Articole Rise of the Guardians

(2012)

Cinci eroi de legendă

Note de producție

Ce-ar fi dacă în spatele poveștii lui Moș Crăciun (Alec Baldwin), a Iepurașului de Paști (Hugh Jackman), a Zânei Măseluță (Isla Fisher) și a lui Moș Ene s-ar ascunde mai multe decât și-ar fi închipuit cineva vreodată? Și dacă generoșii care fac daruri, aduc ouă colorate, bani sau vise ar fi mai mult decât știam noi despre ei? În CINCI EROI DE LEGENDĂ, noua animație DreamWorks Animation, chiar sunt mai mult decât ne închipuiam! Nemuritori, puternici și iuți de mână, acești eroi ai copilăriei noastre, a tuturor, au fost însărcinați să protejeze inocența și imaginația copiilor de toate vârstele cu toate puterile de care dispun. Când apare amenințarea ca îndrăgiții eroi să dispară din viața copiilor și să-i lase fără speranțe și fără vise, singurul care îi poate ajuta să lupte împotriva sumbrului inamic este Jack Îngheț (Chris Pine), un nou recrut care mai degrabă ar prefera să-și petreacă zilele distrându-se în zăpadă, decât să salveze lumea.

Din colțurile îndepărtate ale Polului Nord până pe acoperișurile din Shanghai, începe o bătălie eroică împotriva diabolicului Pitch (Jude Law), ale cărui mașinațiuni puse în mișcare pentru a cuceri lumea răspândesc frica și nu pot fi învinse decât prin magia celor cinci eroi de legendă.

DreamWorks Animation SKG prezintă "CINCI EROI DE LEGENDĂ," o producție PDI/DreamWork, cu vocile lui Chris Pine, Alec Baldwin, Hugh Jackman, Isla Fisher, Jude Law și Dakota Goyo. Regia îi aparține lui Peter Ramsey. Scenariul e scris de dramaturgul laureat cu premiul Pulitzer, David Lindsay-Abaire ("Oz: The Great and Powerful," "Rabbit Hole"), bazat pe povestea originală creată de scriitorul William Joyce. Animația e produsă de Christina Steinberg ("National Treasure," "Bee Movie") și Nancy Bernstein ("The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring"), iar producători executivi sunt Guillermo del Toro ("Pan's Labyrinth" "Hellboy"), William Joyce ("The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore") și Michael Siegel ("Charlie and the Chocolate Factory.") Muzica e compusă de Alexandre Desplat, nominalizat la Oscat.

GENEZA PROIECTULUI

Cu paisprezece ani în urmă, fiica de șase ani a lui William Joyce și-a întrebat tatăl dacă Moș Crăciun era prieten cu Iepurașul de Paști. A fost o întrebare care l-a pus pe gânduri pe scriitorul-ilustrator. Acesta a reflectat la întrebarea lui Mary Katherine și i-a răspuns: "Ba da!" A început apoi să le spună povești fiicei și fiului său și, pe măsură ce poveștile deveneau tot mai elaborate, a început să-și dea seama de potențialul lor.

"Am început să desenez aceste personaje și să-mi imaginez o mitologie de bază pentru fiecare, pornind de la ce știam despre ei, ceea ce nu era prea mult."
"Superman și Batman au fiecare povestea lui, dar acest grup de personaje în care le spunem copiilor noștri să creadă nu au, de fapt, nici o poveste în spate. M-am uitat în jur și m-am întrebat dacă eram singurul care remarcase asta."

Astăzi, Joyce, scenarist și regizor laureat cu Oscar pentru scurt metrajul de animație "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore" și autor al unor cărți precum "George Shrinks" (pe care se bazează serialul pentru copii cu același nume) și "Dinosaur Bob", a strâns o colecție de 13 povești în seria "Guardians of Childhood", din care doar cinci au fost publicat, deocamdată, povești care descriu aceste personaje în detalii pe care nici nu ni le-am fi imaginat.

"Sunt cool și măreți, și eroici", spune Joyce."

Aceste premise originale au atras interesul producătorilor de la Hollywood, care au dorit să aducă pe marele ecran poveștile lui Joyce chiar înainte de a fi publicate.
La finele lui 2006, Joyce a avut o serie de întâlniri cu Bill Damaschke, director de creație la DreamWorks Animation și și-a dat seama că acesta era studioul care avea aceeași abordare cu a lui.

"DreamWorks mi-au spus că sunt de acord și să lucrez și la film, și la cărți, să le las să se hrănească reciproc. A fost cea mai interesantă și mai incitantă experiență", spune Joyce. "Mai lucrasem înainte la cărți, dar niciodată simultan la cărți și filme, fiind nevoit să tratez cu aceleași subiecte, dar în maniere diferite."

Lui Joyce i s-au alăturat producătoarea Christina Steinberg, cu o lungă experiență în producția de animații, dintre care amintim doar "Bee Movie", dar și Peter Ramsey, care a lucrat ca artist de story board pentru filme precum "Independence Day", "The Hulk" sau "Minority Report," și care a fost abordat pentru a regiza animația, după ce a mai regizat "Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space" și a supervizat narațiunea animației "Monsters vs. Aliens." Acesta rezumă filmul astfel: "Aceste personaje reprezintă elemente vitale nu numai pentru copii, ci și pentru adulți, și anume visele, uimirea, speranțele. E o poveste pentru toate vârstele."

A fost adus în echipă reputatul director de imagine Roger Deakins, care a lucrat la "How to Train Your Dragon", care a ajutat la crearea unei lumi asemănătoare cu cea reală, conferind filmului un stil vizual original și extrem de bogat în nuanțe.

Scenaristul premiat cu Pulitzer, David Lindsay-Abaire, care tocmai terminase versurile pentru "Shrek: The Musical", a fost cooptat pentru a scrie scenariul. Steinberg spune: "Pentru că este un mare pasionat de supereroi și lumi fantastice, a fost alegerea perfectă pentru a scrie scenariul."

Realizatorul multipremiat Guillermo del Toro, care a mai colaborat cu DreamWorks Animation în calitate de consultant de creație pentru "Megamind" și ca producător executiv pentru "Kung Fu Panda 2" și "Puss in Boots," s-a întors ca producător executiv, aducând în proiect perspectiva sa unică.

CE VOCE AR TREBUI SĂ AIBĂ MOȘ CRĂCIUN?

Conform cărților lui Billy Joyce, Moș Crăciun este liderul celor cinci eroi, dar cel care l-a ales să fie conducător este, de fapt, Omul din Lună, înțeleptul veghetorul asupra lumii. În viziunea lui Joyce, Moș Nicolae este un cazac care în tinerețe era cel mai de temut războinic și tâlhar din toată Rusia, până ce a primit misiunea de a proteja copiii. Așadar, cu toții au fost de acord că Moș Cărciun, cu vocea lui tunătoare, și cu atitudinea de băiat rău cu tatuaje avea nevoie de o voce de o amplitudine similară. Cine s-ar fi potrivit mai bine decât Alec Baldwin?

Iată cum își vede Baldwin personajul: "În minte mea, Moș Crăciun este o combinație de personalități. E un soi de magician, cam ca Vrăjitorul din Oz. E forte binevoitor, cam ca profesorul îndrăgit de toată lumea, și are cele mai bune intenții față de copii. Pe plan mai uman, e obsedat să i se recunoască meritele pentru orice face. Vrea să se asigure că toată lumea știe că Moșu' e șefu'. Se ceartă mereu cu Iepurașul de Paști despre ce e mai important, Crăciunul sau Paștele. În această privință, seamănă cu Donald Trump."

În povestea mea, Moș Crăciun se întâlnește cu un inamic pe care îl credea demult dispărut: Pitch, cel care invadează atelierul din magnifica fortăreață a Moșului și care aruncă nisipul întunecat asupra Globului Credinței, cel care conține dorințele copiilor din toată lumea.
"Cei cinci eroi reprezintă speranța, bucuria, uimirea și visele", spune Steinberg. "Dacă Pitch reușește să le anihileze, acestea vor înceta pentru totdeauna să existe."

Pitch încearcă să distrugă lumea copiilor stricând una din uneltele eroilor noștri: "Are un resentiment uriaș pentru că a fost trimis sub paturile copiilor ca Bau-Bau pentru sute de ani", spune actorul Jude Law, care îi dă voce lui Pitch. "Găsește un mod de a fura nisipul viselor de la Moș Ene, nisipul acela pozitiv, din aur pur, care dă tuturor vise fericite, și-l transformă ca să dea coșmaruri, aducând frica în visele copiilor."

Când a venit în discuție numele lui Jude Law, toată lumea a înțeles că acesta era actorul pe care îl căutam. Am ascultat vocea lui în combinație cu niște teste de animație și am știut că era perfect."
"Castingul de voci a fost perfect", spune și Guillermo del Toro, producător executiv. "Jude a adus fragilitate, rafinament, inteligență și viclenie rolului lui Pitch, o sumă de trăsături care se aflau dincolo de replicile scrise."

În cărțile lui Joyce, E. Aster Bunnymund, mai cunoscut sub numele de Iepurașul de Paști, este un Pooka, ultimul dintr-o rasă străveche de iepuri uriași, care sunt preoți și războinci în același timp, care au ca misiunea proteajarea vieții. Bunnymund are capacitatea de a crea portaluri magice care îi permit să călătorească prin toată lumea cât ai clipi din ochi, ca să aducă ouăle colorate de Paști.

"Acest Iepuraș de Paști este cel mai cool personaj pe care l-am întâlnit eu vreodată", spune Hugh Jackman, care îi dă voce în timp. "E un tip foarte șmecher, o combinație între Indiana Jones și Steve Irwin. Protejează natura, e as la arte marțiale și e extrem de puternic. Poate să sară foarte sus, bineînțeles, iar la șolduri poartă două bumeranguri, pe post de arme, pe care le folosește cu mare panaș. A fost excelent că mi s-a permis să-i dau o voce de australian irascibil, dur, un pic morocănos, și care nu-și pierde timpul cu nimicuri. Are o treabă de făcut și o s-o ducă la bun sfârșit, orice s-ar întâmpla."

Isla Fisher îi dă voce Zânei Măseluță, jumătate ființă umană, jumătate colibri, a cărei misiune este să colecteze dințișori de copii de peste tot din lume, 365 de zile pe an: "E mititică, și are aripioare verzi-albăstrui și niște ochi mari, mari de tot.", spune Fisher. "E o perfecționistă și e hotărâtă să ducă la bun sfârșit fiecare misiune. Are un stil cam milităresc, dar are și un soi de blândețe, se topește de entuziasm la vederea vreunui dințișor alb ca perla."
Lindsay-Abaire spune: "Zâna Măseluță e ca un controlor de trafic aerian, reușind să se ocupe de toți copiii din toate țările, la timp."

În timp ce pe Zâna Măseluță cu greu o poți împiedica să nu vorbească mai mult de un minut, Sandy, Moș Ene, nu scoate o vorbă. Arhitectul și aducătorul de vise frumoase copiilor, nici nu are nevoie de vorbe. "Steinberg explică: "E ca Buddha. E foarte calm și reținut, dar și el are o latură mai aprigă, care-i iese la iveală când vine vorba să se apere pe sine sau pe copii. De fapt, e un războinic, un fel de Yoda. Câștigă orice bătălie la care ia parte."

Cei patru eroi cad de acord că au nevoie de Jack Frost pentru a-l putea învinge pe trimisul Omului din Lună. Ramsey spune: "Cu toții îl știu pe Jack Frost ca pe un tip imatur, care mereu caută belele. E un poznaș de 300 de ani în trupul unui puști de 17 ani. Îi place la nebunie să creeze haos, îi place să se joace cu iarna, înghețând orice când are chef. Nu are nicio responsabilitate, nu trebuie să dea socoteală în fața nimănui, și, cel puțin așa crede el, nu are nici un scop în viață, ceea ce-l face cam nefericit."

Pentru vocea lui Jack, Ramsey și echipa au știut că le trebuie un actor care să aibă o personalitate convingătoare, dar care să fie jucăuș și vulnerabil, în același timp. Toate aceste calități le-au găsit la Chris Pine, care vorbește astfel despre personaj: "M-a atras la Jack faptul că e mereu pus pe joacă, adoră să fie în centrul atenției copiilor, cărora le oferă darul zăpezii, dar vrea și să-i facă pe aceștia să știe că el e în spatele acestui dar. Jack caută mereu să-și facă prieteni, dar vrea și să afle care e scopul nostru pe Pământ, o calitate foarte umană, după părerea mea."

PERSONAJE DE LEGENDĂ NECESITĂ ARTIȘTI LEGENDARI...

Patrick Hanenberger, scenograf, spune: "Totul în film a fost inspirat de mitologia originală a lui Bill Joyce, care e fantastică, magică și minunată, dar noi, ca realizatori de film, am vrut ca lumea filmului să difere de cea din cărțile lui."

Hanenberger, care s-a alăturat studioului DreamWorks Animation în 2004 ca artist pentru dezvoltare vizuală ("Over the Hedge," "Bee Movie," "Monsters vs. Aliens"), iar mai târziu a lucrat ca art-director pentru showul special de televiziune "Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space", spune: "Pentru că întreaga poveste se bazează pe niște credințe, spectatorul trebuie să creadă în veridicitatea acestor personaje. Aceasta ne-a limitat alegerile artistice, căci, dacă voiam să facem ceva prea exagerat, riscam ca publicul să nu relaționeze cum am fi vrut. Dacă era fotografic de realist, nu mai era un film de animație. Pentru noi, cea mai mare dificultate a fost să găsim calea potrivită: să facem un film de animație care să lase impresia de real pe cât se putea."

Modalitatea în care au fost tratate înfățișările personajelor a fost inovatoare pentru studiou, după cum spune producătoarea Nancy Bernstein: "Echipa noastră a lucrat împreună cu echipa care a lucrat înainte la studioul lui Stan Winston, creând straturi de piele care au permis ca lumina să fie absorbită, nu să fie reflectată, cum se făcea înainte. Astfel, am avut mult mai mult control asupra modurilor în care se mișcau personajele noastre, și, prin urmare, a felului în care li se mișca pielea, obținând, astfel, expresii faciale foarte apropiate de realitate."

O altă sarcină dificilă a fost crearea a șase medii diferite, pentru care echipa s-a inspirat din locuri existente în lumea reală: "Pentru că Moș Crăciun e un războinic cazac, ne-am inspirat pentru fortăreața lui din arhitectura rusă, precum Kremlinul.", spune Max Boas, art-director. Pentru palatul Zânei Măseluță, aflat undeva prin sud-estul Asiei, echipa s-a inspirat din arhitectura Thai. Peștera plină de pericole a lui Pitch a fost inspirată de arhitectura clasică venețiană, pe care echipa de scenografie a amplasat-o chiar lângă Veneția. Domeniul Iepurașului de Paște a fost imaginat ca un sanctuar, căci acesta iubește și luptă pentru protejarea naturii. Moș Ene nu are nici el nevoie de un cămin elaborat, așa că trăiește pe un Nor al Viselor, aflat undeva între noapte și zi, și călătorește cu apusul. Mai e Jack Frost, acesta e un călător prin lume și, spre deosebire de ceilalți eroi, nu are un loc căruia să-i spună "acasă".

CINCI EROI DE LEGENDĂ a fost realizat folosind tehnica Tru 3D, standard pentru toate animațiile produse de DreamWorks Animation. "Folosirea tehncii 3D nu a fost gândită o secundă ca un truc pentru a păcăli ochiul spectatorului, ci a fost utilizată pentru a crea o lume care să nu semene cu niciuna din vreun alt film de animație.", spune del Toro. Bernstein spune și ea: "Scopul nostru a fost să folosim tehnica 3D pentru a îmbogăți povestea. Fiecare decizie privind decorurile, amplasarea camerelor și mișcarea lor, precum și efectele vizuale sau de animație s-a luat numai după ce a fost revăzută animația în 3D."

Hanenberger conchide: "Filmul nostru este cea mai spectaculoasă animație produsă vreodată de DreamWorks Animation. Este o poveste de mare anvergură care a avut nevoie să fie sprijinită de un stil vizual pe măsură."

...ȘI O MUZICĂ LEGENDARĂ

Rolul pe care îl joacă muzica în CINCI EROI DE LEGENDĂ nu poate fi minimalizat. Realizatorii au știut că aveau nevoie de o coloană sonoră care să fie la fel de eroică precum povestea filmului. Când a venit timpul să se găsească compozitorul potrivit, Alexandre Desplat ("The King’s Speech," "Fantastic Mr. Fox") a fost singurul nume la care întreaga echipă s-a gândit.
"În filmul nostru e mai multă muzică decât într-un film obișnuit.", spune Desplat, care a dirijat orchestra London Simphony pentru a înregistra compozițiile sale originale." "Practic, scopul muzicii, care e, la bază, simfonică, a fost să pună în evidență fiecare moment de bucurie, tristețe, sau fiecare emoție, astfel încât spectatorul să poată merge alături de personaje în lumile lor fantastice."

Am început să ne întâlnim cu Alexandre cu doi ani înainte, așa că, atunci când a început să compună muzica, era deja la fel de familiar cu povestea și cu personajele.", spune Steinberg. "Datorită lui Alexandre, muzica a devenit un nou personaj în filmul nostru. Coloana lui sonoră i-a adăugat profunzime, tandrețe și umor, care au venit în ajutorul personajelor și a emoției transmise de poveste."

Ramsey este și el entuziasmat de rezultat: "Alexandre a lucrat cu pasiune luni de zile pentru muzica filmului nostru. A ieșit perfect. Magic și amuzant, încununează filmul. Sunt sigur că n-o să fie nimeni care să nu verse o lacrimă de emoție la final."

ÎN SFÂRȘIT, ÎNTREBAREA UNEI FETIȚE A PRIMIT RĂSPUNS

Au trecut 14 de ani de când fiica lui Bill Joyce i-a pus pentru prima dată această întrebare inocentă: "Eroii se cunoșteau unul cu celălalt?" Realizatorii reflectează pe marginea acestui rod al pasiunii lor, filmul care are premiera la finele lui 2012.

Joyce, în ceea ce-l privește, de-abia așteaptă ca publicul să plece de la film cu încrederea în magie renăscută: "De-abia aștept ca ei să vadă aceste personaje cu care am crescut cu toții în această poveste eroică și absolut nouă, și să-și spună că merită, într-adevăr, să credem în acești eroi și că sunt mult mai grandioși decât ne-am fi imaginat vreodată."

Ramsey spune: "E o lume din care publicul își va dori să facă parte. Filmul are aventură și dramă, dar are și mult umor. Fiecare personaj e cu adevărat amuzant și felul în care lucrează împreună, ba glumind unul cu celălalt, ba ciorovăindu-se, e cu adevărat impresionant."

Steinberg spune: "La finalul filmului sper ca oamenii să aibă aceeași senzație pe care am avut-o și noi, că acești eroi sunt exact ceea ce aștepți de la un erou, puternici, curajoși, dar și încântători și abordabili, ca niște vechi prieteni."

Joyce conchide: "Când eram copil, credeam cu putere în acești eroi, iar acum, la 20 de ani de când tot mă învârt prin lumea lor, am senzația că suntem cei mai buni prieteni din lume. Cred că ăsta e visul multor copii, să fie prieteni la cataramă cu Moș Crăciun sau cu Iepurașul de Paști, să vadă cum sunt și cu ce se ocupă. Asta a fost treaba mea, asta am făcut când am scris cărțile și când am văzut acest film, să fiu amic cu acești tipi, cei mai cool din toată lumea. Ce poate fi mai bine decât atât?"

Sinopsis
jinglebells