Articole My Blueberry Nights

(2007)

Iubire cu gust de afine

Despre casting

IUBIRE CU GUST DE AFINE continua traditia filmelor lui Wong, mai precis tendinta lui spre nume consacrate, astfel ca din distributie fac parte trei actori nominalizati la premiul Academiei Americane de Film, un castigator al premiului Oscar si un laureat al mai multor premii Grammy.

Fiind cunoscut faptul ca face alegeri neconventionale si are o afinitate pentru muzicieni pe care îi distribuie în roluri principale, nu a fost o surpriza pentru nimeni ca prima persoana abordata de Wong este o vedeta internationala, cantareata Norah Jones.

„Am crezut, la început, ca vrea muzica” spune Norah Jones despre prima întalnire cu Wong. „Iar el m-a întrebat daca vreau sa joc! La momentul respectiv, îmi luasem o pauza dupa un turneu, si aveam timp liber. Cunosteam reputatia lui de regizor neconventional si foarte diferit, stiam ca si filmele îi seamana, si mi s-a parut ca e bine sa spun da si sa încerc ceva diferit împreuna cu cineva în care am încredere.”

„Exista ceva foarte clasic în alura ei, iar ca actrita este foarte naturala” explica Wong motivul pentru care a ales-o pe Jones pentru rolul principal. „M-a interesat modul cum reactioneaza ea vizavi de diverse situatii în film.”

Dupa distribuirea lui Jones, Wong a contactat-o pe faimoasa directoare de casting din New York, Avy Kaufman (BROKEBACK MOUNTAIN, CAPOTE, SYRIANA) pentru a-l asista în legatura cu restul castingului. Wong i-a dat lui Avy o lista cu actorii cu care dorea sa lucreze, iar ea a început sa le contacteze agentii, în pofida faptului ca înca nu exista un scenariu complet, pe care actorii si-ar fi dorit sa-l citeasca. „Mi s-a parut mult mai sensibil si mai productiv sa scriu un scenariu dupa ce actorii sunt distribuiti în roluri. Ma ajuta sa construiesc personajele, iar povestea devine mai autentica.”

Dupa cateva saptamani de negocieri, castingul era confirmat: Jude Law, David Strathairn si Natalie Portman, nominalizati la Oscar, Rachel Weisz, castigatoare a unui premiu Oscar, se aflau alaturi de Norah Jones în IUBIRE CU GUST DE AFINE. „Toti actorii din rolurile principale sunt persoane cu care am vrut sa lucrez personal de ceva vreme, însa pana la acest film nu a existat oportunitatea reala- doar daca ar fi învatat deodata sa vorbeasca chineza.”

JUDE LAW (COLD MOUNTAIN, TTHE TALENTED MR. RIPLEY), de doua ori nominalizat la Oscar, a fost distribuit în rolul singuraticului patron al unui club de noapte din New York. „Jude este o combinatie rara de talent si spirit sofisticat. Nu mi-am imaginat pe altcineva în acest rol.” Law era deja familiarizat cu filmele lui Wong, iar curiozitatea de a lucra cu acest regizor l-a determinat sa accepte rapid oferta. Amintindu-si de prima întalnire cu regizorul, Law spune: „Era în oras si mi-a propus sa ne întalnim... Mi-a dat o idee asupra personajului pe care dorea sa-l creeze... Ne-am strans mainile si am zis: Minunat! Începem la vara. Ne vedem atunci!”

Nominalizat la Oscar, David Strathairn (GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK) a fost distribuit în rolul lui Arnie, politistul tulburat care nu poate sa renunte la sotia lui înstrainata. „David emana un fel de stoicism pe care rar îl mai vezi în filmele din ziua de azi, „ spune Wong. „Îmi aminteste de marii mei idoli de matineu din zilele de aur ale Hollywoodului, cum e Gary Cooper.În ce-l priveste, actorul afirma „Wong este ca un vanator obstinat sa prinda ceea ce si-a propus: de cele mai multe ori, e ceva foarte evaziv, un sentiment sau o emotie”.

IUBIRE CU GUST DE AFINE este primul proiect al lui Rachel Weisz dupa rolul din „THE CONSTANT GARDENER”, care i-a adus ravnitul Oscar. „Am primit un telefon de la agentul meu, care mi-a spus ca Wong Kar Wai ar vrea sa lucreze la un proiect cu mine în curand” spune Weisz. „Era unul dintre visurile mele sa fac un film cu Wong Kar Wai, dar nu stiam ca are intentia de a face un proiect în limba engleza, deci, mi se parea ca visul nu va deveni realitate.” Dupa ce a explorat cateva roluri pentru Weisz, Wong i-a încredintat cel al unei femei sfidatoare prinsa într-o casnicie distrusa. „Rachel are o prezenta magnetica pe ecran” spune Wong. „Un aer de mister extraordinar care te captiveaza si te determina sa încerci sa o descifrezi.” Spune realizatorul despre actrita.

În ultimul moment de editare a fost inclusa în casting si Chan Marshall (a.k.a. interpreta indie pop Cat Power), care debuteaza ca actrita într-un rol mic, cel al unei foste iubite a unuia dintre personaje. În pofida faptului ca a fost pe platoul de filmare doar o singura zi, prezenta ei s-a resimtit puternic în productie. „În timpul filmarilor, mi-am pus în permanenta melodiile ei, ca sursa de inspiratie” spune Wong. „În cele din urma, am decis sa includ doua dintre cantecele ei în film iar la sfarsit, am decis sa o includ pe ea în film”.

Despre distributie Preludiul unei calatorii
jinglebells