Articole The Game

(1997)

Jocul

Despre productie

Filmãrile principale la "The Game" au debutat în luna august 1996 pe terenurile de la Filoli, o propietate vastã de 265 hectare situatã în Woodside, California. Aceastã mosie a fost construitã la începutul anilor 1900 de o familie de vazã din San Francisco.

Douãzeci si patru de hectare de grãdini înconjoarã o imensã casã cu 43 de camere, care în film a servit ca resedintã a bogãtasului Nicholas Van Orton. Desi în prezent este proprietatea Trustului National pentru Conservare Istoricã din S.U.A., Filoli a permis echipei de filmare accesul generos în casã si pe terenul adiacent.

Scenograful JEFFREY BEECROFT a utilizat o parte din lucrurile de valoare care decorau casa, dar în acelasi timp a mobilat cîteva din camerele imense inclusiv dormitorul lui Van Orton, biblioteca si bucãtãria. Secventa cea mai neobisnuitã filmatã la Filoli a fost cea în care casa lui Van Orton este devastatã de intrusi necunoscuti. Nu numai cã artistul specialist în grafitti VINCE MOISDEN a "pictat" peretii cu epitete în culori tipãtoare, dar au fost postate în fiecare camerã lumini negre pentru a-i evidentia "opera". Imediat dupã ce a fost filmatã secventa cu pricina, au trecut la treabã zugravii de pe platoul de filmare pentru a reda peretilor camerelor grandoarea initialã.

Realizatorii s-au mutat apoi la San Francisco începînd sã lucreze în hotelul istoric Sheraton Palace. Inaugurat în anul 1875, hotelul functiona în clãdirea unui bloc din oras si se asemãna cu un tort de nuntã. Primul edificiu a fost serios avariat la cutremurul din 1906, însã numeroasele renovãri au pãstrat intactã grãdina impunãtoare, care este un element-cheie într-una din secventele de vîrf ale filmului.

Printre alte secvente memorabile filmate la hotel se numãrã si cea cu petrecerea în care apar sute de figuranti îmbrãcati elegant. Hotelul Palace a fost o gazdã generoasã pentru actori si tehnicieni, si sediul cîtorva musafiri din afara orasului care de asemenea filmau în zonã. Printre acesti oaspeti s-au numãrat Don Johnson, Andy Garcia, Michael Keaton, Penelope Ann Miller si Jon Bon Jovi.

A urmat apoi filmarea de la Grãdina Zoologicã din San Francisco efectuatã în preajma custii cu lei. MICHAEL DOUGLAS, care lucrase anterior la "The Ghost and the Darkness" în Africa de Sud, era familiarizat cu leii în fata aparatului de filmat si nu numai.

Districtul financiar a fost gazda cîtorva secvente-cheie inclusiv cea a mesei datã cu prilejul zilei de nastere lui Nicholas Van Orton, aranjatã de fratele sãu Conrad.

Filmarea s-a efectuat la The City Club, un local select din centru, clãdire faimoasã datoritã picturilor murale Diego Rivera.

O altã locatie a filmãrilor a fost spitalul Letterman de pe terenul de la The Presidio, o fostã bazã militarã care ocupa o vastã proprietate a orasului. Clubul The Merchant Exchange a fost transformat într-o salã de fortã, precum si într-o firmã de avocati.

Pontonul 24 a fost utilizat pentru cascadoria în care un taxi zbura peste Embarcadero si intra în apã. Întorsi la Los Angeles, realizatorii au turnat prim-planurile pe platourile Sony în douã bazine umplute cu apã.

Pentru aceste secvente, MICHAEL DOUGLAS trebuia sã fie pasagerul taxi-ului care era scufundat în bazinul umplut cu 4000 l de apã. Cînd apa era eliberatã, DOUGLAS se uda pînã la piele în cursul numeroaselor duble filmate.

În luna octombrie, realizatorii au revenit la Los Angeles pentru a filma pe platourile cu post-sincron. Nu dupã mult timp s-au mutat pe diverse alei, strãzi si în niste garaje, locuri nu prea strãlucitoare, unde au turnat secventele de noapte.

Dupã vacanta de Crãciun, filmãrile la "The Game" au fost reluate în Mexicali, oras situat în apropierea granitei dintre S.U.A. si Mexic, care a fost folosit drept fundal pentru fuga disperatã a lui Van Orton.

Desi filmãrile au fost lungi si dificile cu cîteva modificãri de locatii, cînd totul s-a încheiat, actorii si realizatorii au fost de acord cã "The Game" a meritat sã fie fãcut.

Gafe in film
jinglebells