Articole Mortdecai

(2015)

Mortdecai

Cine e Charlie Mortdecai?

Trecut pe lista ticăloșilor cu șarm invincibil și a aventurierilor șireți, Johnny Depp îl întruchipează pe Charlie Mortdecai, un aristocrat britanic aflat permanent în jenă financiară, care e protagonistul noii comedii de acțiune, Mortdecai. Bazat pe charismaticul anti-erou din cunoscuta trilogie a lui Kyril Bonfiglioli (Don’t Point That Thing at Me, Something Nasty in the Woodshed și After You with the Pistol), Charlie Mortdecai este un „bon vivant” de profesie și ocazional dealer de artă, care se află tot timpul în pană de bani.

Dark, satirice și cu preponderență britanice ca stil și ton, romanele care-l prezintă pe Charlie și pe servitorul său, Jock Strapp, sunt adesea comparate cu creațiile nesăbuite ale lui P.G. Wodehouse din poveștile cu Jeeves și Wooster.

În Mortdecai, Charlie își croiește drumul cu farmec, șmecherie sau chiar gafe pentru a ieși din posturi compromițătoare sau hilare, sau pentru a se bate cu o pleiadă de răufăcători internaționali, în timp ce aleargă după o capodoperă de Goya, care poate fi cheia către o avere de milioane, ascunsă de naziști.

Când a primit scenariul, Depp citise și se îndrăgostise deja de romanele lui Bonfiglioli. El i-a dat scenariul colegului său, David Koepp, care să-l citească și să se gândească dacă ar dori să asigure regia noului film.

Un scenarist prolific la Hollywood (Mission Impossible, Jurassic Park, Spiderman) ca și un regizor de succes (Ghost Town, Premium Rush), Koepp mai colaborase anterior cu Depp pentru adaptarea pentru ecran a romanului lui Stephen King, Secret Window. “Am citit cărțile, iar personajul îmi lăsase o impresie de neuitat,” spune Koepp. “Pur și simplu personajul parcă sărea dintre paginile cărții.

Chiar din momentul când am citit scenariul nu puteam să-mi imaginez pe altcineva în afară de Johnny care să-l interpreteze pe Charlie. Johnny este atât de talentat încât poate să joace ca nimeni altul rolul acestui imoral, laș pe deasupra, care reușește însă să se facă îndrăgit. El pare a-și fi adjudecat acest tip de rol în ultimii 15-20 de ani.”

Scenariul pe care Depp i l-a dat lui Koepp era scris de Eric Aronson (On the Line). Inițial, Aronson a descoperit trilogia lui Mortdecai într-o librărie de lângă faimoasa piață londoneză, Trafalgar Square, în timp ce lucra pentru guvernul britanic. “În interiorul coperții, romanul era descris ca o combinație între P.G. Wodehouse și Raymond Chandler,” își amintește el. “Deodată mi-a străfulgerat o idee.”

El a aflat că poveștile astea aveau o mulțime de fani, în rândul cărora se numărau actori ca Hugh Laurie sau Stephen Fry, și scriitori cum ar fi Julian Barnes sau Craig Brown. “Sunt niște cărți care se dau din mână în mână și astfel se explică starea jalnică în care ajunsese exemplarul lui Johnny Depp,” spune Aronson.

Personajul principal e motivat de nevoi, subliniază Aronson. “Charlie Mortdecai a moștenit un conac la țară, dar el a rămas atât fără noroc cât și fără bani. Pentru a-și suplimenta fondurile, el devine negustor de obiecte de artă, scoțându-și banii din afaceri îndoielnice și trăind după propriile pofte. În film, Charlie și servitorul său, Jock Strapp, ajung în America intenționând să fure niște obiecte de artă.”
Sau, așa cum preferă să spună Koepp: “Charlie vinde obiecte de artă de o proveniență îndoielnică.”

“El este un tip fără scrupule, dar are mult bun gust,” adaugă regizorul. “El e falit și are nevoie de bani ca să-și încălzească uriașul conac, Mortdecai Manor, așa încât trebuie să găsească o soluție. S-a întâmplat ca el să se priceapă la artă. Dar lui nu-i pasă dacă obiectul de artă respectiv aparține cu adevărat persoanei de la care-l cumpără, sau dacă este un fals.”

Mortdecai este acea persoană agreabilă, îmbrăcată frumos, spirituală, care face lucruri revoltătoare. “Intriga filmului trebuie să fie suficient de complexă încât să suporte furtul de artă, dar nu atât de complicată încât să eclipseze comicul spumos și ușor,” observă Koepp.

Note de producție Realizatorii
jinglebells