Articole Renovare

(2009)

Renovare

Romania, reprezentata de patru filme la Berlin

Patru filme ar putea reprezenta Romania la festivalul de la Berlin, in februarie. Surse din piata precizeaza ca trei lungmetraje vor participa in trei dintre sectiunile festivalului, in timp ce un scurtmetraj ar putea intra in competia oficiala. Co-productia romano-britanico-ungara Katalin Varga, care a putut fi vizionata in cadrul Zilelor Filmului Romanesc de la TIFF 2008, va intra in competitia oficiala, in timp ce filmul-omnibus Amintiri din Epoca de Aur si lungmetrajul Cea mai fericita fata din lume vor putea fi regasite in programele sectiunilor Panorama si, respectiv, Forum. Scurtmetrajul Renovare, de Paul Negoescu, ar putea intra si el in cursa pentru Ursul de Aur. Informatiile nu au fost confirmate (dar nici infirmate) de reprezentantii filmelor si-ai caselor de productie, probabil din cauza faptului ca festivalul de la Berlin inca nu a anuntat selectia oficiala.

Lungmetrajul Katalin Varga, al carui principal producator este Libra Films, este regizat, cu un buget initial de doar 30.000 de euro, de britanicul Peter Strickland. Filmul o are in vizor pe Katalin, o femeie izgonita de acasa cand sotul ei afla ca fiul lor Orban este de fapt rodul unui viol a carei victima a fost femeia in trecut. Hotarata sa se razbune pe cel care i-a distrus viata, Katalin porneste in cautarea violatorului, folosind impotriva acestuia o arma infioratoare: propriul lor copil. Vorbit in maghiara si romana, lungmetrajul de 84 de minute are in distributie mai ales actori de nationalitate maghiara, rolul principal fiind interpretat de Hilda Peter. Filmul va avea o sansa la mult-ravnitul Urs de Aur, fiind inclus in competitia oficiala a festivalului. Pentru mai multe detalii despre film, click aici.

Filmul-omnibus Amintiri din Epoca de Aur, format din sase scurtmetraje, va fi prezentat in sectiunea Panorama. Cele sase scurte sunt regizate doua de Cristian Mungiu, restul de Hanno Hoffer, Constantin Popescu, Ioana Uricariu si Razvan Marculescu, reprezentand o noua incursiune in Romania dinaintea Revolutiei. Conform unui interviu acordat Cinemagia anul trecut, Cristian Mungiu considera acest nou proiect mai "de public" decat 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, in primul rand datorita faptului ca subiectul scurtmetrajelor este reprezentat de o serie de legende urbane din perioada comunista. "O legenda nu e o intamplare cu foarte mult miez de intelepciune si nici cu o esenta din aia de cinema de arta, ci este o poveste populara pe care oamenii si-o zic unii altora cand stau la coada, ca sa treaca vremea mai usor", a descris Cristian Mungiu premisa proiectului.

Cea mai fericita fata din lume, debutul in lungmetraj al lui Radu Jude, va fi inclus in sectiunea Forum. Cu Andreea Bosneag, o eleva de liceu fara experienta in actorie, in rolul principal, filmul spune povestea Deliei, o tanara provinciala care castiga o masina foarte scumpa intr-o campanie organizata de o companie producatoare de bauturi racoritoare. Insotita de parinti, fericita castigatoare porneste spre Bucuresti, dar drumul nu-i ferit de primejdii, caci in sanul familiei incep neintelegerile in ceea ce priveste soarta masinii. Filmul este produs de HiFilm.

Daca anul trecut Ursul de Aur pentru scurtmetraj i-a revenit lui Bogdan Mustata pentru O zi buna de plaja, in 2009 Romania ar putea avea iarasi o sansa la trofeu: filmul Renovare, in regia lui Paul Negoescu, va fi inclus in competitia oficiala a festivalului, laolalta cu alte aproximativ 30 de scurtmetraje. La sfarsitul lunii ianuarie, directorul festivalului de la Berlin va selecta zece dintre aceste scurtmetraje intr-o competitie separata, al carei trofeu va fi Ursul de Aur. Renovare, care prezinta in 25 de minute o familie prinsa in stresul redecorarilor, este de fapt al doilea film al regizorului inclus in competitia de la Berlin: anul trecut, Negoescu participa cu Tarziu.
Sinopsis Despre productie
jinglebells