Articole The Penguins of Madagascar

(2014)

Pinguinii din Madagascar

Note de producție

CUM A IEȘIT DIN GĂOACE ECHIPA

Tranziția pinguinilor de la statutul de îndrăgite personaje secundare în "Madagascar" la roluri principale în propria lor epopee cinematografică a fost o decizie firească, grație trăsăturilor memorabile ale personajelor. "În toate filmele din serie, pinguinii sunt propulsați de personalitățile lor distincte și puternice", spune regizorul Eric Darnell.

Vocea lui Skipper este asigurată de Tom McGrath, care a creat personajele pentru popularul lungmetraj de animație "Madagascar", pe care l-a regizat împreună cu Darnell. Ideea inițială a lui McGrath fusese ca vocea lui Skipper să fie asigurată de o mare vedetă de la Hollywood, cu ton autoritar și cu "o atitudine măreață, serioasă", dar planul nu s-a materializat, așa că a sfârșit prin a juca rolul chiar el. "Cel puțin nu am cerut mulți bani", glumește el.

Vocea celui de-al treilea membru al echipei, Rico, este asigurată de Conrad Vernon, animator la DreamWorks și regizor al filmului Madagascar 3. Lui Rico îi place să arunce lucruri în aer. Când este strict controlat, Rico e o armă eficace, dar, când e lăsat de capul lui, devine imprevizibil. Vocea ultimului membru al echipei, Private, este asigurată de Christopher Knights, monteur la DreamWorks Animation; deși Private e piticul echipei, el are inima cea mai mare dintre toți. Private e mereu gata de o nouă provocare, dar, deoarece încă este văzut de ceilalți drept "copilul" grupului, este deseori lăsat pe tușă în timpul misiunilor.

Fiecare dintre pinguini lasă o impresie memorabilă, iar împreună reprezintă o forță redutabilă. "Valoarea colectivă a pinguinilor e mai mare decât valoarea individuală a fiecăruia", spune Darnell. "Personajele fac o treabă incredibil de bună ca grup – mult mai bună decât ca indivizi separați. Parcă ar fi patru părți ale unui creier complet: Skipper are calități de lider, Private are suflet, Kowalski e inteligent, iar Rico e curajos. Împreună, cei patru alcătuiesc un întreg, ceea ce îi face foarte distractiv de urmărit."

"Mâncarea" plină de chimicale nu e doar un deliciu gastronomic, sugerează Smith. "E aproape ca un MacGuffin", spune el, făcând referire la termenul folosit de Alfred Hitchcock pentru un element narativ care deseori induce în eroare publicul. "Până la urmă, Cheesy Dibbles sunt valoroase pentru pinguini. Pufuleții chiar au un rol."

FACEȚI CUNOȘTINȚĂ CU "DAVE", DUȘMANUL CU TENTACULE AL PINGUINILOR

Să dai iama la Fort Knox pentru o gustare delicioasă e o nimica toată în comparație cu provocările pe care le înfruntă pinguinii când dau piept cu dr. Octavius Brine. Doctorul este un renumit genetician, amator de brânză (măcar are un detaliu în comun cu pinguinii) și donează bani pentru campaniile de finanțare a posturilor publice de radio.

Membrele lui sunt îndoite în unghiuri imposibile, ceea ce nu e chiar surprinzător, fiindcă doctorul e de fapt o caracatiță pe nume Dave. Iar Dave le poartă o dușmănie neîmpăcată pinguinilor. Dave era cândva atracția principală la diverse grădini zoologice din întreaga lume, până când adorabilii pinguini imposibil de drăguți au monopolizat atenția publicului, reducându-l pentru totdeauna la condiția de personaj secundar. "Mi-ați luat totul!", le strigă el pinguinilor, pregătit să ia măsuri extreme pentru a redeveni atracția principală.

Cineaștii au dorit ca Dave să fie un adversar pe care publicul să nu îl uite prea curând. "Dave este un personaj negativ în tradiția clasică a filmelor cu James Bond", spune producătorul Mark Swift. "Are planuri mari. E un personaj care vrea să schimbe lumea."

Malkovich a găsit repede vocea moluștei sale lăuntrice, dar a dorit să dea și un subtext setei de răzbunare a lui Dave. "Am căutat o strategie împreună cu John și am ajuns la ideea că acest film este actul III al vieții lui Dave", spune Smith. "Complotul lui Dave este punctul culminant al unui plan întins pe zece ani, care presupune să îi răpească pe pinguini, să pună la punct o tehnologie de transformare care să schimbe definitiv condiția de pinguin și să se deghizeze în om. Tot acest subtext a făcut rolul mult mai distractiv pentru John."

Poate că la hotărârea actorului de a intra în pielea personajului a contribuit și asemănarea cu alter egoul său cinematografic. "Da, Dave seamănă puțin cu mine, dar seamănă mai mult cu sora mea cea mică", spune el râzând.

NIMENI NU BATE VÂNTUL!

Pinguinii au deplină încredere în capacitatea lor de a dejuca planurile perfide ale lui Dave, dar membrii unui grup de agenți secreți cunoscut drept Vântul din Nord (cu deviza "Nimeni nu bate Vântul!"), care ajută animalele cu probleme, nu cred că pinguinii pot face față. De fapt, membrii Vântului din Nord fac tot ce le stă în putință ca să preia controlul asupra misiunii de a-l opri pe Dave, spre enervarea lui Skipper și a cetei lui.

Gruparea Vântul din Nord este condusă de Agentul Secret. Primul lucru pe care trebuie să îl știți despre Secret este că de fapt nu se numește "Secret", ci numele lui este secret. Agentul Secret este bine pregătit, dar arogant, și subestimează operațiunea pinguinilor. Secret este liderul incontestabil al unei echipe cu cunoștințe tehnice avansate și are o personalitate total opusă față de a lui Skipper. Dacă atitudinea prudentă a lui Skipper amintește de John Wayne (sau, după cum sugerează Tom McGrath, de Charlton Heston, în filmul Planeta maimuțelor, din 1968), rafinamentul și iscusința de spion a lui Secret i-ar atrage atenția până și agentului 007.
"Benedict e foarte elocvent și are o voce fantastică, perfectă pentru Secret."

"Ne-a plăcut mult vocea lui Benedict. Sună ca un violoncel", adaugă Breay. "E foarte plăcut s-o asculți, dar dă și o anumită senzație de autoritate. Benedict are și talentul de a reda glumele. În cazul unui personaj precum Secret, cu cât îl joci mai serios, cu atât mai mare e impactul glumei, iar Benedict a fost absolut perfect."

"Scena demonstrează diferența considerabilă dintre pinguini, care sunt foarte impetuoși și acționează fără planificare, și echipa Vântul din Nord, care este definită de dispozitive, planificare, date și strategii", spune Smith. Darnell adaugă: "Pinguinii au încredere deplină în ei înșiși și în capacitățile lor, chiar și când sorții le sunt incredibil de nefavorabili. Nici măcar nu clipesc. Sunt atât de sinceri și acționează în baza unui cod moral atât de puternic, încât întregul univers aranjează cumva lucrurile în avantajul lor."

Dar Secret și restul echipei Vântul din Nord își dau seama în curând că îi subestimezi pe Skipper & Co pe riscul tău. De fapt, echipele rivale sunt cele două fețe ale aceleiași monede. "Tot ce face Vântul din Nord e șic, profesionist, planificat și riguros, iar tot ce fac pinguinii e alandala, precipitat și macho", explică Cumberbatch. "De aceea cele două echipe sunt complementare. Până la sfârșitul filmului, ajung să aibă nevoie unii de alții, fiindcă sunt și mai puternici împreună, ca forță de elită." Cei doi actori au depănat povești despre experiențele lor pe tărâmul pinguinilor.

Cumberbatch și Malkovich sunt renumiți pentru modul atent și complex în care își pregătesc rolurile, iar cele din PINGUINII DIN MADAGASCAR nu au făcut excepție. "Munca de pregătire a fost un calvar", glumește Cumberbatch. "A trebuit să petrec mult timp sub acoperire în parcul Yellowstone, ca lup. Din fericire, am fost acceptat repede în haită. Lucrurile s-au complicat când am devenit masculul dominant."

Cumberbatch spune că i-a plăcut lipsa de inhibiții în documentarea pentru acest rol și în interpretarea rolului. În plus, actorul și-a însușit cu plăcere calitățile și modul rafinat de a opera al lui Secret, precum și slăbiciunile ascunse, dar importante ale personajului. "Secret trebuie să învețe să abandoneze uneori planurile lui complicate și pline de dispozitive avansate și să dea pur și simplu piept cu problema, cum fac pinguinii. Îmi place ideea de a umaniza puțin un spion, chiar dacă e vorba de un lup. Nu am mai făcut niciodată așa ceva în fața camerelor."

În mod similar, Eva, o bufniță care își ia în serios munca de protecție a animalelor, este adorabilă, dar are și calități impresionante de analist. Deși e un personaj dur, are o slăbiciune pentru Kowalski, care, la rândul său, e îndrăgostit de ea. Annet Mahendru, care joacă o spioană rusă în apreciatul serial The Americans, precizează că, în afară de accentul rusesc și de vocația de spion, personajul pe care îl joacă la TV și Eva nu au prea multe în comun. "O diferență ar fi că Eva poate să zboare", glumește actrița.

Sinopsis Despre distribuție
jinglebells