Articole Paranoid Park

(2007)

Paranoid Park

Despre regizor

Gus Van Sant a devenit cunoscut cu primul sau lung metraj Mala Noche, recompensat în 1987 la categoria cel mai bun film independent de Criticii de film din Los Angeles. Filum realizat în 1985 a rulat În Franta în 2006, distribuit de MK2.

Filmele lui Gus Van Sant au marcat cinema-ul american independent din anii ’90: DRUGSTORE COWBOY (1989), MY OWN PRIVATE IDAHO (1991), si EVEN COWGIRLS GET THE BLUES (1993). Comedia sa dura, TO DIE FOR, cu Nicole Kidman, a fost prezentata la festivalurile de la Cannes si de la Toronto înainte de a fi recompensat cu un Glob de aur.

GOOD WILL HUNTING (1997), nominalizat de 9 ori la premiile Oscar printre care o nominalizare pentru Gus Van Sant la categoria Cel mai bun regizor.

Dupa un remake plan cu plan al filmului lui Hitchcock, PSYCHO (1998), FINDING FORRESTER (2000) si GERRY (2002), scris în colaborare cu Matt Damon si Casey Affleck, realizeaza ELEPHANT, care a primit Palme d’Or pentru regie si Premiul Educatiei Nationale la Festivalul de la Cannes 2003. În 2005, si urmatorul sau film LAST DAYS a fost prezentat la Cannes în cadrul selectiei oficiale.

Gus Van Sant a realizat mai multe scurt metraje care au fost recompensate la diferite festivaluri.
Adaptarea romanului lui William S. Burroughs, THE DISCIPLE OF D.E., a fost prezentata la Festivalul de la New York.

În 1996, a dat indicatii lui Alan Ginsberg într-o lectura a propriilor poezii, BALLAD OF THE SKELETONS, pe muzica lui Paul McCartney si de Phillip Glass, premiera caruia a avut loc la Festivalul de la Sundance din 1997. FIVE WAYS TO KILL YOURSELF (1987), THANKSGIVING PRAYER (1991, noua colaborare cu Burroughs) si EASTER (1999), scris de Harmony Karine, sunt de asemenea pe lista scurt metrajelor.

Nascut la Louisville, Kentucky, Gus Van Sant obtine diploma de arta la Rhode Isalnd School of Design, înainte de a pleca la Hollywood. Înainte sa lucreze timp de 2 ani în publicitate, la New York, se instaleaza la Portland, Oregon, unde, continuand sa regizeze si sa produca, îsi împarte timpul între pictura, scris si fotografie.

În 1995, publica o colectie de fotografii intitulata 108 Portraits (Twelvetrees Press) si doi ani mai tarziu primul sau roman, Pink (Doubleday), o satira a industriei cinematografice.

El însusi muzician, a realizat videclipuri pentru mai multi artisti printre care David Bowie, Elton John, Red Hot Chilli Peppers si Hanson.
Interviu
jinglebells