Articole My Blueberry Nights

(2007)

Iubire cu gust de afine

Despre realizatori

WONG KAR WAI (regie /scenariu/ producator)
Wong Kar Wai s-a nascut la Shanghai si s-a mutat împreuna cu parintii la Hong Kong, cand avea cinci ani. A debutat în cinematografie ca scenarist si a devenit regizor în 1989. A fost recunoscut ca talent extraordinar la scurt timp de la debut.

Primul sau film „AS TEARS GO BY” a fost prezentat la „Saptamana criticilor” de la Festivalul de la Cannes, în 1989. Cel de-al doilea film al sau, „DAYS OF BEING WILD”, plasat în 1960, este rodul unei imaginatii pline de viata. Pelicula, în care joaca cei mai populari tineri actori ai momentului din Hong Kong, a castigat cinci Hong Kong Film Awards, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor.

Wong a lucrat urmatorii doi ani la „ASHES OF TIME”, care a fost tras în regiuni îndepartate ale Chinei. În acest film, Wong a mers împotriva tuturor standardelor genului, si a realizat o drama cu arte martiale foarte reusita. Filmul a fost prezentat la Festivalul de la Venetia 1994. În timpul unei pauze în perioada de post-productie a filmului „Ashes of Time”, Wong a realizat CHUNGKING EXPRESS, care a devenit ulterior un hit cult în multe tari. De asemenea, a fost primul film al lui Wong distribuit international. Dupa acesta, a creat „FALLEN ANGELS” care continua unele teme din Chungking Express.

Urmatorul sau film, „HAPPY TOGETHER” a fost prezentat în premiera la Cannes 1997 si i-a adus Palme D’Or pentru cel mai bun regizor. În 2000, „IN THE MOOD OF LOVE” a fost primit cu ovatii la Cannes si i-a adus actorului Tony Leung Chiu-wai premiul pentru cel mai bun actor.
Patru ani mai tarziu se întoarce la Cannes cu „2046”, o drama care urmeaza firul vietii personajului Chow Mo-wen, interpretat de Leung în „In The Mood Of Love”

Wong a mai semnat cateva scurt metraje, printre care un proiect BMW, „THE HIRE”, ca parte dintr-o serie comandata de companie unor regizori ca Ang Lee, John Woo si John Frankenheimer.
În 2006 a fost Presedintele Juriului de la cea de a 59-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes. O luna mai tarziu începea filmarile la primul sau proiect în limba engleza „IUBIRE CU GUST DE AFINE”.

LAWRENCE BLOCK (co-scenarist)
Lawrence Block este unul dintre scriitorii de romane politiste cei mai apreciati în zilele noastre. S-a nascut în Buffalo, New York si si-a început cariera publicand povestioare politiste în reviste. De la debutul sau, spre sfarsitul anilor 50, a creat o serie diversa de personaje, printre care figura detectivului particular alcoolic Matt Scudder, devenit celebru. Trei dintre romanele care redau aventurile detectivului betiv au fost adaptate pentru cinema, dintre care „EIGHT MILLION WAYS TO DIE”, în regia lui Hal Ashbi si „BURGLAR” cu Whoopi Goldberg în rolul principal.

DARIUS KHONJI (regie de imagine)
Darius Khonji a fost crescut la Paris si a studiat filmul la Universitatea din New York. A debutat în „LE TRESOR DES ILES CHIENNES” al lui FJ Ossang, si a intrat în atentia internationala cu „DELICATESSEN” (1991), în regia lui Jean-Pierre Jeunet si Marc Caro, pentru care a mai lucrat si în „THE CITY OF LOST CHILDREN” (1995). A lucrat cu cei mai talentati regizori, printre care Bernardo Bertolucci, Roman Polanski sau Michael Hanecke.

WILLIAM CHAG SUK PING (editor / scenograf / costume designer)
Chang este artistul care a redefinit telul estetic si ambitiile cinematografului din Hong Kong din ultimii 15 ani. Prestatia sa din „IN THE MOOD OF LOVE” si „2046” a fost apreciata deosebit la nivel international. Este unul dintre scenografii cei mai cautati din Asia, atat în industria filmului cat si în muzica. A reusit sa-si stabileasca o reputatie ca editor din filmul lui Wong Kar Wai „ASHES OF TIME”.

RY COODER (muzica)
Ry Cooder este un chitarist american legendar, un interpret si un compozitor renumit pentru studiile de chitara si interesul pentru radacinile muzicii americane, si mai recent, pentru colaborarile cu muzicienii traditionali din multe tari. A compus muzica unor filme ca „THE BORDER” de Tony Richardson, „PARIS, TEXAS” de Wim Wenders, „ALAMO BAY” de Louis Malle, „GERONIMO: AN AMERICAN LEGEND” de Walter Hill si „PRIMARY COLORS” de Mike Nichols.

Sinopsis Despre distributie
jinglebells