Articole The Lego Movie

(2014)

Marea aventură Lego

Despre realizatori

PHIL LORD și CHRISTOPHER MILLER (Regie/Scenariu/Concept) sunt cunoscuți pentru comedia de acțiune 21 Jump Street - O Adresă de Pomină, cu Jonah Hill și Channing Tatum, care a încasat peste 200 de milioane de dolari în toată lumea, anul trecut. Comedia aclamată de critici a fost distinsă cu o nominalizare la premiul Critics’ Choice pentru cea mai bună comedie, iar Lord și Miller au încheiat de curând producția sequelului O Altă Adresă de Pomină.

Cei doi au scris și au regizat lungmetrajul animat Stă Să Plouă cu Chiftele, inspirată din cartea pentru copii cu același nume. Spiritul comic al lui Lord și Miller a fost recompensat cu nominalizări la Globul de Aur și Critics’ Choice pentru cea mai bună animație de lungmetraj și a fost nominalizat la patru premii Annie pentru excelență în animație, inclusiv pentru cea mai bună regie și cel mai bun scenariu. Lord a lucrat ca producător executiv la filmul independent Pincus, în 2012, care a fost nominalizat la premiul Independent Spirit.

Lord și Miller au regizat episodul pilot al serialului Brooklyn Nine-Nine, unul dintre cele mai așteptate seriale din toamna lui 2013. În mai, Lord și Miller au semnat un contract de exclusivitate pe trei ani cu Twentieth Century Fox Television, unde vor dezvolta, vor scrie și vor regiza proiecte de comedie filmate și animate pentru televiziune.

Cei doi și-au început colaborarea când s-au cunoscut, la colegiul Dartmouth. Printr-o confuzie comică, au ajuns să lucreze la seriile de desene animate de duminică dimineața la Walt Disney Company. Astfel au ajuns să lucreze împreună la seriale animate difuzate în orele de vârf de Touchstone Television.

În 2002, au lucrat ca producători executivi, scenariști și regizor la serialul animat MTV Clone High, care, deși a avut viață scurtă, a stârnit mare vâlvă. Serialul a fost apreciat de critici pentru personajele bine conturate și pentru dialogul spiritual și alert, dar este mai cunoscut pentru că a provocat o grevă a foamei în India, motiv pentru care a fost anulat. Lord a dat glas personajelor Directorul Scudworth, Genghis Khan și Geldhemoor, iar Miller, personajelor John F. Kennedy și Dl Butterworth.

În televiziune, Lord și Miller au lucrat ca producător executivi la How I Met Your Mother, serialul CBS premiat la Emmy care este difuzat din 2005, precum și la numeroase episoade-pilot: Awestometown, cu trupa de comedie The Lonely Island, și Phil Hendrie, cu omul de radio cu același nume. Lord și Miller au lucrat ca producători consultanți la Jake in Progress și Cracking Up, create și produse de Mike White, ca producători supervizori la Method & Red și Luis, și ca scenariști la Zoe, Duncan, Jack & Jane.

Lord a absolvit cum laude colegiul Dartmouth, secția istoria artei. Scurtmetrajul său de animație din perioada facultății, Man Bites Breakfast, a câștigat premiul pentru cea mai bună animație la Festivalul de Film și Video New England 1998 și a fost inclus în numeroase festivaluri, printre care ASIFA East și ASIFA San Francisco. Lord s-a născut în Coconut Grove, Florida, și este pasionat de biciclete.

În timpul studenției, Miller a câștigat premiul decernat la Festivalul de Film și Video New England 1998 pentru animația sa de scurtmetraj Sleazy Goes to France. A lucrat ca redactor la revista umoristică a colegiului Dartmouth, „The Jack-O-Lantern”. Miller s-a născut în Lake Stevens, Washington. A plecat la studii, la colegiul Dartmouth, unde s-a întâlnit cu Lord și a obținut o diplomă în administrație și una în artă. Așadar, două din cele trei realizări îi sunt folositoare în carieră.

DAN LIN (Producător) este directorul executiv al companiei de producție Lin Pictures, cu sediul la Warner Bros. Compania produce materiale video despre evenimente și seriale de televiziune destinate publicului mondial. De la înființarea companiei, în 2008, Lin a produs filme care au acumulat peste 1, 5 miliarde de dolari în vânzări de box office. În prezent, are câteva proiecte în dezvoltare, printre care The Brotherhood, care va fi regizat de Jose Padilha, Spyhunter, care urmează să fie regizat de Ruben Fleischer, și ecranizarea serialului de televiziune animat îndrăgit în anii ’60, Johnny Quest.

Anterior, Lin a produs filmele de aventură și mister Sherlock Holmes și Sherlock Holmes: Jocul Umbrelor, cu Robert Downey Jr. și Jude Law, în regia lui Guy Ritchie. Lin a mai produs Elita Gangsterilor, cu Josh Brolin, Ryan Gosling și Sean Penn; Cutia, cu Cameron Diaz; și Inventarea Minciunii, cu Ricky Gervais și Jennifer Garner. De asemenea, Lin a lucrat ca producător executiv la thrillerul de acțiune Terminator - Salvarea, cu Robert Rodriguez și Christian Bale, și la filmul Piatra Fermecată.

Înainte să înființeze compania Lin Pictures, producătorul a lucrat ca vicepreședinte senior de producție la Warner Bros. Pictures. În acei opt ani, din 1999 până în 2007, a supervizat dezvoltarea și producția unor filme precum drama regizată de Martin Scorsese și premiată la Oscar Cârtița; 10 000 î.Chr., regizat de Roland Emmerich; Aviatorul, regizat de Martin Scorsese; Alexandru, în regia lui Oliver Stone; Țestoasele Ninja; Călătorii în Necunoscut; Minori Fără Însoțitori; Scooby-Doo: Monștri Dezlănțuiți; și Torque - Circuite de Foc.
În septembrie, 2008, Lin a fost inclus în clasamentul top 10 producători promițători al revistei Variety. De asemenea, în 2005, publicația The Hollywood Reporter l-a inclus în clasamentul „Next Generation List”.

Lin face parte din comitetul directorial al Coaliției de Divertisment Pacifico - Asiatice și este unul dintre mentorii Breslei Producătorilor din America și a Centrului de Media Asiatic - American. A absolvit Școala Wharton la Universitatea Pennsylvania în 1994 și a urmat studiile de masterat la Școala de Afaceri Harvard, absolvite în 1999.

ROY LEE (Producător) a debutat în cinematografie ca producător executiv la blockbusterul regizat de Gore Verbinski în 2002 The Ring 3D. Apoi a produs filmul horror Blestemul, în 2004, care a doborât recordurile de încasări, pentru acest gen de film, în weekendul lansării. În octombrie, 2006, a lansat Cârtița, un thriller regizat de Martin Scorsese, cu Jack Nicholson, Matt Damon și Leonardo DiCaprio. Filmul a câștigat patru premii Oscar, printre care pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu.

Lee este un american de origine coreeană născut în Brooklyn și crescut în Bethesda, Maryland. A absolvit Universitatea George Washington și a obținut o diplomă în drept de la Universitatea Americană. După ce a lucrat o scurtă perioadă la o firmă de avocatură, Lee s-a mutat, în 1996, din Washington D.C. la Los Angeles pentru a urma o carieră în industria filmului. Prima sa slujbă a fost la compania de producție Alphaville, unde a lucrat la filme precum Mumia, Șacalul și Michael. După experiența în scenaristică dobândită la Alphaville, Lee a co-fondat website-ul ScriptShark.com, care oferea scenariștilor debutanți șansa ca scenariilor să fie evaluate de profesioniști din industria filmului. Site-ul a avut succes, iar Lee a ajuns să colaboreze cu o companie de impresariat pentru care selecta filme de scurtmetraj pentru distribuție.

Împreună cu Doug Davison, Lee a înființat compania Vertigo Entertainment, în 2001, care a produs filme precum Casa de Lângă Lac, Necunoscuții, Carantina și animația de succes Cum Să Îți Dresezi Dragonul. Lee și Davinson și-au întrerupt amiabil parteneriatul în august, 2010. În prezent, Lee are un contract de exclusivitate cu Warner Bros. și lucrează la numeroase proiecte, care se află în diferite etape de producție și dezvoltare. Printre acestea se numără Run All Night, un thriller mafiot cu Liam Neeson și Ed Harris; Poltergeist, reecranizarea filmului horror devenit clasic; și The Stand, ecranizarea romanului scris de Stephen King.

DAN HAGEMAN și KEVIN HAGEMAN (Concept) sunt doi frați care au captat atenția multor realizatori de filme de la Hollywood și au vândut numeroase scenarii de diferite genuri de film înainte de a debuta cu lungmetrajul lor în 2012, cu comedia animată Hotel Transylvania, cu o distribuție celebră, în frunte cu Adam Sandler. Filmul a fost un blockbuster internațional și a fost nominalizat la premiile Globul de Aur și Annie pentru cel mai bun film.

Frații Hageman lucrează momentan la sequelul Hotel Transylvania 2. Printre proiectele lor viitoare se numără filmul de acțiune și aventură The Lies of Locke Lamora, produs de Michael De Luca; comedia Untitled ACME Warehouse Project, produs de Dan Lin și Roy Lee; filmul de aventură Temple Stay, produs de Chris Columbus și Youn JK, iar cel din urmă va regiza filmul; și filmul Ninjago, care va fi produs de Dan Lin, Roy Lee, Phil Lord și Chris Miller.
Cel mai recent, Dan și Kevin Hageman au colaborat la serialul animat Cartoon Network Ninjago: Masters of Spinjitzu, inspirat de setul LEGO.

PABLO PLAISTED (Director de Imagine) a lucrat la numeroase filme în departamentele de efecte vizuale și animație, iar cel mai recent a lucrat ca artist de previzualizare la filmul de acțiune și aventură Mad Max: Fury Road și la animația Happy Feet 2: Mumble Dansează Din Nou, ambele în regia lui George Miller.
Ca animator, a lucrat la lungmetrajele de succes Busola de Aur și Happy Feet - Mumble Cel Mai Tare Dansator.

GRANT FRECKELTON (Scenograf) a lucrat ca director artistic la animația de aventură Legende din Regatul Bufnițelor, regizată de Zack Snyder, și la documentarul de scurtmetraj True Guardians of the Earth, ambele lansate în 2010.

Anterior, Freckelton a lucrat ca director de efecte vizuale la 300 - Eroii de la Termopile, regizat de Zack Snyder, și la Matrix - Reîncărcat, regizat de frații Wachowskis.
În domeniul efectelor vizuale, a mai lucrat la lungmetrajele Tineri și Anonimi, regizat de Alex Proyas, Un American Liniștit și Rabbit-Proof Fence, în regia lui Phillip Noyce, și ca pictor și artist conceptual la Moulin Rouge!, regizat de Baz Luhrmann.

DAVID BURROWS (Montaj) a colaborat recent cu regizorul David Scott la animația science-fiction LEGO Star Wars: The Padawan Menace. Filmul original a fost difuzat în 2011 și a fost nominalizat la premiul pentru cea mai bună animație de scurtmetraj, decernat de Institutul Australian de Film.
Anterior, a montat filmul animat de aventură regizat de Zack Snyder Legende din Regatul Bufnițelor și a lucrat ca editor de efecte vizuale la hitul regizat de George Miller, Happy Feet - Mumble Cel Mai Tare Dansator.

Burrows și-a început cariera ca asistent de monteur și a lucrat la filme în Irlanda, Marea Britanie și Australia. Printre filmele pe care le-a montat se numără Michael Collins, Răzbunătorii, Focul Sacru, Moulin Rouge! și Un American Liniștit. S-a alăturat companiei Animal Logic în mai, 2004, ca să lucreze la animația Happy Feet - Mumble Cel Mai Tare Dansator și lucrează ca monteur în cadrul companiei de șapte ani.

Burrows s-a născut în Dublin, Irlanda, și a absolvit Institutul Tehnologic din Dublin în 1994 și a obținut o diplomă de masterat în comunicare și film. În 1998, s-a mutat în Australia împreună cu familia sa.

CHRIS McKAY (Co-regizor de Animație / Editor) este un regizor, scenarist și producător născut în Chicago. A regizat serialele premiate difuzate de Adult Swim Robot Chicken, Titan Maximum și Morel Orel.
McKay a lucrat cu succes ca producător, monteur și scenarist la canalul Adult Swim, în cadrul Cartoon Network. A regizat peste 40 de episoade din serialul animat Robot Chicken, unul dintre cele mai apreciate seriale produse de Cartoon Network, având două nominalizări la premiul Emmy.

În calitate de regizor și producător, McKay a lucrat la Titan Maximum, o emisiune animată revoluționară Adult Swim, care incorporează tehnica tradițională de stop-motion, precum și animația 2D și 3D.
McKay a fost nominalizat la premiul Annie pentru cel mai bun regizor al unui serial animat, pentru serialul de comedie neagră Morel Orel, creat de scenaristul de televiziune Dino Stamatopoulos.
McKay se numără printre oaspeții de onoare ai Comic-Con International, Wizard World’s Comic-Con Tour și Anime Expo. În prezent, lucrează ca scenarist și regizor la un film horror.

MARK MOTHERSBAUGH (Compozitor) este un artist unic, care nu poate fi etichetat. A cunoscut succesul în lumea muzicală ca solist și clăpar în formația rock/new-wave DEVO, care a lansat o serie de albume eclectice și satirice, printre care „Are We Not Men?” și „Freedom of Choice”. De atunci, a compus muzică pentru peste 70 de proiecte de televiziune și cinematografice.

La mijlocul anilor ’80, Mothersbaugh a început să compună muzică pentru spoturi publicitare și, astfel, a câștigat premiul Clio. A compus apoi muzică pentru numeroase proiecte de televiziune, printre care coloana sonoră memorabilă a filmului de televiziune Pee-Wee’s Playhouse. Apoi a lucrat o vreme îndelungată la serialul de desene animate popular Rugrats și la filmul de mare succes Rugrats.

În 1996, l-a cunoscut pe Wes Anderson și a compus coloana sonoră a celebrului film regizat de acesta, Pungași la Drumul Mare. A mai lucrat în calitate de compozitor la filmele Rushmore, regizat de Anderson, cu Bill Murray, și la O Familie Genială, cu Gene Hackman, Gwyneth Paltrow, Angelica Houston și Owen Wilson. Compoziția sa „The Life Aquatic with Steve Zissou” este una dintre cele mai cunoscute.

Printre filmele la care a mai lucrat se numără hiturile de box office Hotel Transilvania, 21 Jump Street - O Adresă de Pomină, Alvin și Veverițele: Naufragiați, și Stă Să Plouă cu Chiftele și sequelul acestuia. A compus muzica filmelor regizate de Catherine Hardwicke Lorzii din Dogtown și Treisprezece; Bun Venit în Collinwood, regizat de Joe și Anthony Russo, cu George Clooney; Ghinionistul, cu Adam Sandler; și, cel mai recent, Burlaci Întârziați.

În televiziune, a lucrat la serialul HBO Enlightened și la serialul Showtime House of Lies. Mothersbaugh a produs și a colaborat cu artiști celebri precum Vampire Weekend, Tegan and Sara, David Bowie, Cypress Hill, David Byrne, Beck, Iggy Pop, B-52s, Jacob Dylan, Cindy Lauper și A Tribe Called Quest. De asemenea, a compus muzica a numeroase jocuri video, cele mai cunoscut fiind „The Sims” și „Bloom Blox”.

Mothersbaugh a fost distins cu premiul Richard Kirk pentru întreaga carieră. Este un artist de renume mondial care declară că Andy Warhol este sursa lui de inspirație, iar picturile și desenele lui Mothersbaugh au fost expuse în galerii din întreaga lume. Continuă să cânte în formația DEVO, care a renăscut în ultimii ani, și susține concerte în Statele Unite. Mothersbaugh s-a născut în Ohio și a studiat la Universitatea Kent.

Despre distribuție Despre film
jinglebells