aliat al său în această încercare nemaipomenită. Și o face într-un mod care te face să crezi că ar fi cel mai grozav frate mai mare pe care l-ai putea avea."

AVEM UN ZOO îl reunește pe Crowe cu actorul Patrick Fugit, care și-a făcut debutul în film în rolul alter-ego-ului lui Crowe, William Miller, în semi-biografia realizatorului din 2000, comedia/dramă ALMOST FAMOUS, bazată pe povestea sa din adolescență de jurnalist la revista Rolling Stone. "Am avut emoții să-l întâlnesc pe Cameron pentru rolul ăsta", recunoaște Fugit. "M-am dezvoltat mult de atunci, și el la fel, și foarte multe s-au schimbat acum. Dar imediat ce ne-am apucat de scene, a fost ca și cum aveam 16 ani din nou."
Fugit îl joacă pe Robin Jones, unul din îngrijitorii de la grădina zoologică, omul bun la toate. Companionul său permanent este un capucin pe nume Crystal, care-și petrece majoritatea timpului cocoțat pe umărul lui Robin.

Elle Fanning, vedeta din Super 8, o joacă pe vara lui Kelly Foster, tânăra și frumoasa Lily Miska, care trăiește și ajută la restaurantul de la grădina zoologică. Când familia Mee se mută aici, ea devine fascinată de fiul adolescent al lui Benjamin, Dylan. "Lily trăiește în lumea ei", spune Fanning, care și-a sărbătorit aniversarea de 13 ani în timpul producției. A fost înconjurată de animale toată viața, așa că nu prea știe să se poarte cu oamenii. Dylan e ca o creatură exotică pentru ea. Începe să se machieze și încearcă să flirteze cu el, dar nu știe cum pentru că n-a fost niciodată topită după un băiat. Lily încearcă din greu să-l impresioneze pe Dylan."

Sentimente lui Lily sunt reciproce, dar Dylan e acum tulburat de prima întâlnire cu dragostea. Zugrăvind relația lor înfloritoare, Crowe trasează o paralelă cu povestea romantică a lui Benjamin, când și-a cunoscut prima oară soția, pe Katherine, făcându-și "20 de secunde de curaj". Benjamin îi spune lui Dylan că tot ce-ți trebuie sunt 20 de secunde de curaj nebun și ceva grozav o să se întâmple. Sfatul părintesc are o rezonanță și mai mare deoarece Benjamin își dă seama de importanța propriei situații de la grădina zoologică.

Antagonistul principal al filmului e superiorul inspector Walter Ferris, jucat de John Michael Higgins, știut din rolurile mocumentarelor lui Christopher Guest, A Mighty Wind, Best in Show și For Your Consideration. Ferris e cel mai mare obstacol pentru Benjamin, deoarece dacă grădina zoologică nu trece de inspecția sa crucială, Benjamin nu o va putea deschide la timp pentru primul sezon de turiști.

Peter MacCready, arhitectul pasionat și vizionar al grădinii zoologice și designer de îngrădituri e jucat de actorul scoțian Angus MacFadyen, cel mai bine știut din rolul lui Robert the Bruce din filmul lui Mel Gibson, Braveheart.
Pentru a-i portretiza pe copiii lui Mee, realizatorii au făcut cercetări naționale înainte să-i aleagă pe Colin Ford și pe nou venita Maggie Elizabeth Jones, amândoi din Atlanta, Georgia.

Sinopsis Despre realizatori
jinglebells