Articole The Spiderwick Chronicles

(2008)

Cronicile Spiderwick

The Field Guide și The Seeing Stone

Dacă reședința familiei este tratată ca un personaj, The Field Guide este principalul suport al narațiunii: găsirea sa de către Jared declanșează povestea, deschiderea acestei cărți multiplică problemele familiei. Departamentul artistic s-a inspirat din ziarele din prima parte a sec. XX, dar și din caligrafia scrisului de mână din epocă. Un alt sprijin al narațiuni este piatra magică, The Seeing Stone, prin lentilele căreia se poate vedea miraculoasa Lume Nevăzută.

Lumea Nevăzută

Configurarea mulțimii de spiriduși, zâne și alte creaturi fantastice care populează această lume i-a fascinat pe cineaști. Spiridușii casei trăiesc în pereți și colecționează lucruri sclipitoare, deci cam acesta ar fi misterul lucrurilor care dispar misterios dintr-o gospodărie. O calitate a lor este loialitatea față de stăpân, dar furia care îi apucă atunci când sunt flămânzi le scoate la suprafață urâțenia. Pentru a creiona înfățișarea lui Mulgarath (Nick Nolte) s-a apelat la iconografia lui Lucifer, îngerul căzut. Fiecărei creaturi i s-a dat o linie comportamentală, o identitate în Lumea Nevăzută.

Staruri mai mici sau mai mari

Freddie Highmore și Sarah Bolger sunt adolescenți apropiați de varstă cu eroii pe care-i întruchipează, dar față de copiii Grace care sunt americani, Freddie este englez, iar Sarah irlandeză. Acest fapt a necesitat câteva lecții de pronunție. Filmografia bogată a lui Freddie a convins echipa că poate interpreta rolul dublu al gemenilor. S-a dorit ca gemenii să arate la fel dar să aibă câteva semne distinctive paticulare.

Ritmul de filmare fiind alert, presiunea asupra lui Freddie era enormă, care trebuia să interpreteze pe cei doi frați, destul de diferit comportamental. În timpul repetițiilor el era liber să-și aleagă pe care frate îl interpreta în funcție de dispoziția de moment. Rezultatul muncii este, în pinia lui Freddie "un film pentru oricine".
Rolul lui Sarh este de protectoare a celor doi frați, ea spre deosebire de ei, știe dedesubturile divorțului părinților, dar este și o luptătoare înarmată cu o sabie de scrimă. Secvențele de scrimă au necesitat un antrenament special la Dublin și Montreal. Rolul mamei este interpretat de Mary-Louise Parker, care și-a nuanțat partitura în relația cu fiecare dintre copii, fiind stimulate de profesionalismul micilor actori.

Experții în efecte vizuale

Pentru crearea atâtor fețe ne-umane, producătorii au apelat la echipele de vrăjitori ai efectelor speciale de la Industrial Light & Magic (ILM) și Tippett Studio. Ultimul, cunoscut mai ales pentru creațiile din Jurassic Park și Robocop, au conceput armata spiridușilor conduși de Redcap și personajul Thimbletack, în timp de ILM i-a conceput pe Thimbletack, Mulgarath (în toate formele) și alte spirite.

Pe lângă aceștia, cele două studiouri au creat peste 600 de efecte speciale. În conceperea acestor personaje s-a pornit de la ilustrațiile cărților - desenele lui Tony DiTerlizzi - care au trebuit să-și găsească pentru ecran a treia dimensiune, respectând organicitatea lor inițială. Pentru dezvoltarea lor în 3D s-a apelat atât la machete cât și la programe de computer. ILM a folosit Rapid Prototyping System nu numai pentru modele CG (computer generated), dar și pentru o "motion capture", astfel că regizorul a putut urmări personajele în mișcare.

Pentru animatori au fost de referință interpretările actorilor, pentru că au putut concepe personajul fluent plecând de la modelul uman. Pentru fiecare floare s-a creat un spirit unic, astfel încât chiar o pajiște va fi sesizată ca o sumă de individualități florale. Timp de șase luni cât au durat filmările, echipa a vegheat totul pentru a fi sigură că magia va fi continuată și în perioada imaginilor prelucrate de computer. A fost o muncă enormă pentru a face ca toate aceste personaje - care nu există - să interacționeze.

Au fost construite machete, s-au pus semne s-a urmărit punerea acelorași lumini în fază animației pe computer. Zilnic specialiștii urmăreau previzuălizari ale scenelor filmate, stabilind unde vor fi plasate personajele animate, cum vor acționa și reacționa. Pentru aceasta, toate elemntele de dA©cor au fost prezente fizic pe platou.

Despre actori O reședință-personaj
jinglebells