Articole The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

(2007)

Asasinarea lui Jesse James de către lașul Robert Ford

Despre distributie

BRAD PITT (rolul lui Jesse James/ scenografia), este una dintre cele mai proeminente staruri cinematografice. El este premiat ca interpret si actor, dar a repurtat succese si ca scenarist, sub egida companiei Plan B.

Recent, el a obtinut o nominalizare la Globul de aur, la categoria Best Supporting Actor, pentru interpretarea rolului Alejandro Gonzales Inarritu din drama "Babel", cu Cate Btanchett. De asemenea, impreuna cu echipa de actori, a obtinut o nominalizare la Screen Actors Guild Award, pentru interpretare remarcabila.

Urmatorul rol, in care va aparea Pitt este cel din fantezia romantica "The Curious Case of Benjamin Button", care il readuce in colaborare cu Cate Blanchett si marcheaza cea de-a treia cooperare cu regizorul David Fincher. Filmul va iesi pe ecrane in mai 2008. La sfarsitul acestui an, el va incepe turnarile la comedia neagra a fratilor Coen "Burn After Reading", in care joaca alaturi de George Clooney si Frances McDormand.

Pentru Plan B, el a realizat scenografia pentru filmul "The Departed", de Martin Scorsese, care a obtinut Oscarul pentru cel mai bun film, "Running with Scissors", al lui Ryan Murphy, cu Annette Bening, Gwyneth Paltrow si Alec Baldwin; si drama biografica "A Mighty Heart", cu Angelina Jolie. Proiectele viitoare ale companiei Plan B includ "Shantaram", cu Johnny Depp, in regia lui Mira Nair si "The Time Traveler’s Wife", cu Rachel McAdams si Eric Bana. Plan B a realizat anterior scenografia si pentru feeria lui Tim Burton "Charlie and the Chocolate Factory", cu Johnny Depp si epopeea istorica a lui Wolfgang Petersen "Troy", in care a jucat chiar Pitt.

Nascut in Oklahoma, Pitt si-a inceput cariera cu roluri mici de film si televiziune. In 1991, el a atras atentia criticii si a publicului prin intermediul rolului tanarului autostopist din controversatul succes al lui Ridley Scott "Thelma and Louise". Au urmat roluri in "A River Runs Through It", al lui Robert Redford, "Kalifornia", al lui Dominic Sena si "Interview with a Vampire", al lui Neil Jordan.

Pitt a primit o nominalizare la Globul de aur pentru cea mai buna interpretare pentru rolul din 1994, in filmul "Legends of the Fall", in care a jucat alaturi de Anthony Hopkins. Doi ani mai tarziu, a obtinut o nominalizare la premiul Academiei si una la Golden Globe, la categoria Best Supporting Actor, pentru interpretarea sa din "Twelve Monkeys" al lui Terry Gilliam.

Ulterior, Pitt a fost apreciat pentru rolurile din filmele lui David Fincher "Se7en" si "Fight Club"; "Seven Years in Tibet" al lui Jean-Jacques Annaud si "Snach", al lui Guy Ritchie. De asemenea, el s-a alaturat unei distributii de staruri, printre care George Clooney, Julia Roberts, Matt Damon, Don Cheadle si Bernie Mac, in remake-ul lui Steven Soderbergh "Ocean’s Eleven". Pitt a jucat apoi si in continuarea "Ocean’s Twelve", care a reunit atat distributia anterioara cat si pe regizorul Steven Soderbergh, iar la inceputul acestui an si in cea de-a treia serie intitulata "Ocean’s Thirteen"; recent a mai jucat, alaturi de Angelina Jolie, in comedia de actiune "Mr. And Mrs. Smith".

Printre realizarile din repertoriul sau putem include: "Spy Game", al lui Robert Redford; "The Mexican", al lui Gore Verbinski, cu Julia Roberts si James Gandolfini; rolul titular din "Meet Joe Black", al lui Martin Brest, "The Devil’s Own", al lui Alan J.Pakula; "Sleepers", al lui Barry Levinson; "True Romance", al lui Tony Scott; "Cool World", al lui Ralph Bakshi; si "Johnny Suede", care a fost ales cel mai bun film la Festivalul International de Film de la Lucarno, in 1991. Pitt a detinut roluri mici dar emblematice in "Full Frontal" al lui Soderbergh si in "Confessions of a Dangerous Mind", si si-a imprumutat vocea personajului principal din filmul de animatie "Sindbad: Legend of the Seven Seas".

CASEY AFFLECK (Robert Ford) va aparea in curand in "Gone, Baby, Gone", filmul creat dupa romanul lui Dennis Lehane cu acelasi titlu. Film care marcheaza debutul regizoral al lui Ben Affleck, care si-a asumat si scenariul, filmul vorbeste despre doi detectivi din Boston, care se afla in cautarea unei fetite de patru ani, care a fost rapita. Ed Harris, Morgan Freeman si Michelle Monaghan joaca si ei in acest film care va iesi pe ecrane in octombrie 2007.

Un scenarist de talent, Affleck a scris de curand scenariul pentru filmul "Aardvark Art’s Ark", unde va indeplini si atributiile de scenograf. Filmul spune povestea unei familii de animale care, imbarcata fiind pe Arca lui Noe, va intra in ape tulburi si se va confrunta cu fel de fel de aventuri.

Anterior, Affleck a participat, alaturi de Matt Damon, la scenariul filmului independent al lui Gus Van Sant "Gerry", in care joaca si Damon. El a mai aparut in filmele lui Van Sant "Good Will Hunting" si "To Die For", "Hamlet" cu Ethan Hawk si Julia Stiles; in filmele lui Steven Soderbergh "Ocean Eleven" si "Ocean’s Twelve" si in filmul lui Tony Goldwin "The Last Kiss", cu Zach Braff, Blythe Danner, Tom Wilkinson si Jacinda Barrett. De curand, a jucat in ultima serie a popularului "Ocean’s series, "Ocean’s Thirteen", care a reunit aceeasi prodigioasa distributie si pe regizorul Steven Soderbergh.

Din repertoriul sau mai putem enumera: "Limestone Jim", "Soul Survivors", "American Pie 2", "Attention Shoppers", "Commited", "Drowning Mona", "Floating", "American Pie" , "200 Cigarettes", "Desert Blue" si "Race the Sun". Pe scena teatrala, Affleck a jucat in West End, in piesa de debut a lui Kenneth Lonergan "This is Our Youth", in rolul lui Warren, alaturi de Matt Damon si Summer Phoenix. La televiziune, Affleck a putut fi urmarit in mini-serialul ABC "The Kennedys of Massachusetts" si in filmul televiziunii PBS "Lemon Sky", bazat pe piesa lui Lanford Wilson, in care a Kevin Bacon a jucat rolul principal.

MARY-LOUISE PARKER (Zee James), este castigatoarea a cate doua premii Golden Globe, Emmy si Tony, a trei nominalizari la Tony, si a patru nominalizari la Emmy si SAG. Ea poate fi vazuta in prezent in comedia "Weeds", care se joaca in a treia stagiune la rand, bucurandu-se de aprecierile criticii.

Pe marele ecran, Parker a jucat in filmul "Romance and Cigarettes", regizat de John Turturo si produs de fratii Coen, care a fost prezentat in august la Festivalurile de film de la Venetia si Toronto. In curand va putea fi urmarita in "The Spiderwick Chronicles", al lui Mark Waters, programat sa apara in februarie 2008.

Parker si-a inceput cariera cinematografica cu roluri importante, cum ar fi cele din "Fried Green Tomatoes" si "Grand Canyon", al lui Lawrence Kasdan. Printre celelalte filme in care a jucat, putem enumera roluri principale din "Reckless", Boys on the Side", "The Client", "Naked in New York", "Bullets Over Broadway", "The best Thief in the World", apreciatul film al lui Norman Rene "Longtime Companion", "Pipe Dream", "Red Dragon" si comedia neagra a lui Brian Dannelly, "Saved!". Ea a mai jucat si in "The Five Senses", pentru care a obtinut o nominalizare la Genie Award, pentru cea mai buna actrita.

Recent, Parker a jucat pe scena The Biltmore Theater in noua versiune a comediei amare "Reckless", a lui Craig Lucas, co-produsa de Second Stage si The Manhattan Theater Club si regizata de Mark Brokaw. in 2005, pentru interpretarea pe care a dat-o acestui rol, a obtinut o nominalizare la premiul Tony si o nominalizare din partea Drama League pentru cel mai bun actor al anului. Printre celelalte succese teatrale putem mentiona piesa "Proof", pentru care ea a primit in 2001 premiul Tony pentru cea mai buna interpretare a unui rol principal, precum si premii din partea Drama Desk, Outer Critics Circle, Drama League, Lucille Lortel, Obie si New York Magazine. Tot in 2001 a primit si premiul T. Schreiber pentru realizarile sale exceptionale din teatru.

Pentru rolul Ritei, din piesa "Prelude to a Kiss", a lui Craig Lucas si Norman Rene, Parker a obtinut o nominalizare la premiul Tony, pentru cea mai buna interpretare a unui rol principal, premiul Theatre World, premiul Clarence Derwent si o nominalizare la premiul Drama Desk. Ea a jucat pentru prima data rolul lui L’il Bit din piesa de succes "How I Learned to Drive", alaturi de David Morse, pentru care a primit un premiu Obie, un premiu Lucille Lortel pentru cea mai buna actrita, si o nominalizare la premiul Outer Critics Circle. Acest rol a fost urmat de premiera americana a piesei "Communicating Doors" de Alan Ayckbourn. Anterior ea a mai aparut pe Broadway in rolul lui Cherie din piesa "Bus Stop" si a interpretat pentru prima oara rolul Brendei din productiile Manhattan Theatre Club "Four Dogs and a Bone" si "The Art of Success".

Prodigioasa sa activitate teatrala include roluri din opere clasice si contemporane, cum ar fi "Throwing Your Voice", la Ensemble Studio Theatre, "Babylon Gardens", la Circle Repertory Company (la care este membra), "The Importance of Being Earnest", la Hartford Stage, "Up in Saratoga", la Old Globe, "The Miser", la Syracuse Stage si "Hayfever", la Studio Arena. Ea se numara printre fondatorii teatrului Edge Theater, alaturi de Joe Mantello si Peter Hedges, unde a si jucat mai multe roluri, printre care cele din "The Age of Pie" si "The Girl in Pink".

Pentru televiziune, Parker a jucat in "Angels in America", pentru HBO, rol pentru care a obtinut in 2003 premiile Golden Globe, Emmy si nominalizarea Screen Actors Guild . Ea a jucat recent si in filmul "Robber Bride", dupa cartea lui Margaret Atwood, pentru Oxygen Channel, pentru care a obtinut o nominalizare la premiul Emmy; in "Miracle Run", pentru Lifetime Original Movie; si in "Vinegar Hill", film CBS, bazat pe o selectie Book Club a lui Oprah.

Parker a obtinut o nominalizare la Emmy pentru rolul Amy Gardner din "The West Wing". Ea a jucat si in "Sugartime" al lui John Smith, pentru HBO si in productiile Halmark Hall "A Place for Annie", "Saint Maybe" si "Cupid and Cate", ca si in "The Simple Life of Noah Dearborn", unde i-a dat replica lui Sidney Poitier.

De curand, i-au fost decernate premiile Robert Brustein pentru excelenta in teatru si Philadelphia Film Festival, pentru intreaga activitate. Parker colaboreaza cu articole la revista Esquire. Realizarile si bunurile personale sau profesionale, impreuna cu toate realizarile din cariera sa sunt arhivate la Centrul de Cercetare Arhivistica Howard Gotlieb de la Universitatea din Boston, unde a fost recent primita ca membru.
Despre realizatori Despre film
jinglebells