Articole The Lego Movie

(2014)

Marea aventură Lego

Despre distribuție

CHRIS PRATT (Emmet) este cunoscut pentru interpretarea personajului Andy Dwyer din serialul de comedie NBC Parks and Recreation, în care joacă alături de Amy Poehler, Nick Offerman, Aziz Ansari și Rashida Jones. Serialul nominalizat la Emmy începe producția celui de-al șaselea sezon.

În 2011, a jucat în Moneyball: Arta de a Învinge, interpretând cu măiestrie rolul lui Scott Hatterberg, jucător de baseball în echipa Oakland. În film au mai jucat Brad Pitt, Jonah Hill și Philip Seymour Hoffman. Producția a fost nominalizată la șase premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film.

Pratt a jucat în producția Universal Te Mai Măriți cu Mine? cu Jason Segel, Emily Blunt și Alison Brie în 2012. În același an, a jucat rolul unui membru important din Echipa Șase SEAL în filmul regizat de Kathryn Bigelow Misiunea: 00.30 A.M., care a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun film la Globul de Aur și Oscar.

Cel mai recent, actorul a jucat în comedia Tată Fără Număr, alături de Vince Vaughn, și urmează să-l vedem în producția Marvel Gardienii Galaxiei, în care va interpreta rolul lui Star-Lord, liderul unui grup de supereroi extratereștri a căror misiune este să apere galaxia noastră.
Pe lângă actorie, Pratt este pasionat și de vânat, pescuit și scris. În prezent locuiește în Los Angeles cu soția și fiul lor.

WILL FERRELL (President Business/ Lord Business) a jucat de curând în comedia de succes Anchorman 2, la care a fost co-scenarist și producător, sub egida companiei sale, Gary Sanchez Productions. Filmul a fost lansat în decembrie 2013 și a încasat deja peste 140 de milioane de dolari la nivel mondial.

Printre proiectele sale recente se numără și comedia regizată de Jay Roach, Campania, în care a jucat alături de Zach Galifianakis, și Casa de Mi Padre, care parodiază stilul telenovelelor sud-americane. Parodia de lungmetraj a fost filmată în întregime în limba spaniolă, iar Ferrell interpretează rolul principal și a fost și unul dintre producătorii filmului.

Actorul a mai jucat în filmul independent Everything Must Go, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto 2010. În același an a dat glas personajului diabolic din animația 3D Megamind, la care a colaborat cu actorii Brad Pitt, Tina Fey și Jonah Hill. Tot în 2010, Ferrell a lucrat cu partenerul său de producție și scenaristică Adam McKay la filmul polițist Agenții de Rezervă, cu Mark Wahlberg, care a încasat peste o sută de milioane de dolari în Statele Unite.

În 2009, Ferrell a fost nominalizat la premiul Tony pentru debutul său pe Broadway, în spectacolul de comedie „Will Ferrell: You’re Welcome America. A Final Night with George W. Bush”. După încheierea stagiunii pe Broadway, Ferrell a susținut spectacolul pentru canalul HBO, care l-a difuzat în direct. Astfel, Ferrell a primit o nominalizare la premiul Emmy pentru cel mai bun spectacol de comedie și cel mai bun scenariu.

În 2007, Ferrell și McKay au înființat website-ul Funnyordie.com, un site foarte popular și premiat pe care se găsesc sute de materiale video cu celebrități și clipuri virale. Funnyordie.com a devenit destinația tuturor comedienilor și, desigur, a publicului amator de comedie. Primul videoclip postat pe site, „The Landlord”, în care îl vedem pe Ferrell confruntându-se cu un copil de doi ani care înjură de mama focului, are peste 73 de milioane de accesări. În prezent, site-ul are peste șapte milioane de vizitatori unici și peste 24 de milioane de vizualizări pe lună.

Ferrell a obținut a doua nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o comedie sau musical pentru interpretarea agentului de Fisc Harold Crick în filmul Mai Mult Decât Ficțiune, lansat în 2006.
Actorul născut în Irvine, California, a jucat în emisiunea de comedie NBC Saturday Night Live timp de șapte sezoane, iar în 2001 a obținut două nominalizări la premiul Emmy pentru cea mai bună interpretare și pentru cel mai bun scenariu de emisiune de comedie.

ELIZABETH BANKS (Wyldstyle) a interpretat rolul lui Effie Trinket în filmul de succes internațional Jocurile Foamei și, cel mai recent, a reluat acest rol în mult așteptatul sequel Jocurile Foamei: Sfidarea, care a fost lansat în noiembrie, 2013. Actrița a mai jucat în Pregătește-te, că vine!, în Dreptate la Înălțime, cu Sam Worthington, și Oameni ca Noi, cu Michelle Pfeiffer și Chris Pine.
În curând o vom vedea în comedia Walk of Shame, cu James Marsden și Sarah Wright. Filmul va fi lansat în martie, 2014.

Banks a încheiat producția filmului Little Accidents, cu Boyd Holbrook. Sara Colangelo a scris și a regizat adaptarea scurtmetrajului său din 2010, care a avut premiera la Festivalul de Film Sundance, în 2010. De asemenea, actrița a încheiat de curând filmările la filmul independent Love&Mercy, regizat de Bill Pohlad. Filmul oferă o perspectivă neconvențională asupra vieții lui Brian Wilson, unul dintre membrii formației Beach Boys. O vom vedea pe Banks și în Every Secret Thing, în regia lui Amy Berg, bazat pe romanul bestseller al autoarei Laura Lipman.
În 2012, actrița a jucat în filmul Pitch Perfect, pe care Banks l-a produs împreună cu soțul ei, Max Handelman, sub egida companiei lor, Brownstone Productions.

În 2011, am văzut-o pe actriță în Our Idiot Brother, regizat de Paul Haggis, alături de Paul Rudd, Emily Mortimer și Zooey Deschanel, și în The Details, regizat de Jacob Aaron Estes, cu Tobey Maguire. Ambele filme au avut premiera la Festivalul de Film Sundance. În 2010, a jucat alături de Russell Crowe în 3 Zile de Coșmar. În 2008, Banks a primit aprecierile criticilor pentru interpretarea rolului primei doamne Laura Bush, alături de Josh Brolin, în filmul regizat de Oliver Stone W. Filmul are o distribuție impresionantă, din care fac parte James Cromwell, Richard Dreyfuss, Ellen Burstyn și Jeffrey Wright. În același an, actrița a jucat alături de Seth Rogen în comedia regizată de Kevin Smith Zack și Miri Fac un Film Porno.

Printre producțiile în care a mai jucat Banks se numără filmele premiate la Oscar Curba Secolului, în care a interpretat rolul Marcelei Howard alături de Jeff Bridges și Tobey Maguire, și Prinde-mă! Dacă Poți!, în regia lui Steven Spielberg; Prieteni Model; Ți-l Prezint pe Dave; Invincibil; Virgin la 40 de Ani; Fratele lui Moș Crăciun; Surorile; Târâtoarea; Heights; Specialistul în Relații Ratate; The Trade; Ordinary Sinner; Intrușii; Daltry Calhoun; Viața Sexuală; Shaft, regizat de John Singleton, cu Samuel L. Jackson, și filmul de cult Wet Hot American Summer.
De asemenea, a interpretat rolul jurnalistei Betty Brant, personaj pe care regizorul Sam Raimi l-a creat special pentru ea, în cele trei filme de blockbuster Omul-Păianjen, cu Tobey Maguire în rolul principal.

În televiziune, Banks a fost nominalizată la premiul Emmy pentru cel mai bun rol episodic feminin într-un serial de comedie, în 2011, pentru interpretarea personajului Avery Jessup în serialul 30 Rock. De asemenea, a avut roluri recurente în serialul ABC O Familie Modernă și în serialul Stagiarii, ca dr. Kim Porter. În 2007, a jucat în miniserialul CBS Comanche Moon, regizat de Larry McMurtry, care anticipează Lonesome Dove.

Pe lângă Pitch Perfect, Banks a mai produs și thrillerul din 2009 Mamă de Profesie, cu Bruce Willis, prin compania sa de producție Brownstone Productions. Printre proiectele de viitor ale companiei se numără Tink, o comedie romantică în care Banks va juca rolul principal Tinkerbell; Forever 21, o comedie în care o vom vedea și pe Banks; și Too Far From Home, povestea a trei astronauți rămași pe Stația Spațială Internațională.

Banks a interpretat numeroase roluri pe scena teatrului în producții American Conservatory Theatre și a jucat în producția teatrului Guthrie „Summer & Smoke”, regizată de David Esbjornson. În 2006, Banks a jucat rolul lui Cherie, personajul principal feminin în comedia dramaturgului William Inge „Bus Stop”, în cadrul festivalului de teatru Williamstown.
Banks s-a născut în Massachusetts și a absolvit Universitatea Pennsylvania și American Conservatory Theatre.

WILL ARNETT (Batman) joacă în prezent în noua comedie CBS The Millers, în care interpretează rolul lui Nathan Miller. De curând, a încheiat filmările la producția regizată de Michael Bay, Teenage Mutant Ninja Turtles, în care interpretează rolul lui Vernon Fenwick, alături de Megan Fox.

Îl putem vedea pe Arnett în serialul premiat la Emmy Situație de Criză, care a lansat episoade noi în mai, 2013. Actorul interpretează bine cunoscutul rol al lui Gob Bluth, pentru care a primit prima sa nominalizare la premiul Emmy.
A interpretat numeroase roluri în producții de televiziune precum Up All Night, cu Maya Rudolph și Christina Applegate și Running Wilde, cu Kerri Russel, la care a contribuit ca scenarist alături de scenaristul și regizorul Mitch Hurwitz.

Arnett apare frecvent în comedia NBC 30 Rock, în rolul lui Devon Banks. În 2012, a fost nominalizat a patra oară la premiul Emmy pentru cel mai bun rol episodic într-o comedie. De asemenea, a dat glas unui personaj în sitcomul animat creat de Mitch Hurwitz Sit Down, Shut Up.

Actorul a jucat în filmul western de acțiune produs de Warner Brothers și Legendary, Jonah Hex, bazată pe banda desenată cu același nume. Filmul a fost lansat în iunie, 2010, iar Arnett a jucat alături de Megan Fox, Josh Brolin și Josh Malkovich. Actorul a mai jucat în comedia romantică Walt Disney Amor la Roma, cu Kristen Bell, și în filmul de acțiune și grafică computerizată G-Force: Salvatorii Planetei, produs de Jerry Bruckheimer, cu Penelope Cruz, Nicholas Cage, Steve Buscemi și Zach Galifianakis. În plus, a dat glas unui personaj în filmul animat de aventură Monștri contra Extratereștri, alături de Reese Witherspoon, Paul Rudd și Seth Rogen. Filmul s-a clasat pe primul loc la box-office, la lansare.

Arnett a jucat și în comedia despre baschet Semiprofesionist, alături de Will Ferrell și Woody Harrelson și a dat glas unui personaj în comedia animată Horton. În 2007, a jucat alături de Will Ferrell în comedia despre patinaj artistic Tăișul Gloriei, și, alături de Will Forte, în Frații Solomon.

Anterior, Arnett a jucat în serialul de comedie NBC The Mike O’Malley Show. Printre serialele de televiziune în care a avut roluri episodice se numără Parks and Recreation, Totul Despre Sex, Clanul Soprano, Boston Public, Schimbul Trei, și Lege și Ordine: Brigada Specială. Arnett a jucat și în serialul NBC Will și Grace, în rolul rivalului lui Jack la preselecția pentru dansatorii lui Janet Jackson.

Printre filmele în care a mai jucat Arnett se numără Epoca de Gheață 2: Dezghețul; R.V., cu Robin Williams; Soacra Mea E O Scorpie; The Broken Giant; Jocul Așteptării, Southie; și Ed’s Next Movie. De asemenea, a narat numeroase reclame și este vocea GMC Trucks.

NICK OFFERMAN (Metal Beard) este cel mai bine cunoscut pentru rolul lui Ron Swanson din comedia de succes Parks and Recreation, în care joacă alături de Amy Poehler, Rashida Jones și Rob Lowe. Interpretarea sa a fost recompensată cu premiul Asociației Criticilor de Televiziune pentru performanțe în comedie, în 2011, obținând prima nominalizare în 2010. A fost nominalizat și la două premii Critic’s Choice Television pentru cel mai bun rol secundar într-un serial de comedie.

Pe marele ecran, l-am văzut pe Offerman în comedia de succes din 2013 Noi Suntem Familia Miller, alături de Jennifer Aniston și Jason Sudeikis, și în filmul regizat de Lake Bell In a World..., care a avut premiera la Festivalul de Film Sundance. În continuare, Offerman va apărea în Knights of Cups.

În vara lui 2013, a jucat alături de Megan Mullally în piesa de teatru „Annapurna” la teatrul Odyssey. Recent, Offerman a produs și a jucat în filmul Somebody Up There Likes Me, care a avut premiera în 2012, la Festivalul de Film South by Southwest, și Kings of Summer, care a avut premiera în 2013 la Festivalul de Film de la Sundance. În 2012, a jucat alături de Channing Tatum și Johan Hill în comedia de acțiune 21 Jump Street - O Adresă de Pomină, dar și în filmele independente Smashed, cu Octavia Spencer și Megan Mullally, și Casa de Mi Padre, cu Will Ferrell, Gael Garcia Bernal și Diego Luna.

Dintre numeroasele filme minunate în care a jucat amintim de Un Cuplu Perfect; Taking Chances; Omul Care Se Holba la Capre, cu George Clooney; Harmony and Me; Registered Sex Offender; The Go-Getter; Dragoste după Moarte; Sin City, cu Bruce Willis și Mickey Rourke; Miss Agent Secret 2: Înarmată și Seducătoare, cu Sandra Bullock; Blestemat, în regia lui Wes Craven; Senzații Tari; Minți Diabolice; și Îngerul Păzitor.

În afară de serialele actuale, publicul de televiziune l-a văzut pe Offerman în numeroase episoade ale serialului Adult Swim Children’s Hospital, și George Lopez, difuzat de ABC. A avut apariții episodice în o mulțime de seriale, printre care CSI: New York - Criminaliștii, Fetele Gilmore, Monk, Deadwood, NYPD Blue: Viață de Polițist, 24 de Ore, Cabinet de Avocatură, Will și Grace, Viața la Casa Albă și Spitalul de Urgență.

Offerman și-a început cariera în comunitatea de teatru din Chicago, unde a fost membru fondator a Defiant Theatre. Cel mai recent a jucat în „American Ham”, un musical comedie cu Megan Mullally. A câștigat premiul Joseph Jefferson pentru interpretarea sa din piesa „The Kentucky Cycle”, la teatrul din Chicago Pegasus Players, și încă un premiu Joseph Jefferson pentru marionetele și măștile pe care le-a confecționat pentru piesa de teatru „The Striker”, la teatrul Defiant. De asemenea, a lucrat la teatrele Steppenwolf, The Goodman, Wisdom Bridge și Pegasus Players, printre altele.

Actorul a jucat și în piesa de teatru „Adding Machine” și este membru al companiei de teatru Evidence Room Theater din Los Angeles.
În calitate de autor, Offerman a publicat prima sa carte în octombrie, 2013, la editura Dutton. Aceasta se numește „Paddle Your Own Canoe: Nick Offerman’s Fundamentals for Delicious Living”.

ALISON BRIE (Unikitty) joacă în prezent rolul adorabilei, dar înțepatei, Annie Edison în serialul de comedie NBC Community. De asemenea, interpretează personajul recurent Trudy Campbell în serialul dramatic premiat la Emmy Mad Men.

Pe marele ecran, o vom vedea pe Brie în Search Party, cu Adam Play, Krysten Ritter și T.J. Miller. Filmul, care spune povestea a doi bărbați care se dau peste cap să-l salveze pe prietenul lor rămas de izbeliște în Mexic, va fi lansat în septembrie, 2014. De asemenea, a încheiat de curând filmările la producția independentă No Stranger Than Love, cu Justin Chatwin și Colin Hanks.

Brie a jucat în două filme care au avut premiera la Festivalul de Film Sundance: în 2013, Kings of Summer, cu Nick Offerman și Megan Mullally, iar, în 2012, Save Date, cu Lizzy Caplan.
Printre filmele în care a mai jucat se numără Te Mai Măriți cu Mine?, cu Emily Blunt și Jason Segel; Get a Job, cu Bryan Cranston; Scream 4: Coșmarul Continuă, cu David Arquette, Courtney Cox și Neve Campbell; și Montana Amazon, alături de Olympia Dukakis și Haley Joel Osment.

Brie a absolvit Institutul de Arte California, unde a obținut o diplomă în actorie, și a studiat și la Academia Scoțiană de Muzică și Teatru, în Glasgow, Scoția. După absolvire, a obținut roluri episodice în serialul Disney Channel Hannah Montana și în diferite producții Comedy Central.
De asemenea, a interpretat roluri în teatru la festivalul Blank Theatre Company’s Young Playwright’s și la teatrele Odyssey, Write-Act și Rubicon. Actrița a câștigat premiul Indy pentru interpretarea personajului Ofelia în producția „Hamlet”, a teatrului Rubicon.

CHARLIE DAY (Benny) este actor, scenarist și producător. Talentul său comic l-a propulsat printre preferații publicului și ai criticilor. Day a debutat în cinematografie în 2010 în comedia Amor la Distanță, cu Drew Barrymore, Justin Long și Jason Sudeikis. În anul ce a urmat, a jucat în comedia de mare succes Șefi de Coșmar, cu Jennifer Aniston, Jason Bateman, Jason Sudeikis, Kevin Spacey și Jamie Foxx, în regia lui Seth Gordon.

Cel mai recent a jucat în filmul science-fiction regizat de Guillermo del Toro Cercul de Foc și a dat glas unui personaj în animația de lungmetraj Universitatea Monștrilor.
Printre proiectele sale viitoare se numără Șefi de Coșmar 2, în regia lui Sean Anders. Comedia va fi lansată în 2014.

În televiziune, Day joacă în al nouălea sezon al comediei FX Sub Soarele Philadelphiei. În 2011, Day a fost nominalizat la premiul Broadcast Televizion Journalist Critics’ Choice Awards la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar pentru interpretarea nefericitului personaj Charlie Kelly. Contribuie și ca scenarist și producător executiv la serial, pe care l-a creat împreună cu prietenii săi Rob McElhenney și Glenn Howerton.

Anterior, Day a avut un rol recurent în serialul NBC Schimbul Trei și a jucat în comedia FOX Luis. A apărut în roluri episodice în câteva seriale, printre care Reno 911! și Lege și Ordine. În culise, Day a lucrat ca producător consultant la serialul CBS How to Be a Gentleman și ca producător executiv la serialul FX Unsupervised.
Day și-a început cariera de actor pe scenă și timp de patru ani a participat la Festivalul de Teatru din Williamstown, înainte să joace rolul principal în piesa de teatru „Dead End”, pe scena teatrului Huntington, din Boston.

LIAM NEESON (Bad Cop/ Good Cop) este un actor premiat, apreciat la nivel mondial pentru rolurile sale în filme de studio de blockbuster, precum și pentru producțiile independente în care joacă. A primit onoruri pentru interpretarea a trei personaje inspirate din realitate.

Neeson a fost nominalizat la premiile Oscar, Globul de Aur și BAFTA pentru interpretarea personajului Oskar Schindler, în drama regizată de Steven Spielberg Lista lui Schindler, care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film în 1993.
Trei ani mai târziu, a jucat rolul principal al eroului republican în biografia regizată de Neil Jordan Michael Collins, pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur și a câștigat premiul Evening Standard British Film Award și premiul Cupa Volpi la Festivalul de Film de la Veneția 1996.

În 2004, Neeson a jucat sau rolul controversatului terapeut sexual Alfred Kinsey în Kinsey, regizat de Bill Condon, pentru care a primit a treia nominalizare la premiul Globul de Aur, o nominalizare la premiul Independent Spirit și a câștigat premiul Criticilor de Film din Los Angeles.
Cel mai recent, actorul a jucat în comedia de succes Anchorman 2 și în drama romantică Third Person, regizată și scrisă de Paul Haggis.

În 2012, Neeson a reluat rolul agentului CIA Bryan Mills în Taken 2: Teroare în Istanbul, continuarea de mare succes a thrillerului din 2008, Teroare în Paris. De asemenea, a jucat în filmul de acțiune regizat de Peter Berg Battleship, a interpretat rolul lui Zeus în Furia Titanilor și a jucat în thrillerul regizat de Joe Carnahan The Grey: La Limita Supraviețuirii, care a doborât recordurile de box office în weekendul lansării.

Printre filmele în care a jucat recent se numără thrillerul regizat de Jaume Collet-Serra Necunoscutul; Trei Zile de Coșmar, regizat de Paul Haggis; Echipa de Șoc; Înfruntarea Titanilor; și filmele independente Chloe, regizat de Atom Egoyan, și Dincolo de Viață.
Dintre proiectele sale viitoare fac parte Non-Stop și Run All Night, regizate de Jaume Collet-Sera, comedia regizată de Seth MacFarlane A Million Ways to Die in the West, animația The Prophet, bazată pe romanul scris de Kahlil Gibran, și mult așteptatul Taken 3.

Neeson este cunoscut și apreciat de fanii săi din două francize de blockbuster: Războiul Stelelor Episodul I - Amenințarea Fantomei, în care joacă rolul maestreului Jedi Qui-Gon Jinn, și Batman - Începuturi, regizat de Christopher Nolan, în care interpretează rolul enigmaticului Henri Ducard. În plus, Neeson a însuflețit personajul Aslan în filmele Cronicile din Narnia:

În 2010, Neeson a jucat în reecranizarea Warner Bros. Înfruntarea Titanilor, povestea vizuală a mitului lui Perseu și a confruntării sale cu Meduza și monstrul Kraken pentru a o salva pe prințesa Andromeda. În același an, Neeson a jucat în Dincolo de Viață, cu Christina Ricci, un film despre o tânără prinsă între viață și moarte și un director de pompe funebre care are harul de a comunica cu spiritele.

L-am văzut pe actor și în reecranizarea popularului serial de televiziune Echipa de Șoc, alături de Bradley Cooper și Jessica Biel, apoi în rolul unui fost deținut în 3 Zile de Coșmar, regizat de Paul Haggis, și a însuflețit personajului leului Aslan în Cronicile din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi, Cronicile din Narnia: Leul, Vrăjitoarea și Dulapul și Cronicile din Narnia: Prințul Caspian.

S-a născut în Irlanda și a început să joace în 1976, când s-a alăturat prestigiosului Lyric Players Theatre, în Belfast. Apoi a debutat în piesa de teatru „The Risen People”, scrisă de Joseph Plunkett. După doi ani, s-a angajat la teatrul național Abbey, în Dublin, și a jucat în producțiile „Translations”, scrisă de Brian Friel, și în „The Plough and the Stars”, la Royal Exchange Theatre, Manchester, unde a câștigat un premiu pentru cel mai bun actor.

În 1980, regizorul John Boorman l-a remarcat pe Neeson în rolul lui Lennie din piesa de teatru „Oameni și Șoareci”, după autorul John Steinbeck, și i-a oferit un rol în Excalibur. În acel deceniu, actorul a interpretat roluri în numeroase filme, precum Revolta de pe Bounty, regizat de Roger Donaldson; Misiunea și Lamb, în regia lui Roland Joffe; Duet For One, în regia lui Andrei Konchalovsky; Rugăciune Pentru Un Muribund; Suspect, în regia lui Peter Yates; O Mamă Perfectă; și Fantome la Castel, care a marcat prima sa colaborare cu regizorul Neil Jordan.

Printre filmele din întreaga sa carieră se numără Omul Întunericului, regizat de Sam Raimi; Crossing the Line; Suspect de Crimă; Soți și Soții, în regia lui Woody Allen; Ethan Frome, în regia lui John Madden, în care a jucat rolul principal; Înainte și După, regizat de Barbet Schroeder, cu Meryl Streep; Mizerabilii; K-19: Submarinul Ucigaș, în regia lui Katherine Bigelow; Bandele din New York, regizat de Martin Scorsese; Pur și Simplu Dragoste, regizat de Richard Curtis; Regatul Cerului, regizat de Ridley Scott; și Mic Dejun pe Pluto, regizat de Neil Jordan.
Neeson a debutat pe Broadway în 1993, în piesa de teatru „Anna Christie”, scrisă de Eugene O’Neill, și a fost nominalizat la premiul Tony pentru interpretarea sa.

În 1988, Neeson a jucat rolul lui Oscar Wilde în piesa de teatru scrisă de David Hare, „The Judas Kiss”, care a avut premiera în West End, Londra, și a fost jucată apoi pe Broadway. Neeson s-a întors pe Broadway în 2002, alături de Laura Linney în „Vrăjitoarele din Salem”, scrisă de Arthur Miller. Pentru interpretarea personajului John Proctor, Neeson a fost nominalizat la premiile Tony și Drama Desk. Iar în 2008, a urcat pe scenă la Festivalul Lincoln Center, în piesa de teatru „Eh Joe”, regizată de Atom Egoyan și produsă de teatrul Dublin’s Gate.

MORGAN FREEMAN (Vitruvius) a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, pentru rolul din drama regizată de Clint Eastwood O Fată de Milioane. Pentru acest rol a primit și premiul Breslei Actorilor de Cinema și a fost nominalizat la premiul Globul de Aur.

În 2009 s-a reunit cu Eastwood și a jucat în drama inspirată din întâmplări reale Neînfrânt. Freeman a contribuit la film în ca producător executiv, sub egida companiei sale, Revelations Entertainment. Pentru interpretarea lui Nelson Mandela, Freeman a fost nominalizat la premiile Oscar, Globul de Aur și Critics’ Choice și a câștigat premiul National Board of Review pentru cel mai bun actor.

Freeman a fost distins cu alte trei nominalizări la premiul Oscar. Prima, pentru interpretarea sa cutremurătoare din drama Strada, în 1987, pentru care a fost nominalizat și la Globul de Aur, și a câștigat premiul Criticilor de Film din Los Angeles, al Criticilor de Film din New York și al Societății Naționale al Criticilor de Film, precum și premiul Independent Spirit pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

A fost distins cu a doua nominalizare la Oscar și a câștigat Globul de Aur și premiul pentru cel mai bun actor decernat de Comitetul Național al Recenzorilor pentru rolul din Șoferul Doamnei Daisy, în 1989. Actorul a interpretat același rol pe scena teatrului și a fost premiat de colegii săi de breaslă.

A fost nominalizat a treia oară la premiul Oscar pentru rolul din drama Închisoarea Îngerilor, regizată de Frank Darabont în 1994. De asemenea, a fost nominalizat și la Globul de Aur și la premiul Breslei Actorilor de Cinema.

Freeman a luat premiul Cecil B. DeMille la premiile Globul de Aur, în 2011. În același an a fost onorat cu Premiul AFI pentru întreaga carieră, iar în 2008 a fost numit membru onorific a Centrului Kennedy.

Cel mai recent, actorul a jucat alături de Michael Douglas, Robert De Niro și Kevin Kline în comedia Burlaci Întârziați. Printre filmele sale recente se numără thrillerul Now You See Me: Jaful Perfect, regizat de Louis Leterrier, filmul de science-fiction Oblivion, cu Tom Cruise, și thrillerul de acțiune Cod Roșu la Casa Albă, regizat de Antoine Fuqua. Toate au fost lansate în 2013.

În 2012, Freeman a interpretat din nou rolul lui Lucius Fox, din filmele regizate de Christopher Nolan Batman - Începuturi și Cavalerul Negru, în Cavalerul Negru: Legenda Renaște, finalul trilogiei Cavalerul Negru.

Printre proiectele sale viitoare se numără filmul de aventură The Last Knights; debutul regizoral al lui Wally Pfisters, Transcendence, cu Johnny Depp; comedia regizată de Richard Loncraine Life Itself; filmul regizat de Luc Besson Lucy; și drama Dolphin Tale 2. De asemenea, va nara documentarul IMAX Island of Lemurs: Madagascar.

Dintre filmele în care a jucat actorul amintim de Povestea Delfinului; Greu de Pensionat; Ultimele Dorințe, cu Jack Nicholson; Sărbătoarea Iubirii, în regia lui Robert Benton; Dispărută Fără Urmă, regizat de Ben Affleck; Un Alt Început, regizat de Lasse Hallstrom; filmul de acțiune marca Jet Li Dresat Pentru a Ucide; comedia Dumnezeu Pentru O Zi și continuarea Evan Atotputernicul; Pericol Absolut; Rețeaua Păianjen; Sora Betty; Impact Nimicitor; Amistad, în regia lui Steven Spielberg; Sărutul Care Ucide; Se7en, regizat de David Fincher; Glory; Directorul; Harry și Fiul, regizat de Paul Newman; și Brubaker.

În 1993, Freeman a debutat ca regizor cu filmul Bopha!, iar la scurt timp a înființat compania Revelations Entertainment.
Printre filmele produse de Revelations Entertainment se numără Frivolitate, Suspect de Crimă, Revolta, Rețeaua Păianjen, Sărbătoarea Iubirii, 10 Produse Sau Mai Puțin și O Lovitură Îndrăzneață.

Actorul născut în Memphis și-a început cariera pe scenele de teatru din New York în anii ’60, după ce a activat ca mecanic în Forțele Aeriene. Un deceniu mai târziu, a devenit o personalitate de televiziune când a creat personajul îndrăgit Easy Reader pentru emisiunea pentru copii The Electric Company.

În anii ’70, a continuat să joace în producții de teatru și a câștigat premiile Drama Desk și Clarence Derwent și a fost nominalizat la premiul Tony pentru interpretarea sa din „The Mighty Gents”, în 1978.
În 1980, a câștigat două premii Obie pentru interpretarea antieroului shakesperian Coriolan la Festivalul Shakespeare din New York și pentru rolul din „Mother Courage and Her Children”.

Freeman a mai câștigat un premiu Obie în 1984 pentru interpretarea Mesagerului în aclamata producție a Academiei de Muzică Brooklyn a piesei de teatru scrisă de Lee Breuer „The Gospel at Colonus” și, în 1985, a câștigat premiul Drama-Logue pentru același rol.
În 1987, a interpretat rolul lui Hoke Colebum în piesa de teatru premiată la Pulitzer, scrisă de Alfred Uhry, „Șoferul Doamnei Daisy”, pentru care actorul a câștigat al patrulea premiu Obie.

În 1990, Freeman a jucat rolul lui Petruchio în „Îmblânzirea Scorpiei”, la Festivalul Shakespeare din New York. Actorul s-a întors pe scena Broadwayului în 2008, alături de Frances McDormand și Peter Gallagher în piesa de teatru „The Country Girl”, scrisă de Clifford Odett și regizată de Mike Nichols.

Note de producție Despre realizatori
jinglebells